Joia viitoare soseşte primul cazan nou de la Centrala Termică din Vatra Dornei

Cel de-al doilea cazan va fi montat în luna iulie. Rețeaua actuală nu a avut montat sistemul de avertizare al defecţiunilor, deşi ţevile au fost prevăzute cu acest sistem. Țevile pentru reţeaua nouă de distribuţie sunt cu peste 3 mm mai groase decât standardele necesare.

Joi, 13 iunie 2019, va începe montarea primului cazan nou de la Centrala Termică din Vatra Dornei. Acesta va sosi din Austria cu un transport agabaritic, fiind produs de firma Polytehnic şi va avea o putere nominală de 6 MW. Montarea se va face cu două macarale, una de 160 de tone şi cealaltă de 40 de tone, pe segmente, prin acoperișul clădirii. Tot în această etapă se va demonta şi coşul de fum, acesta urmând a fi înlocuit.

Între timp continuă şi lucrările la montarea noilor conducte, noua reţea de distribuţie urmând a fi dotată cu un modern sistem de avertizare şi identificare a avariilor. Aşa cum am aflat de la viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Marius Rîpan:

„Reţeaua actuală nu a avut montat sistemul de avertizare al defecţiunilor! Deşi ţevile au fost prevăzute cu acest sistem, acesta, pur şi simplu, nu a fost montat. Ar fi fost mult mai simplă identificarea avariilor, intervenţia operativă şi, implicit, eliminarea pierderilor. Însă, probabil, răspunsurile ar trebui să le dea cei care au luat aceste decizii la vremea respectivă. Ştiu că, din acest motiv, au fost specialişti care şi-au dat demisia, nevrând să semneze recepţia lucrării. Iar consilierii din PSD, care au făcut din asta subiect de campanie, ar trebui să îşi ia la rost chiar colegii de partid, cei care au implementat în anul 2004 reţeaua termică”.

Lucrările la reţeaua pentru strada Republicii sunt programate a se încheia la finalul lunii iunie 2019: „Deşi vremea este destul de capricioasă, sperăm ca strada Republicii să poată fi redată circulaţiei normale până la 1 iulie 2019, mai ales că începe şi sezonul turistic. Vom muta şantierul pe strada Unirii, astfel încât la început de octombrie să putem furniza agent termic”, a completat Marius Rîpan.

Paul Puşcaşu, Manager de Proiect la Elsaco Electronic, firma câştigătoare a licitaţiei, ne-a declarat că „pentru a se evita orice suspiciuni ulterioare am executat calculul şi pentru situaţia în care aceste conducte vor funcţiona pe Centrala cu Cogenerare la parametrii de 130°C/16 bari. Rezultatul ne-a relevat faptul că este satisfacătoare chiar şi o grosime de 5 mm, faţă de 6,3 mm, cât va avea noul sistem. Iar pentru centrala pe deşeuri, la parametrii 110°C/9 bari, ar fi necesară o grosime a oţelului de 2.9 mm”.

„Ne cerem, din nou, scuze dornenilor pentru disconfortul creat, întregul oraş este în şantier, dar îi asigurăm pe toţi că administraţia locală se află în contact permanent cu firmele care au câştigat licitaţiile pentru ca toate termenele de finalizare să fie respectate sau chiar, ca în cazul proiectului de termoficare, să avem un uşor avans faţă de graficul iniţial. De asemenea, orice sesizări venite de la locuitori vor fi luate în considerare cu maximă atenţie”, a conchis viceprimarul Marius Rîpan.

Pierderile sistemului de termoficare în anul 2018 au fost de 3.778.549 lei, totalul, din anul 2011 până în prezent, ridicându-se la peste 16 milioane de lei. Proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu căldură a municipiului Vatra Dornei” este finanțat prin programul MDRAP „Termoficare 2006-2020 căldură și confort”, cu o valoare totală de 27.198.138,57 lei, din care contribuția locală este în valoare de 8.159.441,57 lei. Valabilitatea contractului de execuție este până la data de 31 octombrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *