Copiii minunați ai Dornei. Zeci de premii la concursurile județene și naționale

Copilăria, „inima tuturor vârstelor” (Lucian Blaga), este „izvorul permanent din care decurg toate meandrele vieţii noastre” (George Călinescu). Frumoasă, veselă, dominată de joc, de curiozitate, de puterea de a visa, vârsta aceasta poate fi şi una a maximei responsabilităţi faţă de propria formare. Aşa credem că înţeleg foarte mulţi dintre copiii Dornei, o comunitate restrânsă ca număr de locuitori, vestită pentru frumuseţea zonei, cunoscută de turişti şi de cei care caută aici izvoare de sănătate.

Ne-am propus să ne referim la copiii din ciclul gimnazial, în mod deosebit, din cele trei şcoli din oraşul nostru, care în fiecare an îi bucură pe părinţi, pe profesori, întreaga comunitate, prin rezultatele excepționale pe care le obţin la concursurile judeţene şi naţionale, probând măsura seriozităţii lor, a muncii, a interesului şi pasiunii pentru o materie sau alta, pentru activităţile specifice.

Rezultatele cumulează, de asemenea, interesul şi priceperea dascălilor, respectul lor pentru nobila profesie de educator, buna colaborare cu familia, înţelegerea de către părinţi a răspunderii pe care trebuie să o manifeste faţă de viitorul propriilor copii.

Școala Nr. 1, 27 de locuri întâi, al doilea și al treilea

Şi în acest an şcolar, care se apropie vertiginos de final, copiii Dornei ne-au bucurat cu reuşitele lor. Elevii de la Scoala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei, care studiază într-o clădire construită în anul 1897, dar perfect funcţională şi în prezent, se remarcă prin 27 de locuri întâi, al doilea și al treilea (individuale sau pe echipe) la confruntările judeţene, dar şi naţionale.

Directorul şcolii, profesorul Daniel Bereholschi, profesorii Constantin Obreja, Antoneta Gătej, Liliana Ţăran, Marin Ţăran, Răzvan Stoleru, Camelia Florescu, Teodora Sandu, Mihaela Osieru și Gabriela Barbir au îndreptăţite motive de mândrie. Fizica, matematica, limba română, informatica, geografia, biologia, limba engleză și istoria sunt la înălţime, de atenţia elevilor şi dascălilor bucurându-se şi sportul, și anume fotbalul și tenisul de masă, sau concursurile educative „Prietenii pompierilor” și „Democraţie şi toleranţă”.

La etapele naţionale ale olimpiadelor pe materii, campionul este Paul Burcă din clasa a șasea, deţinător al medaliei de aur la fizică, coordonat de profesorul Constantin Obreja, al medaliei de argint la informatică, coordonat de profesorii Paul Bereholschi şi Suzana Şestac, și al medaliei de bronz la matematică, coordonat de profesoara Antoneta Gătej.

Paul Burcă este un copil obişnuit, iubeşte sporturile de iarnă (patinaj și schi) pe care le schimbă vara cu mersul pe bicicletă, dar care, după propria mărturisire, a obţinut aceste rezultate prin muncă și prin lectură. Arina Pantază, elevă și ea în clasa a șasea, are har poetic, obţinând locul secund la Festivalul de Poezie „Nichita în luna lui marte”, activează în cenaclul „Cornelia Maria Savu” din cadrul ASATD și cântă la vioară.

Iubeşte limba română, fiind coordonată de profesoara Liliana Ţăran, la Concursul Naţional Transcurricular „Ionel Teodoreanu” obținând premiul al treilea și o menţiune din partea Parlamentului României. Luca Hodiș, elev în clasa a șasea, a obținut medalia de argint la Olimpiada Naţională de Fizică, iubeşte şi istoria, fiind îndrumat de profesoara Teodora Sandu.

Otilia Alexandru, din clasa a cincea, performează la geografie, fiind îndrumată de profesorul Marin Ţăran, obţinând locul întâi la mica olimpiadă de profil, în etapa naţională. Andrei Todaşcă, elev al clasei a șaptea, a participat la etapa naţională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, fiind coordonat de profesoara Liliana Ţăran.

Școala Nr. 2, premii și mențiuni la nivel județean și național

Și colectivul Scolii Gimnaziale Nr. 2 din Vatra Dornei, al cărei director este profesoara Claudia Dimitriu, are motive de mândrie, activitatea susţinută a elevilor şi a profesorilor Elena Mandache, Mihaela Aicoboaie, Cornelia Lupaşcu, Teodora Sandu și Camelia Popescu conducând la rezultate notabile la nivel judeţean, participări concretizate prin 15 premii şi menţiuni, dar şi alte premii la nivel naţional.

