Știrile zilei de12 decembrie 2024

Clubul ONIX al Liceului „Ion Luca”, vizite și activități de recreere în stațiunea montană

În ziua de joi, 10 ianuarie 2019, membrii Clubului ONIX (om, natură, imaginație) al Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, coordonat de profesoara de chimie Dorina Ungureanu, au participat la o activitate deosebit de atractivă.

Am început cu o vizită la Muzeul Etnografic din centrul orașului. Acesta oferă o imagine retrospectivă bogată asupra civilizaţiei tradiţionale montane bucovinene şi din zona Vatra Dornei, abordând toate domeniile şi genurile creaţiei populare. Sunt înfăţişate elemente arhitecturale tradiţionale, ceramică, ţesături de interior, portul popular, datinile şi obiceiurile din această zonă, obiceiuri de nuntă, etc.

Muzeul expune privirii publicului 1.800 de piese, în depozitele sale aflându-se în conservare alte 320 de obiecte ce pot fi văzute doar ocazional, cu prilejul unor evenimente speciale sau expoziții temporare. Piesele provin din Zona Dornelor, dar și din alte vetre folclorice din Bucovina, precum Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Solca, Stupca, Frătăuţi, Drăgoieşti, Marginea, Păltinoasa, Mănăstirea Humorului, Izvoarele Sucevei.

Obiectele sunt repartizate în 12 colecții ilustrând aspecte ale culturii populare: arhitectură, ceramică, obiecte de uz casnic, din lemn, obiecte textile, de mobilier, vestimentație populară, obiecte tradiționale de nuntă, măști, ouă încondeiate, piese din metal, de os sau caracteristice unei vetre de stână tradițională.

Acolo, muzeograful Minorica Dranca ne-a explicat multe lucruri interesante despre istoricul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă. De exemplu, jocul caprei se pare că îşi are originea în obiceiurile grecilor și romanilor. În cadrul sărbătorilor agrare jocul a devenit un ritual menit să aducă rodnicie anului care urmează, multe animale în turmele păstorilor, succesul recoltelor.

Tot atunci am aflat că dacă ia românească ar prinde viață și glas să povestească am auzi din spusele ei povestea fascinantă a unui neam și a unui pământ aflate într-o legătură așa strânsă unul cu celălalt. Simbolurile perpetuate de-a lungul mileniilor ne vorbesc despre soare și stele, despre pământ și flori, despre etape din existența umană a fiecărui individ sau etape din existența unui popor întreg, ale societății locale și a stilului său de viață aflat în conexiune cu mediul înconjurător și divinitate.

Apoi, la o pizza, am împărtășit impresii cu privire la această vizită care ne-a îmbogățit cunoștințele. Activitatea s-a încheiat pe patinoar, unde am avut ocazia să ne relaxăm și, de ce nu, să ne cunoaștem mai bine. Pentru unii, a fost ocazia perfectă de a învăța să patineze.

Cristina Maria Pardău, Clasa a IX-a C, Liceul „Ion Luca”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *