Cupa Iernii la Șah, organizată la Vatra Dornei, și-a desemnat câștigătorii

Printre acţiunile sportive susținute de Primărie, Consiliul Local și Serviciul Salvamont al municipiului Vatra Dornei, în această iarnă s-a aflat și un important concurs dedicat sportului minţii: „Cupa iernii” la şah. Competiţia s-a desfăşurat în sala de recreere a Clubului Pensionarilor dorneni în perioada 25 noiembrie 2017 și 25 februarie 2018, dată la care s-au stabilit rezultatele finale şi au fost recompensaţi câştigătorii.

Desfăşurarea rundelor a fost în sistem turneu, în zilele de sâmbătă, pe durata a două ore, cel mult trei partide, lucru care a adus jocului un bun nivel calitativ. La concurs au participat 20 de concurenţi, băieți și fete selecționați din municipiul Vatra Dornei şi din bazinul Dornelor. Pe categorii de vârstă, rezultatele au fost cele de mai jos.

La categoria celor mai tineri participanți, sub 8 ani, locul I a revenit elevilor Pantază Aiana Ștefania de la Școala Nr. 1 Vatra Dornei și Voloşeniuc Matei de la Școala gimnazială Nr. 4; locul II revenind elevilor Covaliu Ioana de la Școala Nr. 2, Cara Lanciu Andrei și Boiarinof Andrei de la Școala gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei.

La categoria de vârstă 8-10 ani, pe locul I/fete s-a clasat Ecaterina Cara Lanciu și Candrea Ionuţ – la băieți; pe locul II la fete s-a situat Ianovici Simona, pe locul II/băieţi s-a clasat elevul Radu Paul Muraru, locul III a revenit elevului Poliec Radu – toți fiind de la Școala gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei.

La categoria de vârstă 10-12 ani, locul I/fete a fost adjudecat de eleva Sara Brașcanu de la Școala gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei, care a realizat cel mai mare număr de puncte în concurs (18); locul I/băieți a fost ocupat de elevii Arvinte Cristian la Școala gimnazială Coşna și de Chiriluș Adrian de la Școala gimnazială Nr. 4, locul II a revenit elevei Pantază Arina Nicoleta, iar locul III a fost ocupat de Boiarinof Andra, ambele de la Școala gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei.

La categoria de vârstă 12-14 ani, locul I/fete a revenit elevei Macovei Ştefana de la Școala gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei, iar la categoria de vârstă 14-16 ani, locul I a revenit elevei Druiu Maria, iar locul II a fost ocupat de Alupei Andreea, ambele de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei. Elevii Cosmin Melniciuc de la Școala gimnazială Nr. 2 și Boancheș Andreea de la Școala gimnazială Nr. 4 din Vatra Dornei au primit menţiuni pentru participare și pentru fair-play.

După echivalarea locului I cu 3 puncte valorice, locul II cu 2 puncte şi a locului III cu un punct, clasamentul şcolilor reprezentate în competiție era următorul: locul I şi cupa concursului au fost adjudecate de Școala gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei (4 locuri I, 5 locuri II şi două locuri III) cu un total de 24 puncte; pe locul II, la egalitate de puncte, s-au clasat Școala gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei și Liceul Teoretic „Ion Luca”; pe locul III s-a plasat Școala gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei și pe locul IV s-a situat Școala gimnazială Coşna.

Concurenţilor clasaţi pe primele trei locuri le-au fost oferite, în cadrul unui moment festiv, medalii (simbolizând aurul, argintul şi bronzul), premii şi diplome deosebite, realizate prin amabilitatea Marianei Coman și a lui Voloșeniuc Mihai-Sorin și Petru Ariciuc.

La momentul festiv au participat părinţi, profesori şi cunoscuți, premiile fiind înmânate de un juriu din care au făcut parte primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş, Voloșeniuc Ionela-Viorica, Coman Mariana şi Stelian Hasna, instructor de şah şi arbitru atestat de Federaţia Română de Şah, cei care i-au și felicitat călduros pe toţi concurenții şi i-au asigurat că-i vor susţine şi pe viitor.

Participanţii au fost aplaudaţi cu generozitate de publicul prezent la acest moment festiv, care a ţinut să aprecieze buna lor pregătire şi spiritul de fair-play. După cum am văzut, în Ţara Dornelor există și rezistă un nucleu de buni şahişti, sunt jucători de GO valoroși, amatori şi creatori de artă, proză şi poezie.

Sunt de apreciat, așadar, seriozitatea şi dăruirea celor implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a acestor evenimente, efortul celor care îndrumă copiii pe această direcție, a celor care pot înţelege ce important este să-ţi educi corect tânăra generaţie, să o scoți din capcana unei lumi virtuale aflată în spatele unui display, cu cai verzi pe pereți și iluzii deșarte.

2 comentarii publicate:

  1. Alivanca cu finetti

    Cred că domnul Stelian Hasna merită tot respectul nostru pentru modul în care s-a implicat și a antrenat echipele de șah de-a lungul vieții sale, pentru pasiunea și dăruirea lui. Un om deosebit care a împlinit pe 2 martie a.c. frumoasa vârstă de 80 de ani și care pune suflet în ceea ce face! Jos pălăria!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.