În perioada 8-10 februarie 2019, pe pista de sanie „Bucovina” din staţiunea Vatra Dornei se va desfăşura penultima etapă a Cupei Mondiale pentru seniori la sanie pe pistă naturală. Şi-au anunţat participarea sportivi din 15 ţări, printre care şi favoriţii probei, campionii mondiali din Austria, Italia şi Rusia, sanierii din Marea Britanie, Bulgaria, Ucraina, SUA, Republica Moldova, Polonia, dar şi, în premieră, Japonia.
Pârtia „Bucovina” de sanie de la Vatra Dornei este singura pârtie din țară recunoscută ca fiind capabilă să găzduiască competiții de nivel mondial. Iar asta încă de când lucrările au fost finalizate la începutul anului 2013. În Europa de Est nu mai există o altă pârtie de calibru asemănător căreia să îi fie permis să găzduiască competiții internaționale sau etape de Cupă Mondială.
Pentru a se asigura că pârtia va arăta impecabil peste două săptămâni, când sănierii străini vor ajunge la Vatra Dornei, venind direct de la Campionatul Mondial, care se va desfăşura în perioada 31 ianuarie – 3 februarie 2019, la Latzfons, Italia, antrenorul Octavian Pungovschi nu va însoţi lotul României în Südtirol-ul italian.
„Eu nu voi ajunge la Campionatul Mondial care este cu o săptămână înainte, poate o să meargă cineva cu echipa de sanie a României. Nu pot să las pârtia la risc, competiţia de la Vatra Dornei fiind prea importantă pentru noi”.
Directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, profesorul antrenor Delia Ivaş, şi profesorul antrenor Octavian Pungovschi spun că sunt în grafic cu organizarea acestei competiţii, la un standard ridicat, impus începând cu sezonul 2012/2013, când pista a intrat în circuitul internaţional de sanie pe pistă naturală.
Pregătirea pârtiei se face numai noaptea
„Suntem în pregătiri intense pentru amenajarea pârtiei, care este obiectivul principal al acestei perioade. Aşa cum am mai spus, cel puţin 50% din organizare înseamnă calitatea gheţii de pe pârtie. Din acest punct de vedere nu stăm rău, dar nici grozav, prognoza meteo se schimbă de la o zi la alta. Volumul de muncă este foarte mare în această perioadă, lucrăm noaptea la pârtie, atunci ne ajută temperaturile, ziua nu prea putem pentru că temperaturile sunt la limită. În pregătirea pârtiei fiecare greşeală costă şi dacă dăm cu apă când temperatura nu ne ajută am stricat mai mult decât producem”.
„Am periat toată pădurea să băgăm zăpadă pe pârtie, acum ninge în fiecare zi câte un pic, dar zăpada nu ne mai ajută şi trebuie să o scoatem de pe pârtie. Pregătirea pârtiei are un anumit specific, până la începerea competiţiei pe asta ne axăm, şi în mod sigur vom asigura calitate. Anul trecut, toţi colegii noştri din Rusia, Austria au anulat cel puţin câte o competiţie, noi nu am anulat niciuna de când avem pârtia Bucovina şi sper să nu avem ocazia să anulăm, chiar dacă nu avem condiţiile de altitudine pe care le au alte ţări în care se organizează Cupa Mondială sau Campionatul Mondial”, afirmă Octavian Pungovschi, antrenorul lotului de sanie al României.
De la Octavian Pungovschi am aflat că şi în lotul de sanie au apărut unele probleme
„Campioana naţională Anişoara Hutopilă, simbolul şi una din piesele grele ale echipei, fiind sportiva cu cea mai mare experienţă în proba feminină, a suferit o intervenţie chirurgicală vineri şi nu va apuca să se refacă până la competiţie. Mai sunt şi alte mici probleme de lot pe care nu ştim dacă le vom rezolva până la startul competiţiei”.
„Unul dintre sanierii de bază, Bogdan Moroşanu, nu a confirmat încă participarea, dubloul format dintre Bogdan Moroşanu și Ciprian Tăzlăoanu fiind cel care a ocupat locul al patrulea în ierarhia mondială şi care poate aduce timpi foarte buni pentru echipă. Alţii vor veni pe 6 și 7 februarie, deci nu vor mai avea timp de antrenamente”.
„Vom participa, dar obiectivul nu mai poate fi acelaşi. Până acum nu am avut la nicio competiţie obiectiv de participare, încercăm şi de această dată să ne batem şi să fim cât mai aproape de primii trei, dar nu ştiu în ce măsură vom reuşi. Încercăm să fim optimişti, să ne încadrăm cu pregătirile într-un anumit grafic, în funcţie de cum ne permite vremea şi cum se va reuni lotul. Stăm noaptea cu sportivii pe pârtie pentru că ziua nu ne ajută deloc temperaturile”, a precizat Octavian Pungovschi.
Lasă un răspuns