Plaiurile Dornelor, ambasadori pentru Centenarul Marii Uniri pentru românii din Italia

În perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2018, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei a fost prezent în provinciile Mantova și Cremona din nordul Italiei pentru a susține spectacole în orașele Crema, Mantova și Ostiglia.

Proiectul a fost inițiat de Centrul Cultural Român din provincia Mantova pentru a celebra Centenarul Marii Uniri de pe 1 decembrie 1918 în comunitățile de români din această zonă a Italiei. De asemenea, proiectul a avut scopul de a transmite valorile culturii populare românești noilor generații de copii și adolescenți români născuți în Italia, dar și localnicilor, punând în valoare frumusețea folclorului și bogăția spirituală a poporului român.

Tinerii artiști dorneni coordonați de profesorii Dorin Pardău și Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor din Vatra Dornei, au pregătit o producție artistică specială pentru acest turneu care a cuprins suite de jocuri populare din Țara Dornelor, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și Banat, suite de cântece interpretate instrumental de Daniel Țăran la caval, ocarină și fluier, Marius Ciprian Țăran la saxofon, Andreea Lupescu la nai și Vasile Boancheș la trompetă.

Orchestra a interpretat o suită de vechi cântece reprezentative pentru folclorul românesc, fragmente regăsite în Rapsodiile Române compuse de George Enescu: „Banul Mărăcine”, „Hora Morii” și „Ciocârlia”. Teodora Negrea și Alexandra Ursu au interpretat cântece vocale din Țara Dornelor și au făcut, alături de grupul vocal al ansamblului „Plaiurile Dornelor”, să vibreze de emoție inimile românilor atunci când în sălile de spectacol s-au auzit atât de iubitele cântece patriotice „Treceți batalioane române Carpații”, „Hai să întindem hora mare”, „Așa-i românul” și „Basarabie frumoasă”.

Alături de Ziua Națională, odată cu Sfântul Andrei, la românii de pretutindeni încep tradițiile legate de sărbătorile de iarnă care durează până la Bobotează, obiceiuri practicate în jurul a două mari sărbători, Crăciunul și Anul Nou. În cadrul obiceiurilor tradiționale românești ce conțin o multitudine de datini și manifestări cu amplă desfășurare în viața românilor, un loc deosebit îl ocupă obiceiurile de iarnă.

Astfel numeroșilor spectatori din Italia le-a fost prezentat, în final, alaiul obiceiurilor de iarnă din Țara Dornelor: Colindul, Plugușorul, Jocul măștilor, Jocul Căiuților, Jocul Urșilor, Jocul caprelor și al cerbului și Semănatul, final care a fost foarte apreciat atât de spectatorii români, dar și de către cei italieni.

Pentru a crea o atmosferă cu adevărat românească, în spații special amenajate din incinta sălilor de spectacol profesorii Mirela Nedelea și Cătălina Orșivschi au organizat expoziții de artă populară românească din Bucovina cu obiecte artizanale realizate de elevii de la cercurile de artă populară, dar și cu numeroase materiale de promovare a imaginii României, Bucovinei și Țării Dornelor.

De asemenea, o contribuție importantă în buna derulare a proiectului, din punct de vedere scenotehnic, a adus-o profesorul Ionel Susciuc, coordonatorul Cercului de Informatică și Electronică din cadrul Clubului Copiilor din Vatra Dornei. Producțiile artistice realizate de copii, adolescenții și profesorii din Vatra Dornei au avut un impact emoționant deosebit atât pentru numeroșii spectatori prezenți, dar și pentru tinerii artiști de pe scenă care au sărbătorit cu mândrie Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 alături de compatrioții care trăiesc departe de țară și de familie.

Evenimentele culturale au fost apreciate și de autoritățile locale din orașele Crema, Mantova și Ostilia, la spectacole fiind prezenți primarul din Ostilia și viceprimarii din Crema și Mantova cărora le-au fost oferite plachete și diplome pentru contribuția adusă la promovarea culturii tradiționale a poporului român cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

În cadrul proiectului au fost organizate spectacole în instituții școlare primite cu deosebită atenție și apreciere din partea elevilor și profesorilor italieni de la Instituto d’Istruzione Superiore di Stato Giuseppe Greggiati Ostiglia și Instituti Redentori din Mantova, fiind create premisele unor viitoare proiecte între cele două licee din Italia și Clubul Copiilor din Vatra Dornei.

Pe parcursul turneului din nordul Italiei elevii dorneni au vizitat numeroase obiective istorice aflate în patrimoniul UNESCO: Palatul Dogilor din Veneția, Catedrala Sf. Anton din Padova, Arena Romană din Verona, Palatul Ducal, Catedrala Sf. Andrei (cripta unde este păstrat pământ cu sângele lui Iisus), Palatul San Georgio, toate din orașul Mantova, centru al Renașterii, oraș care din anul 2008 face parte din patrimoniul UNESCO, fapt datorat importanței sale culturale la nivel mondial.

În drumul spre casă nu a fost ratat un popas la faimosul târg de Crăciun din Viena și o scurtă vizită la Palatul Schonbrun. Deplasarea elevilor în Italia a fost susținută de Ministerul Educației Naționale, Primăria și Consiliul Local Vatra Dornei și Asociația Plaiurile Dornelor. La reușita proiectului au adus o contribuție importantă sponsorii Aqua Carpatica și Coloana Center din Vatra Dornei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *