Fotografii ale elevilor de la Liceul din Dorna Candrenilor, premiate de Ambasada Franței

Ambasada Franței în România prin Institutul Francez, reprezentat de doamna Marie Luce Ghib, consilier regional pentru probleme agricole, a organizat, în perioada 10 august – 20 octombrie 2018, un concurs de fotografie intitulat „La PAC, pour moi ca veut dire quoi?” („PAC, ce înseamnă pentru mine?”; PAC = Politica Agricolă Comună în Uniunea Europeană).

Concursul s-a adresat oricărui student (elev, stagiar sau student) înscris în anul 2018 într-o unitate de învățământ agricol sau care cuprinde formări agricole (secundare sau superioare) din Franța sau Romania. Participanții au avut posibilitatea de a trimite, în perioada 20 august – 20 octombrie 2018, prin email, o singură fotografie făcută de aceștia, imagine care a trebuit să ilustreze una din cele trei categorii ale concursului:

1. Reînnoirea generațiilor în zona rurală;
2. Agricultura, pădurile și mediul;
3. Agricultură și alimentație;

Fotografia trebuia să fie însoțită de un titlu și de o scurtă descriere în limba franceză sau română care să nu depășească 140 caractere, cu data și numele locului în care aceasta a fost făcută. Concursul a fost împărțit în două niveluri, respectiv patru categorii în funcție de numărul de răspunsuri:

1. studenți de învățământ superior (BTS, școală de inginerie) din Franța;
2. studenți de învățământ superior (USAMV) din Romania;
3. stagiari (elevi și stagiari) de învățământ agricol secundar din Franța;
4. licee cu formare agricolă sau pe spațiu rural din Romania.

Un juriu format din șase persoane, respectiv trei fotografi români, Sorin Onișor, Dan Mirică și Raluca Ene, și trei fotografi francezi din serviciul de comunicare al Ministerului Agriculturii din Franța, Xavier Remongin, Pascal Xicluna și Cheick Saidou, au ales pentru fiecare temă fotografiile câștigătoare după criterii de estetică și originalitate.

Circa douăzeci de premii vor fi acordate pentru cele trei categorii ale concursului, repartizate pentru învățământ superior și liceal agricol în Franța și România. Am avut deosebita plăcere ca din peste 200 de fotografii jurizate două din fotografiile trimise de elevii noștri să fie premiate la categoria Agricultură, pădure și mediu, secțiunea licee agricole, respectiv elevul Sîrghie Cosmin din clasa a X-a A, cu fotografia intitulată „Fragilitate”, și elevul Ursuț Gheorghe Alexandru din clasa a XI-a A, cu fotografia intitulată „Arc peste noi”, ambii elevi de la specializarea Tehnician în agroturism.

Aceste două fotografii vor fi expuse pe durata sezonului Franța-România 2019 și în timpul evenimentelor rețelelor rurale naționale. La nivel de școală proiectul a fost coordonat de profesorul Pavel Dan și coordonator/editor de imagine Florea Robert, clasa a X-a A.

1 comentariu publicat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *