Știrile zilei de5 decembrie 2023

0 + 14 kilometri de asfalt = un nou mandat de primar?

Misterul „șepcii”

Ceea ce a scris o tânără din Vatra Dornei pe pagina ei de Facebook nu poate să treacă neobservat nici pentru ziarul nostru. Ținând cont că incidentul la care face referire domnișoara a avut loc chiar de „8 Martie”, deci exact în ziua în care primarul nu mai prididea să trimită mesaje de apreciere a femeilor, mă gândesc că postarea chiar merită atenţia publică:

„Scuzele de rigoare, domnule primar (doar cu titlul) Ilie Boncheș, pentru disconfortul creat aseară, încercând să circul cu viteză redusă și evitând astfel pe cât posibil să nu îmi distrug și mai rău mașina în orașul pe care vă încăpăţânaţi zi de zi să îl distrugeţi. Era evidentă atitudinea dumneavoastră de o nesimţire dusă la extrem, de a bliţa, gesticula și vocifera agresiv, atâta timp cât vă aflaţi la volanul unei mașini cumpărate din bani publici și a cărei reparaţii vor fi necesare cu siguranţă peste câteva zile (având în vedere nonșalanţa cu care șofaţi) va fi bineînţeles decontată din bani publici. Rușine!”.

Contactat telefonic, domnul primar mi-a declarat că mașina instituţiei este condusă de mai multe persoane și că va verifica cine a fost la volan în ziua cu pricina. Tânăra ne-a declarat că și-a notat numărul mașinii, că l-a recunoscut pe primar și că acesta purta o… șapcă. Primarul are acum tot interesul de a identifica șoferul cu pricina (îl găsește repede dacă are unul care poartă șapcă), iar dacă dumnealui era la volan, atunci trebuie să găsească unul care să-și asume incidentul.

Ceea ce m-a surprins la domnul primar a fost faptul că a diminuat importanţa acestui subiect, neconsiderându-l de importanţă publică. De ce, domnule primar? Dar când presa taxa golăniile lui Traian Băsescu, de la jigniri și injurii, de la insinuări cu tentă sexuală și până la lovirea unui copil, nu erau de interes public? Au fost, sunt și vor fi toate derapajele de comportament ale politicienilor, dar și ale acelora care reprezintă orice fel de instituţie bugetată. Tânăra care se simte ofensată merită niște scuze, dacă nu de la omul Ilie Boncheș, atunci măcar de la șeful instituţiei care are în subordine astfel de oameni.

„Marea strategie”

Incidentul vine într-un moment în care primarul Boncheș se arată extrem de încrezător privind câștigarea celui de-al treilea mandat. Cică s-ar lăuda și chiar ar brava în legătură cu șansele pe care le are. Dacă e adevărat că ar fi spus că va pleca în concediu în timpul alegerilor, atunci îi împrospătez memoria, amintindu-i că și candidatul Victor Ponta spunea că va sta în faţa televizorului la alegeri, mâncând popcorn și bând răcoritoare.

Ei bine, ce a păţit arogantul la care fac referire se știe foarte bine, cazul dumnealui putând fi predat la facultăţile de specialitate, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în turul doi, tur care i-a adus acestuia o înfrângere demnă de studiu. Revenind la Ilie Boncheș, dar și la „marea strategie” care să-i aducă succesul, vă spun că e cea mai simplă posibilă din toate campaniile electorale din ’89 încoace: 14 kilometri de asfalt.

Cu asta vor fi prostiţi alegătorii în anul 2020! Cu câţiva kilometri de asfalt, după două mandate în fruntea orașului! Și pentru că trăiesc de când mă știu în acest oraș, și pentru că știu cum funcţionează mentalul colectiv în timpul mandatului unui primar, dar și ce se întâmplă în mintea oamenilor pe durata campaniilor electorale, spun și eu, ca și strategii primarului, că da, acesta are mari șanse să rămână încă patru ani în fruntea orașului. Și asta pentru că așteptările oamenilor sunt extrem de mici, spre nimic chiar, oamenii sunt atât de ușor de prostit.

Când scriam că Dorna a ajuns o „comună” mă refeream, în primul rând, la tiparul de gândire care îi face pe oameni să-și aleagă un primar pe viaţă. Cu toată simpatia pe care o am faţă de primarii Cozan, Iordache, Moraru, Mezdrea, Candrea, Ciocan sau Danci, își pune cineva întrebarea dacă le mai poate lua cineva scaunul de primar? Doar dacă renunţă de bunăvoie, altfel șansele sunt extrem de mici.

A ajuns fostul oraș staţiune într-o astfel de situaţie? Și dacă da, ce îi face pe dorneni să permanentizeze în fruntea lor un om despre care au, cei mai mulţi dintre ei, numai cuvinte urâte: că nu știe să vorbească, că e condus de-o rudă de-a lui, că n-a învăţat administraţie nici după aproape două mandate, că nici măcar nu știe ce semnează, că n-are nicio viziune, iar mai nou, că e arogant, că nu mai ţine audienţe, că te ţine minte toată viaţa dacă scrii ceva de rău (ziar sau reţele de socializare).

Eu nu-i reproșez nimic din toate astea. Eu mă întreb doar dacă nu era mai bine ca măcar din cel de-al doilea mandat să nu mai lase pe nimeni să se bage peste el? Să le cântărească oamenii toate acestea, dar și domnia sa, mai ales că s-a văzut și la oameni mai mari că puterea corupe. Primarul mi s-a confesat recent, spunând că întotdeauna a vrut binele acestui oraș, și vă mărturisesc că îl cred, însă a venit vremea să facă un pas în spate, așa cum a făcut Constantin Huţanu în anul 2008. Dar nu o va face.

Nici măcar nu-i trece prin cap, iar tensiunea în rândul celor care realizează acest lucru crește și mai mult, iar bravada domnului Boncheș, siguranţa care i-o insuflă grupul de influenţă din jurul lui este nesănătoasă. Tocmai de aceea redau una dintre replicile pe care un cetăţean a adăugat-o sub postarea fetei:

„Păi e o marionetă a mafiei locale, un oraș pierdut în sălbăticie, cu 20 de politicieni fără nicio ideologie politică, 15 „popi” evlavioși, 10 interlopi, 3-4 poliţiști corupţi, 50 de lemnari parveniţi, 75 de bucăţi găinari, 4 valutiști, 100 de occidentalizaţi ce au uitat să vorbească românește, 5000 de oameni care plătesc taxe și rate pentru un mobil.. Pur și simplu trist pentru un orășel cu potenţial transformat într-o văgăună”.

Dacă Ilie Boncheș este favorizat de faptul că primarul în funcţie are prima șansă, un singur lucru nu-l mai poate schimba pe vecie, chiar dacă va fi el cel care va implementa proiectele cu care se laudă și nu altcineva, și anume percepţia oamenilor că nu este nimic mai mult decât o „marionetă”. Iar asta doare! Doare rău de tot!

6 comentarii publicate:

 1. Ioana

  Are dreptate doamna! Ca și cu locuința socială, primarul nu face nimic, nu mai vrea să ajute oamenii pentru a avea o locuință! Vai de primarul pe care îl avem astăzi.

 2. Gabriel

  Greșit 0+14. Corect ar fi 0*14. Alegătorii lui senior Boncheș nu fac diferența!

 3. Anonim

  Nu, domnul Ilie Boncheș a vorbit, la Radio Dorna, despre 15 kilometri și nu 14 kilometri de drumuri care se vor asfalta în comuna Vatra Dornei. Spun comună pentru că este declarat municipiu doar ca să plătească prostimea taxe și impozite duble față de un oraș și de comună. Într-o zonă ca Eroilor sau Miriștei plătești impozit pe zonă A și străzi pline de noroi, gropi și mizerie nedescrisă! Dar ați auzit cu urechile dumneavoastră că ar fi vorbit domnul Ilie la radio? Nu, sub nicio forma! Cu cel care l-a pus primar și cel care îl va pune primar în continuare la înaintare pentru ca lor să le meargă afacerile pe bandă rulantă, iar domnul primar nu are decât dreptul la semnătură. Atât! Nu are el vină pentru modul în care arată orașul!

 4. Ionuț

  În sfârșit s-a mai ridicat cineva din urbea noastră, Perla Bucovinei (din timpuri demult uitate)! Vă mulțumesc din suflet pentru încurajare, stimată doamnă sau domnișoară! Asemenea articole îi vor restarta pe dornenii noștri. Mă voi alătura dumneavoastră pentru a arăta cam ce „investiții” se fac în orașul nostru de către marele gospodar cu diplomă de „ciobanul satului”. Frumosul nostru oraș a ajuns de râsul curcilor! Domnule primar, vă mulțumesc din suflet, în numele tuturor dornenilor, pentru distrugerea acestui minunat oraș!

 5. Anonim

  Strada Unirii este un dezastru total! Nu știu dacă va fi asfaltată! La fel și toate celelalte străzi din centrul orașului și din celelalte zone, dar plătesc cetățenii impozite și taxe locale de nu mai știu cum să facă să fie la zi cu toate. Este o situație ieșită din comun, iar de soluționare nici nu poate fi vorba! Este rău de tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *