Știrile zilei de18 aprilie 2025

21 iulie, ziua în care cetățenii din Bazinul Dornelor au donat sânge pentru bolnavi

Nu mai puțin de 102 dorneni au donat sânge sâmbătă, pe 21 iulie 2018, la Vatra Dornei, în urma campaniei demarate de Dorna Medical și a partenerilor săi, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Suceava. Inițiativa a avut un caracter strict civic și deja e o tradiție ca Dorna Medical să se implice anual în campanii de donare pentru a acoperi deficitul de sânge din spitalele din județul Suceava, în special, și din România, în general.

Prin intermediul acestei campanii umanitare, doctorul Rodica Domnica Boca și Roman Boca, managerii Dorna Medical, precum și întreaga echipă, şi-au propus să sensibilizeze opinia publică în legătură cu nevoia acută de sânge existentă în spitale.

„Cei mai matinali” donatori s-au dovedit a fi cadrele unităților militare din municipiu care au trecut pragul laboratorului Dorna Medical încă de la ora 08:00 dimineața. În următoarele ore, zeci de oameni au venit să doneze sânge, chiar dacă nu toți s-au dovedit a fi eligibili. Animați de dorința de a face bine, și-au manifestat dorința de a repeta experiența și pe viitor. Importanţa gestului umanitar pe care fiecare îl poate face în sprijinul semenului, fără să îl coste nimic, a fost subliniată și de reprezentanții Centrului De Transfuzie Suceava.

Maria Antoaneta Pilat, directoarea Centrului de Transfuzie Suceava, a afirmat faptul că situația din spitalele din județ, în ceea ce privește rezervele de sânge, era una critică, fiind aduse rezerve din Botoșani:
 
„În prezent, până acum două zile, am avut un stoc foarte mic de sânge care nu putea asigura necesarul de sânge pentru spitalele din județ. În ultimele două zile, au venit câțiva aparținători de-ai unei persoane internate în spital, un tânăr care a suferit un accident, aproximativ 25-30 de donatori pentru un singur pacient, care din fericire au crescut stocul și au ajutat astfel și alți bolnavi. Datorită acestei campanii, organizată împreună cu Dorna Medical, astăzi am avut o zi foarte bună, s-au prezentat 102 persoane, dintre care 77 au fost eligibili. Datorită acestei colete, stocurile noastre de sânge s-au mărit și vom reuși să asigurăm necesarul de sânge pentru cel puțin o săptămână. Mulțumim, Dorna Medical, un colaborator vechi de-al nostru!

De ani de zile organizăm campanii împreună, doamna doctor Rodica Boca ne asigură atât locație și sprijin, cât și promovare. Reușim să venim o dată sau de două ori pe an, sperăm într-o colaborare cât mai strânsă și vom încerca să ajungem cât mai des aici, mai ales că populația din zonă este receptivă și dornică de a dona. Vă reamintim că tot echipamentul de recoltare este de unică folosință, nu există niciun risc, dar absolut niciunul de a contamina vreun virus. Punga de recoltă se deschide în fața donatorului, eprubeta la fel, acul este sigilat, totul este de unică utilizare”, a subliniat medicul.

Echipa Dorna Medical transmite mulțumiri tuturor donatorilor și colaboratorilor săi și își manifestă dorința de a continua tradiția organizării unor astfel de evenimente umanitare. 77 de donatori înseamnă cel puțin 231 de vieți salvate.

Motivațiile donatorilor: de a-i ajuta pe ceilalți

De ce nu au stat unii dorneni acasă și au venit să doneze sânge? Donatorii au afirmat că implicarea civică este necesară atunci când miza este una fundamentală: salvarea de vieți. Medicul Ionuț Aiordăchioaie, stomatolog, înțelege lipsa acută de sânge „din interior”, activând în domeniul medical. Totodată, doctorul a fost marcat de poveștile unor prieteni cărora li s-a cerut să își aducă „donatori” de acasă:

„Am donat sânge pentru a-i ajuta pe cei aflați la nevoie. În primul rând, sunt donator universal, având grupa de sânge O. Am avut mulți prieteni care au fost în situații critice, ei sau rudele lor, având nevoie acută de sânge, iar cei de la spital le-au cerut să vină ei înșiși cu donatori. Astfel de cazuri nu te pot lăsa imun. E drept, multora le este frică de ace sau de riscul de a contacta vreo boală. Totul este steril, sunteți în afara oricărui pericol, învingeți-vă frica și donați sânge”, este mesajul medicului.

