Au fost odată profesorii de la „Ion Luca”

Rândurile care urmează au menirea de a aduce în atenţia cititorilor aspecte prin care unii profesori care au predat la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei s-au individualizat şi cu siguranţă de aceste detalii foşti elevi ai eroilor acestui articol îşi vor aminti, ordinea prezentării fiind pur aleatorie. Intenţia mea este aceea de a aduce un omagiu unor oameni care şi-au pus întreaga lor pricepere şi capacitatea de muncă în cadrul celei mai importante instituţii de învăţământ din oraș, unii dintre ei fiind acum pensionari, iar alţii, din păcate, fiind trecuți în lumea eternităţii.

Voi începe aceste amintiri evocând personalitatea domnului profesor de istorie Istrate Gherman, despre care foştii elevi afirmă că avea un stil narativ aparte care le permitea discipolilor săi să înveţe lecţia în timp ce le era predată. Colega dumnealui, Victoria Ostaficiuc, după ce preda lecţia chema toată clasa la catedră pentru a le arăta elevilor imagini relevante care aveau legătură cu lecţia respectivă.

„Nu mă interesează ce note ai, eu vreau să văd ce știi”. Aceasta era expresia pe care adesea doamna profesoară de limba engleză Tereza Urzică o rostea în fața elevilor, prin aceasta vrând să le spună că pentru ei esențială trebuie să fie acumularea unui volum cât mai mare de cunoștințe și nu „vânătoarea” de note, iar experiența acumulată la catedră i-a permis să-și dea seama foarte repede ce poate fiecare.

Când observa că un elev are făcută tema mai bine decât ceilalți, îl scotea la tablă și îi dădea un exercițiu similar. Dacă elevul nu-l putea rezolva, doamna profesoară îi spunea doar atât: „cine îți face temele să îți bage și în cap”. În ceea ce o privește pe doamna profesoară de limba franceză Elena Dârțu, dumneaei a înțeles foarte bine faptul că o limbă străină nu poate fi învățată decât în măsura în care este vorbită, motiv pentru care când venea la oră nu exista vreun elev care să „scape” fără să vorbească ceva în limba lui Voltaire.

Doamna profesoară de limba română Ortansa Cojoc încerca să evalueze potențialul intelectual al fiecărui elev, astfel încât celor mai puțin dotați nu le pretindea să citească romanele, dar le cerea să cunoască ceea ce era scris în manual. Trecând la matematică, aduc în atenție personalitatea domnului profesor Ștefan Dârțu, care pe lângă un stil de predare impecabil avea și un șarm aparte care-i permitea să exercite asupra elevilor o autoritate blândă și eficientă.

Faptul că după decesul domniei sale s-a luat decizia ca în fiecare an să se desfășoare în orașul nostru un concurs interjudețeann care-i poartă numele este o probă concretă a prețuirii de care se bucură și acum la peste două decenii de la plecarea sa pe cealaltă lume.

Doamna profesoară de istorie și geografie Maria Marinescu a predat foarte puțin timp la liceul dornean, dar atâta timp cât a făcut-o a avut un farmec aparte, astfel încât prin blândețe și bun simț i-a adus pe elevi în situația de a o respecta în modul cel mai firesc cu putință. Nimeni nu și-ar fi permis să fie impertinent atât din jenă față de persoana de la catedră, cât și de frica de a nu suporta criticile dure din partea colegilor.

Domnul profesor de muzică Mihai Jora avea o ironie fină care „tăia” mai tare ca o sabie în cugetul elevilor care ar fi îndrăznit „să o ia pe arătură” din punct de vedere comportamental. Era suficient să te privească într-un fel anume astfel încât elevului în cauză îi venea să intre în pământ de rușine. În altă ordine de idei, domnia sa a fost principalul animator al activității corale la Vatra Dornei.

Pun punct aici acestor amintiri cu promisiunea că în curând voi reveni cu alte însemnări despre cei care au slujit catedra dorneană sau o mai fac în continuare cu devotament și responsabilitate față de soarta acestei țări și a tinerei generații.

17 comentarii publicate:

 1. Anonimul

  Câți dintre voi își mai aduc aminte de doamna profesoară Smaranda Ardelean de limba română, domnul Turcu de geografie, Lili Roșu de engleză, Rozalia Pungovschi de latină, Butincu de chimie?

 2. Carmen Lenuța

  Sunt mulți profesori care ne-au învățat și pe care nu îi putem uita, precum Cristea de biologie, Sănuceanu de română, Grigorean de rusă, Maximiuc de geografie.

 3. Lenuța

  Pe domnul Gherman l-am avut diriginte. Îmi aduc aminte cu drag vorba lui: „degeaba vii, degeaba te duci, degeaba rupi acei papuci”.

 4. Iuliana Zup

  Pe domnul profesor Grigorean îl poate uita cineva? Eu nu! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 5. Bmg

  Articol incomplet! Foarte mulți profesori nu au fost amintiți, printre care și doamna Smaranda Ardeleanu.

 6. Cătălin

  Da, doamna Smaranda Ardelean. Mare profesoară! Dumnezeu să o odihnească în pace.

 7. Viorel Dorneanu

  Am terminat Liceul Teoretic din Vatra Dornei care acum se numește „Ion Luca” în 1974. Mă cheamă Viorel Dorneanu. Reproșez autorului discrepanța dintre titlul și conținutul articolului. Titlul te duce cu gândul la toți profesorii de la începuturi până mai încoace în vremurile noastre, iar articolul face referire doar la câțiva profesori. Haideți să facem o treabă ca lumea, nu bombe ziaristice, și să punem în panteon toți profesorii care au clădit acest liceu. Recomandare: pe pagina oficială a liceului.

 8. Letiția

  Am citit acest articol cu multă atenție și nostalgie. Sunt promoția 1962 și aștept cu nerăbdare articole despre anii 1950 și 1960. Acest articol este de valoare! Vă felicit!

 9. Anonim

  Domnule jurnalist, păcat că articolul dumneavoastră este incomplet. Mă așteptam la mai mult când am citit titlul. Liceul din Dorna a avut mult mai mulți profesori extraordinari. Propun sa rescrieți articolul.

 10. Radu B.

  Eu nu mi-am propus să analizez calitatea articolului din punct de vedere jurnalistic, dar cred că toți profesorii merită amintiți, mai ales cei ce nu mai sunt printre noi și care continuă să existe în amintirea foștilor elevi!

 11. Aurel Sefciuc

  Dramaturgul Ion Luca mi-a fost profesor de rusă în clasa a patra. Evocarea profesorilor de excepție care au predat în acest liceu este o datorie pentru foștii elevi. Să încercăm să ne achităm de ea cu însuflețire.

 12. Lefter Elvira

  Mă așteptam ca această evocare să înceapă cu începutul. Pentru această poveste emoționantă se impune o documentare serioasă.

 13. Suzeta Dinica

  Mă așteptam ca măcar să fie publicată o listă cu foștii profesori ai liceului din Dorna, încă de la înființarea lui, în anul 1956! Și directorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.