În zilele de 9 și 10 martie 2019, în intervalul orar 10:00-12:00, Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei a fost gazda primitoare a emisiunii „Cu minte de weekend”, realizată de Andreea Ionescu și transmisă în direct la Radio România Cultural.
Acest eveniment de promovare radiofonică a zonei Dornelor a fost posibil doar datorită sprijinului acordat de cei de la Salvamont Vatra Dornei, Asociația Ecoturistică „Țara Dornelor”, hotelul Silva și Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei.
Doamna Maricica Cazimirciuc, reprezentanta Asociației „Țara Dornelor”, a spus că merită să vină oricine în zona noastră pentru a se bucura de liniște, aer curat, posibilități de excursii, drumeții și mâncare ecologică. Tot dumneaei a precizat că în Țara Dornelor sunt patru comune care au în componență 49 de sate și unde au loc diverse evenimente culturale.
Putem aminti, așadar, Festivalul „Bujorului de Munte”, de la Neagra Șarului, Festivalul „Cântecul Cetinii”, din Dorna Arini, „Săptămâna Plutăritului”, „Festivalul Ouălor Încodeiate” și „Festivalul Păstrăvului” de la Ciocănești. Acestă din urmă localitate fiind pe bună dreptate numită „satul muzeu”, ea primind în anii 2014 și 2016 onoranta titulatură de „sat cultural al României”.
Nu voi trece mai departe înainte de a remarca faptul că satul Ciocănești este unic în România atât prin faptul că deține Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, cât și prin aceea că este singurul sat din țara noastră în care motivele populare se regăsesc costume, case și ouăle încondeiate.
Un reportaj realizat la Dorna Arini le-a prezentat ascultătorilor atelierul domnului profesor Mihai Vleju, în care se regăsesc obiecte din lemn pe care le-a realizat împreună cu elevii dumnealui și care se folosesc la munca din pădure, la stână ori în gospodărie.
La rândul lui, Petru Ariciuc, șeful Serviciului de Salvamont din Vatra Dornei, a realizat o prezentare generală a Parcului Național Călimani, care are o suprafață de 24 hectare, principalele puncte de atracție fiind 12 Apostoli, lacul Iezer, Stația Meteo, Tinovurile și craterul vulcanic. Despre râul Bistrița, domnul Ariciuc a spus că este potrivit pentru rafting și că este râul cu cel mai lung parcurs din zona montană.
Ajungem și la Vatra Dornei, unde se regăsește un parc în centrul orașului, unde principalul punct de atracție îl reprezintă veverițele, alte puncte de interes fiind cele două muzee (etnografic și de cinegetică), telescaunul, iar pe timp de iarnă, cele trei pârtii de ski și pârtia de sanie.
Muzeul de Etnografie a fost prezentat de către doamna muzeograf Minorica Dranca, dumneaei precizând faptul că instituția pe care o conduce are în patrimoniu tot ceea ce este esențial și reprezentativ pentru gospodăria din Țara Dornelor și din zona Câmpulung Moldovenesc, costume populare, dar și opere de artă contemporană aparținând profesorului Ion Cruceanu.
La rândul său, doamna Liubomira Olaru a prezentat Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică, precizând faptul că la parterul clădirii este reprezentat fondul cinegetic din Țara Dornelor, iar la etaj, flora, peștii și insectele din zona noastră și nu numai, un loc aparte în cadrul muzeului ocupându-l zona trofeelor și a armelor de vânătoare.
Despre dorneanul Ion Luca, ascultătorii au aflat că avea pregătire jurnalistică și teologică, a scris 40 de piese de teatru și a fost prieten cu Bartolomeu Anania. Doamna Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură, a prezentat activitatea instituției pe care o conduce, precizând că au loc simpozioane, expoziții, lansări de carte, proiecții de filme, piese de teatru , comemorarea unor evenimente istorice, evenimente literare pentru elevi și concerte.
Evenimentele culturale pe care instituția le găduiește sau le organizează nu se limitează doar la propriul sediu, unele desfășurându-se în aer liber, cum ar fi Parcul Municipal, acolo unde au loc „Dorna Art” sau „Festivalul Filmului Istoric”. Casa de Cultură se implică și în organizarea Festivalului Obiceiurilor de Iarnă „Porniți Plugul, Feți Frumoși”, care se defășoară pe 29 decembrie, pe strada Mihai eminescu, la el participând zeci de ansambluri din mai multe arii etnofolclorice românești.
Cei care au urmărit transmisiile directe din orașul nostru au putut afla că la vremea potrivită, localitatea noastră a fost un punct de atracție pentru Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu sau Liviu Rebreanu. Denumite mult timp cu numele generic de „burcut”, apele minerale din zona Dornelor tratează unele boli. Din interviul înregistrat cu primarul Ilie Boncheș am reținut că în această primăvară vor începe lucrările de restaurare a Cazinoului, acest imobil urmând să găzduiască un muzeu, o sală de spectacole, un cinematograf și o bibliotecă.
Despre arhitectura dorneană s-a spus că are mai multe stiluri, iar col. (r) Ioan Abutnăriței și Corina Diaconu, de la Radio România Cultural, ne-au propus o plimbare prin oraș pentru a descoperi povestea unor imobile emblematice, și anume Bilioteca „G. T. Kirileanu”, Vila Cembra, Primăria, Casa Vladimir, Spitalul, Maternitatea, Gara Vatra Dornei Băi, Cazinoul, Stabilimentul Balnear sau Vila Belvedere.
Detaliile pe care domnul colonel le-a prezentat despre aceste edificii sunt foarte interesante, dar nu le voi expune acum fiindcă spațiul nu îmi permite, dar promit că voi face lucrul acesta într-un articol viitor. O ascultătoare din Brașov a câștigat prin tragere la sorți o excursie la Vatra Dornei, începând cu data de 5 mai 2019, domnia sa fiind una dintre persoanele care au răspuns corect la întrebarea: „În ce an a fost atestat documentar orașul Vatra Dornei?”, răspunsul corect fiind anul 1592.
Un alt invitat a fost artistul plastic David Croitor, despre care s-a aflat că și-a început cariera artistică în anul 1986, că a participat la numeroase concursuri și expoziții, fără să transforme succesul într-un scop în sine, dar poate mai important decât orice altceva este faptul că gândește și vorbește prin pictură.
Domnul Adrian Crucianu a precizat într-o înregistrare faptul că zona Dornelor este singura din țară unde se poate fabrica șvaițerul, datorită condițiilor climatice optime. Povestea celor patru ore de transmisie directă din Vatra Dornei a ajuns la final, dar am reținut promisiunea doamnei Andreea Ionescu, și anume aceea că în curând, la emisiunea „Bilet de întoarcere”, vor fi prezentate secvențe înregistrate în zona noastră.
Lasă un răspuns