David Ştefan Coştiug, elev al clasei a șasea, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Naţională de Fizică, fiind coordonat de profesoara Elena Mandache. Alexandra Albert din clasa a opta şi Anamaria Cozan din clasa a șaptea participă la etapa naţională a Olimpiadei de Știinţe Socio-Umane, fiind îndrumați de profesoara Mihaela Aicoboaie. Mulţi elevi sunt talentaţi la poezie şi proză, iubesc Limba și Literatura Română, fiind coordonați de profesoara Ioana Iuga, și participă la activitatea Cenaclului „Cornelia Maria Savu”.

Școala Nr. 4, rezultate notabile în diverse domenii

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 4 din municipiu învaţă într-o clădire nouă şi modernă, vechiul han (construit în anul 1907) care a găzduit şcoala veghind de alături ca o mărturie a altui veac. Condiţiile de desfăşurare a activităţii, buna pregătire a colectivului didactic condus de directorul profesor Ancuţa Voivod, copiii şi părinţii interesaţi de o temeinică pregătire a personalităţilor viitoare asigură şi acestui colectiv rezultate de excepţie, susţinând imaginea pozitivă de care unitatea şcolară se bucură în comunitate şi în judeţ.

Realizarea unor proiecte de mobilitate profesională, titlul de eco-şcoală, o revistă şcolară premiată la etapele naţionale, promovată la acest nivel şi în acest an (profesor coordonator Alina Leonte Dupu), centru de excelenţă pentru învăţământul primar (coordonator fiind profesoara Doina Moroşan), interes deosebit pentru mai multe discipline şcolare, acestea sunt doar câteva din dovezile care susţin imaginea şcolii.

Nu mai puțin de 15 premii şi menţiuni la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare de matematică, fizică, limba română, geografie, limba germană, limba engleză, religie, biologie și istorie, predate de profesorii Silvica Nisioi, Simona Carp, Ancuţa Voivod, Irinel Acatrinei, Adriana Boncheş, Mihaela Juravle, Gabriela Barbir, Alina Dincă și Aurelian Cocoreanu.

La toate acestea se adaugă și cele 13 premii şi menţiuni la matematică şi limba română de la concursul judeţean al performanţei şcolare pentru clasele a III-a și a IV-a, coordonatori fiind profesoara Doina Moroşan şi învățătoarea Veronica Pop, dar și cele 7 premii de la concursurile şi taberele interjudeţene de matematică pentru clasele V-VIII, și 6 premii întâi și al doilea obținute de elevii clasei a II-a A, acolo unde învățătoare este Viorica Afloarei, la concursul interjudeţean de matematică.

Alte câteva premii au fost aduse la Dorna de elevi de la etapele naţionale.

Demne de admiraţie sunt rezultatele unei eleve excepţionale, și anume Maria Cristina Popa, elevă în clasa a VII-a, care a câștigat o medalie de aur şi o menţiune din partea Ministerului Educației Naționale la etapa naţională a olimpiadei de fizică, coordonată fiind de profesoara Simona Carp. Și-a adjudecat o medalie de bronz la etapa naţională la matematică, îndrumată de profesoara Silvica Nisioi, dar și o menţiune la Concursul Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, fiind susținută de profesoara Ancuţa Voivod.

Maria Cristina Popa deţine şi două premii întâi, un premiu al doilea și un premiu special la concursurile şi taberele interjudeţene de matematică, dar și un premiu întâi la un concurs judeţean de istorie.

„Concursurile şi olimpiadele înseamnă dedicare, pasiune, dar şi multă muncă şi sacrificiu. Mă consider un copil ca toţi ceilalţi, cu multe vise pentru viitor, iubesc foarte mult animalele, îmi place să călătoresc, să am prieteni, cu timp liber şi cu zâmbetul mereu pe buze”, mărturiseşte Maria, care nu uită să mulţumească profesorilor care o îndrumă şi doamnei învăţătoare din clasele I-IV: „fără de care nu aş fi reuşit să excelez”.

Iulia Carp, elevă în clasa a V-a, a participat la etapa naţională a Olimpiadei de Matematică şi consideră că a fost o experienţă interesantă şi utilă. Demne de reţinut sunt şi cele două premii şi o menţiune obţinute de Ansamblul „Firicel” din Vatra Dornei la Festivalul Naţional al Tradiţiilor, desfăşurat la Bistriţa, îndrumător fiind învățătoarea Viorica Afloarei, o menţiune la cultură civică și o participare la Concursul de Matematică Aplicată „Cangurul”, coordonator fiind profesoara Doina Moroşan.

În pragul vacanţei mari exprimăm preţuirea noastră pentru aceşti copii minunaţi, le dorim tuturor copiilor o vacanţă minunată, să aibă puterea de a-şi îndeplini visurile, de a păstra pentru toată viața candoarea copilăriei și de a se bucura de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *