Orașul fără viitor

După aproape trei decenii de administrație în „lumea liberă”, frumosul nostru municipiu este în situația unui oraș fără viitor. Orice bilanț am face, rezultatul este unul negativ, indiferent de domeniul de activitate. Dacă în anii ’90 s-au închis la ordin toate minele din Bazinul Dornelor, în anii următori, rând pe rând, s-au închis fabricile de cherestea, după care a urmat privatizarea stațiunii balneare și a fostului UCRUPS, cu restrângerea drastică a activității, în cazul stațiunii, și cu închiderea uzinei amintite.

Nu suntem departe de a spune același lucru despre fostul ICIL, fosta fabrică de brânzeturi fiind o palidă umbră a ceea ce a reprezentat odată. Turismul dornean se zbate la limita supraviețuirii, din lipsa unei strategii locale coerente, a infrastructurii din zonă, precum și a lipsei posibilităților de agrement pentru cei care ne aleg ca destinație turistică. Singura realizare care a devenit ani de zile monedă electorală, centrala termică a orașului, gâfâie obosită, la 14 ani de la darea ei în folosință.

De la un sezon la altul, defecțiunile ce apar sunt din ce în ce mai frecvente, punând în pericol alimentarea cu energie termică, pe timp de iarnă, a cetățenilor acestui oraș. „Fata morgana”, gazul metan, pare să nu mai dorească să treacă Pasul Mestecăniș, ca să asigure siguranța energiei termice necesare și punerea în folosință a unei centrale pe cogenerare care este sortită să fie transformată într-un muzeu tehnic pentru generațiile următoare.

Dacă cetățenii ar duce-o bine, iar tot ce am enumerat mai sus ar reprezenta doar melancoliile noastre față de un oraș care a avut și industrie și turism, domenii care produceau mii de locuri de muncă, nu ar fi o problemă, însă constatăm exact opusul, și anume sărăcie, depopulare, dificultăți în plata taxelor și impozitelor. Dorna nu mai e un oraș atractiv, nu numai din punct de vedere turistic, ci și pentru cei care ar dori să se întoarcă acasă, să se stabilească în orașul lor natal.

Cei cu studii superioare nu au nicio șansă să-și găsească un loc de muncă și nu e valabil doar pentru cei care nu se pot întoarce, ci și pentru cei care sunt în oraș și care doresc să plece deoarece profesional nu au nicio perspectivă. Și atunci cum să renască acest oraș? Cum să aibă un viitor glorios asemenea trecutului pe care l-a avut? Din minciunile pe care le auzim o dată la patru ani?

Din delirul electoral al acelora care ne-au promis gaz metan, parcuri industriale, reabilitări de monumente, turism care să „bubuie”, parcuri de agrement, locuri de muncă? Rămânem doar cu întrebări! Cine a înglodat orașul în datorii? Și pentru ce? Cine sunt cei care au irosit zeci de milioane de euro într-un sfert de veac fără nicio finalitate? Cine va da socoteală pentru starea în care am ajuns?

Cu siguranță că avem și regrete. Regretul de a fi ales să ne trăim viețile aici ca să ne vedem îngropate speranțele și visele. Iar peste toate, cine ne va da toți acești ani irosiți înapoi?

* imaginea de thumbnail a articolului via Google Maps

7 comentarii publicate:

 1. Anonim

  Păcat de acest minunat colț de rai! Unde am fi putut să trăim din turism! Am fi avut locuri de muncă și nu ar fi trebuit să plecăm în lumea mare pentru a contribui la bunăstarea altora! Mare păcat!

 2. George

  Cine a scris acest articol a fost exact la punct în legătură cu tot ce a scris! Cât adevăr! Cu siguranță te-aș vota dacă candidezi la primărie. Sunt plecat din Vatra Dornei în Irlanda din 1999 și aveam visuri să mă întorc înapoi în orașul natal cu copiii mei, de 11 și 17 ani. Visul s-a stins după câțiva ani de vacanță în Vatra Dornei. Nu poți să faci nimic și nimeni nu s-ar bcura dacă încerci ceva (aici primești ajutor dacă vrei să deschizi ceva).

  Am fost de multe ori acasă și încetul cu încetul tot mai mulți oameni din oraș au plecat din cauza problemelor și neajunsurilor: închiderea fabricilor care țineau familiile în viață. Cu părere de rău, dar va ajunge un oraș fantomă. După ce am plecat eu au plecat și surorile mele și fratele meu. Anul ăsta a plecat și mama și tata. O întreagă familie care s-a stabilit definitiv în altă țară.

  Vă dați seama ce înseamnă asta pe termen lung pentru oraș? Acum nici nu mai pot convinge pe nimeni din familia mea să mergem în vacanță în Vatra Dornei. Nevasta e dintr-un oraș mai mare și vrea acolo. Copiii s-au săturat, spun că nu e nimic de făcut acolo, au fost la telescaun, pe pârtie, sus pe Runc, pe Vf. Oușoru, la mănăstire de nenumărate ori și nu e nimic pentru copii. Și au dreptate. Oamenii care conduc orașul sunt prea ocupați să se îmbogățească, nu au nicio viziune de viitor pentru Vatra Dornei.

 3. Bucovineanul

  Singura realizare! La interval de 5-7 zile am văzut rezultatul centralei sus amintite, plante înnegrite de zgură, ceva ca la Copșa Mică, acesta va fi tributul pentru confortul căldurii oferite de centrala-cancer. Poate că dornenii merită confortul căldurii și a apei calde, dar nu cu un asemenea tribut oferit copiilor dorneni. În rest, întotdeauna când se renunță la ceva un om gospodar pune altceva în loc. Putem pune pavele, rondouri, sensuri giratorii, dar cum rămâne cu locurile de muncă din Vatra Dornei care aduc impozit și venituri la buget și păstrează nu numai tinerii acasă, ci și meseriașii? Zero absolut!

 4. Maxymus

  Încă am rămas în Vatra Dornei, dar numai din respect pentru mormintele părinților mei. Felicitări redactorului acestui articol.

 5. Andrei

  Așa primar, așa municipiu. Ce gospodar? Să pui la deszăpezit oamenii pe care îi ai sub tutelă (asistați social) să îți dea zăpada din ogradă și tu la primărie cu zăpada pe scări de un sfert de metru. Dar prin parc ce să mai zic… Întreg orașul este cufundat în zăpadă. De abia peste o săptămână. Noroc că s-a încălzit afară și a început să se topească să mai poți parca prin oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *