Festivalul „Primăvara prin ochi de copil”, organizat la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei

În perioada 1 februarie – 1 iunie 2019, la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei s-a desfășurat Festivalul Concurs „Primăvara prin ochi de copil”. Întreaga unitate școlară s-a transformat într-un imens atelier de creație.

Organizatorii concursului au propus micilor artiști să își manifeste spiritul creator prin realizarea de lucrări artistico-plastice și literare, realizate prin tehnici diferite, care să poată fi încadrate în una dintre cele patru secțiuni ale concursului: lucrări artistico-plastice (desene, picturi, colaje, mozaic); felicitare; obiecte decorative (tablouri, bijuterii, ornamente); creații literare (compuneri, poezii, eseuri).

Deoarece tema concursului este destul de ofertantă, școlarii au avut posibilitatea să realizeze lucrări în care să surprindă aspecte care țin de transformări care au loc în natură în anotimpul primăvara sau evenimente importante care se petrec în acest anotimp, precum 1 Martie, Ziua Mondială a Mamei și sărbători pascale.

Din dorința de a asigura festivalului concurs șansa de a fi cunoscut și în comunitatea locală, s-au încheiat parteneriate de activitate cu instituții publice, precum Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” și Casa de Cultură „Platon Pardău”, urmând ca în perioada următoare să se amenajeze expoziții cu lucrările înscrise în concurs în spații aparținând acestora.

Aflându-se la prima ediție, în mod surprinzător, concursul a stârnit un mare interes în rândul elevilor, care sub îndrumarea cadrelor didactice au dovedit talent și îndemânare, realizând un număr impresionant de lucrări deosebite. Întreg colectivul de cadre didactice al școlii s-a implicat în activitățile propuse de doamnele profesoare pentru învățământul primar Dimitriu Claudia Anca, Honciuc Maria Raluca și Todașcă Ionela Loredana în calitate de organizatori ai concursului.

Cadrele didactice și organizatorii au urmărit ca pe toată perioada desfășurării concursului să fie respectate obiectivele propuse: cultivarea creativității, a sensibilității artistice, a simțului estetic și dezvoltarea personalității copiilor; dezvoltarea spiritului de competiție și a libertății de exprimare a participanților.

În concurs au fost înscrise un număr de 124 de lucrări la ciclul primar, distribuite la toate cele patru secțiuni: la clasa pregătitoare au fost 40 de lucrări (19 picturi, 5 desene, 10 colaje, 3 mozaic, 3 felicitări), la clasa I au fost 24 de lucrări (10 desene, 12 picturi, 2 colaje), la clasa a II-a au fost 21 de lucrări (2 desene, 1 tablou decorativ, 8 picturi, 10 felicitări), la clasa a III-a au fost 13 lucrări (3 desene, 9 picturi, 1 colaj), la clasa a IV-a au fost 23 de lucrări (6 creații literare, 17 desene, picturi, colaje), iar la clasa a VII-a a fost 1 desen.

Comisia de jurizare formată din cadre didactice de specialitate au acordat atenția necesară tuturor lucrărilor înscrise în concurs și au urmărit în mod deosebit următoarele aspecte: originalitatea și imaginația copiilor, estetica compoziției și acuratețea lucrării.

Pentru a răsplăti talentul copiilor, dorința de manifestare într-o manieră artistică și implicarea activă în activitățile extracurriculare, toate lucrările înscrise au fost recompensate cu diplome cu premiul I, premiul II, premiul III și premiul juriului.

Încurajați fiind de interesul manifestat de elevii școlii față de activitățile propuse în cadrul concursului „Primăvara prin ochi de copil”, ne dorim ca în anul școlar următor să extindem aria de desfășurare la nivel local și să ne înscriem activitatea în calendarul județean al activităților extrașcolare.

Scris de prof. înv. primar Maria Raluca Honciuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *