Peste 250 de persoane au participat la Ziua Parcului Național Călimani, la Șaru Dornei

Administrația Parcului Național Călimani, alături de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, a organizat sâmbătă, 16 iunie 2018, Ziua Parcului Național Călimani, la sediul Centrului de Vizitare din Șaru Dornei, nr. 54C. Evenimentul a făcut parte din proiectul „Parteneriat cu comunitatea: acțiuni comune pentru promovarea valorilor Țării Dornelor”, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.

Aniversarea Parcului Național Călimani s-a bucurat de larga participare a localnicilor din Țara Dornelor, copii și adulți deopotrivă, turiști, reprezentanți ai instituțiilor culturale și de învățământ, precum și ai autorităților publice locale și ai agenților economici din zonă, peste 250 de persoane la număr.

Concursurile de gastronomie locală, respectiv fotografie cu telefonul, s-au lăsat cu premii menite să-i încurajeze pe localnici să conserve tradițiile și obiceiurile specifice zonei montane și să sublinieze importanța promovării Țării Dornelor prin intermediul acestora. Astfel, publicul participant a decis, în urma degustării fiecărui balmoș în parte, ca titlul de „Eco-bucătarul destinației Țara Dornelor” să fie acordat tuturor celor înscriși în competiție.

Juriul, format din reprezentanți ai Asociației de Ecoturism Țara Dornelor și Parcului Național Călimani, a hotărât ca fiecare școală participantă la concursul de fotografie cu telefonul, având ca temă „Activități tradiționale din gospodărie”, să aibă câte un premiu pentru cel mai bun fotograf. Totodată, a fost decernat și un premiu special, acordat celei mai reprezentative fotografii.

După cum s-a anticipat, tiroliana, panoul pentru rapel, face painting-ul, precum și demonstrațiile live ale rangerilor, salvamontiștilor, pompierilor și jandarmilor au făcut senzație în rândul publicului aflat în curtea Centrului de Vizitare al Parcului.

Necesitatea de a conserva în stare cât mai bună așezările rurale și de a promova zona prin intermediul frumuseților naturale și tradiționale a fost mesajul central transmis cu această ocazie de organizatori. În acest sens, a fost inaugurată o casă veche de 90 de ani, relocată și recondiționată în curtea Parcului Național Călimani.

În plus, cu sprijinul doamnei Minorica Dranca, directorul Muzeului Etnografic din Vatra Dornei, și a domnului Mihai Vleju, artizan local, specializat în arta prelucrării lemnului, s-au oferit celor prezenți informații valoroase despre obiectele pe care locuitorii din zona Dornelor le-au donat pentru decorarea casei în stil tradițional, specific traiului în zona de munte. Tot cu acest prilej, domnul Vleju a prezentat și expoziția personală de sculptură în lemn: „Pădurea, leagăn al civilizației răzeșilor dorneni”.

Nu în ultimul rând, cu ocazia evenimentului aniversar, a fost lansat documentul intitulat „Pactul pentru Țara Dornelor” care a fost inițiat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor. Prin acesta, asociația a solicitat sprijinul principalilor factori de influență și decizie de la nivel regional în faza premergătoare certificării ecoturistice a zonei.

Până la momentul lansării, documentul a fost semnat de cele 10 primării din Țara Dornelor, de 6 instituții de învățământ gimnazial și liceal, 19 pensiuni cu profil eco-turistic și nu numai, de agenția de turism Bucovina Travel, de compania pentru transport local și circuite turistice Lutasin Șincarom, 3 instituții culturale (Muzeul Etnografic, Muzeul de Științele naturii și Cinegetică, Casa de Cultura „Platon Pardău”).

Au mai semnat Administrația Parcului Național Călimani, Salvamont Vatra Dornei și trei organizații nonguvernamentale care militează pentru protejarea zonei montane.

Acest demers va continua și după prezenta lansare, ținta ca Țara Dornelor să devină destinație ecoturistică recunoscută oficial fiind de necesitate imediată. Prevederile Pactului pentru Țara Dornelor și lista semnatarilor pot fi accesate aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *