Prima parte a seriei dedicate „cotei indivize” poate fi citită aici: „Cota indiviză”, locul unde se pot ascunde hoții de energie termică. Întrebările clare ar trebui să aibă răspunsuri clare. Întrebări clare sunt:
I. Care sunt criteriile şi modul de calcul în baza căreia s-a stabilit sumele de 31,00 lei/ap. şi 5,82 lei/ap. reprezentând „cotă indiviză”, respectiv „pierderi apă rece”, pentru luna ianuarie 2017?
II. Cum se explică creşterea „cotei indivize” de la 4-8 lei/ap. în iarna 2015-16, respectiv 4-9 lei/ap. în primele luni ale iernii 2016 la 31 lei/ap. în prima lună a anului 2017 (ianuarie)?
Aceste întrebări au fost adresate Asociaţiei prin Contestaţia înregistrată sub nr. 1221/21.02.2017. Întrebare clară este şi următoarea:
III. Care au fost cauzele care au dus la creşterea nejustificată a „cotei indivize”, la 31 lei/ap. în luna ianuarie de ce aceasta s-a adăugat la rubrica restanţe? La care se adaugă cererea de a afişa rezultatele controlului efectuat de reprezentanţii asociaţiei în bl. D23 la data de 28 februarie a.c. (vezi Cererea nr. 1225/20.03.2017).
Întrebări clare la care preşedintele Dorin Larionescu (îmi cer iertare pe această cale că i-am greşit numele în articolul anterior) nu a răspuns. Cum va putea răspunde atunci la nişte întrebări mult mai complexe pe care intenţionez să i le adresez în spaţiul public de această dată. Trebuie să precizez că în data de 20 martie 2017 preşedintele Larionescu mi-a spus, verbal, că nu au fost constatate lucruri anormale la controlul efectuat în data de 28 februarie.
Iar administratorul Gruia Horobeţ mi-a vorbit de iarna grea pe care am trecut-o, mult mai grea decât cele precedente. Lucru adevărat de altfel, dar care nu suplineşte un răspuns tehnic şi punctual. Dacă nu au fost constatate nici un fel de anormalităţi de ce pe lista de plată a cheltuielilor comune pe luna februarie 2017 se constată anormalităţi? Astfel:
– La un apartament în care nu locuieşte nimeni şi în care nu a fost înregistrat consum de energie termică în lunile anterioare, în luna februarie este înregistrat un consum de aproape 1,7 Gcal.
– Într-alt apartament în care în luna ianuarie – lună de iarnă autentică – se înregistrează un consum sub 0,5 Gcal, iar în luna februarie – lună de primăvară târzie, cu temperaturi de sfârşit de aprilie – se înregistrează un consum aproape 2,0 Gcal. Asta în situaţia în care toate celelalte consumuri de energie din bloc au scăzut.
Chiar nu este ciudat nimic în aceste consumuri, domnule preşedinte? Nu este ciudat că în loc să plătească energia termică cei care o consumă, aceasta este facturată defalcat tuturor proprietarilor din condominiu? Şi apoi această sumă, 31 lei/ ap., se regăseşte la rubrica restanţe. Restanţieri nu suntem noi domule preşedinte, restanţier sunteţi dvs., după cum am mai afirmat-o şi cu altă ocazie.
De ce la controalele efectuate de reprezentanţii asociaţiei nu participă nici o dată şi reprezentanţi ai proprietarilor? Tocmai pentru a conferi acţiunii plusul de credibilitate care îi lipseşte stafului asociaţiei. De ce nu a fost afişată o situaţie în ceea ce priveşte controlul metrologic al apometrelor şi gigacalorimetrelor după controlul efectuat în toamna anul 2016?
Şi în sfârşit, de ce tace cu încăpăţânare preşedintele Larionescu şi nu uzează de dreptul la replică şi să dea răspunsuri la articolele pe care i le-am adresat în mod public în Monitorul de Dorna? Şi cum presa este un spaţiu public poate ar trebui să se autosesizeze instituţii abilitate în apune întrebări punctuale, la care răspunsul să nu poată fi evitat.
Dar pe doamna Mihăescu nu o întrebi ce face cu banii? Probabil te interesează doar asociaţia din care faci parte, însă această doamnă este totul în asociaţia pe care o conduce cu mână de fier, învârte banii cum vrea ea, nu vezi o cifră cu zecimală, doar sume rotunjite după pofta inimii ei. Și o altă întrebare ce mă macină, ce face doamna cu penalităţile de întârziere? Unde se duc acești bani? În condițiile în care furnizorii cel puțin de energie termică nu solicită penalități. Solicitați un audit pentru toate asociațiile. Să verifice un pic veniturile asociației și ale președintelui și acoliților săi.