Preotul și profesorul Sandu Verdeșescu Buzilă a aflat de campania noastră de pe Facebook și a venit să doneze sânge la Dorna Medical pentru a-și ajuta semenii, sfătuindu-i și pe enoriași să-i urmeze exemplul:

„Donarea de sânge e o chestiune umanitară. Dar ceea ce aș dori eu ar fi permanentizarea acestui serviciu în Bazinul Dornelor pentru că am vrut să donez de mai multe ori, dar nu a existat posibilitatea, și a merge la Suceava, la Centrul de Transfuzie, e relativ departe și nu e la îndemâna oricui. În plus, dacă mergi până acolo să donezi sânge, nu știu cum mai poți conduce înapoi în condiții de siguranță, e contraindicat! Este prima oară când donez sânge, am aflat de campania voastră de pe Facebook.

Am mai încercat și a fost acum un an și ceva, în luna martie, dar a fost un insucces. M-am prezentat la sediul laboratorului, am urmat toate procedurile premergătoare donării de sânge, dar am picat proba interviului. În momentul în care am fost întrebat dacă am consumat alcool de către medic, am recunoscut că am băut un pahar de vin, la masa de seară. Și atunci, m-a oprit! Nu am fost bine informat atunci, dar de data asta, informarea s-a făcut exemplar. Am vrut să ajut, mai ales că am o grupă rară de sânge, AB4”, a subliniat preotul donator.

Un alt dornean a impulsionat opt prieteni să doneze sânge, performanța lui fiind cu adevărat remarcabilă. Este vorba de Ovidiu Șipot, antreprenor local: „Am venit să donez sânge pentru că este nevoie, e un act de caritate. Am mai donat sânge la Iași și la Suceava. Personal, de o săptămână, am convins opt prieteni să vină astăzi la Dorna Medical și să doneze sânge”, a explicat tânărul.

O mamă a venit să doneze chiar de ziua copilului ei care a împlinit patru ani. Empatică cu suferința celorlalți, Alexandra Andrei, de profesie psiholog, a venit de dimineață la Dorna Medical pentru ca după-amiază să participe la petrecerea aniversară a fiului ei: „Am venit să donez pentru că m-am gândit să ajut pe cineva. Este prima oară când fac asta și intenționez să repet experiența”, a declarat psihologul.

Totodată, mai multe familii au venit să doneze sânge împreună, fie că a fost vorba de soț și soție sau părinte și copil. Luminița, Daniela și Doru Bighiu, trei frați motivați de dorința de a face un bine celorlalți, au venit să doneze sânge, cazul fiind unul unicat. Doctor Mihai Bică: „O faptă așa bună nu rămâne nerăsplătită”. Mihai Bică, primul absolvent român de Medicină la Cambridge, a solidarizat cu inițiativa Dorna Medical și a transmis un mesaj pentru donatori:

„Actualmente, există un mare deficit de sânge disponibil pentru transfuzii. Și chiar dacă nevoia este una mare în momentul de față, ea este de fapt una permanentă. Mulți dintre cei care donează o fac din simplul motiv că fac o faptă bună. Până la urmă, unul din șapte oameni care ajung la spital ajung să aibă de nevoie de transfuzii ca parte integrală a tratamentului lor. Pentru sânge nu există niciun echivalent sintetic. În alte cuvinte, nu poate fi produs, așa că donațiile sunt singurul mod de a asigură un stoc permanent.

Sângele donat este folosit pentru o gamă largă de circumstanțe care pot afecta pe oricine. Pacienții care sunt tratați după un accident au deseori nevoie de transfuzii sangvine pentru a li se salva viața. O mamă care are dificultăți la naștere reprezintă altă situație când donațiile sunt critice, așa cum este și situația copiilor care fac chimioterapie pentru cancer, a bebelușilor prematuri sau a bătrânilor ce suferă de anemie.

Este nevoie de toate grupurile de sânge, dar donațiile de tipuri mai rare de sânge sunt cele mai necesare. De exemplu, oamenii cu grupa O negativ alcătuiesc doar 8% din populație, dar sângele lor poate fi donat oricărui om, făcându-i niște donatori foarte valoroși. Donând sânge, puteți ajuta pe cineva care se află într-un moment de impas, iar o faptă așa bună, cu siguranță, nu rămâne nerăsplătită”, a subliniat viitorul medic rezident oftalmolog.

1 comentariu publicat:

  1. Haiducul

    Bravo, oameni ai Dornei, felicitări! Mai sunt și oameni, oameni în Dorna! E prima dată când spun ceva pozitiv despre Dorna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *