Știrile zilei de5 decembrie 2023

Scandalul magaziilor! Consilierul local Andreea Păștinaru: „Cele două magazii au fost construite fără a se urma procedurile legale”

Consilierul local al municipiului Vatra Dornei, Andreea Păștinaru, a fost invitatul ediției de miercuri, 29 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru postul de radio Orion FM și site-ul Monitorul de Dorna. Consilierul local Andreea Păștinaru vorbește despre motivația avută în momentul în care a cerut explicații în ședința de Consiliu Local din data de 13 martie 2017 cu privire la sumele foarte mari trecute în lista de investiții a bugetului pentru anul 2017 în dreptul celor două magazii de lemne construite la Biblioteca Municipală și la Centrul de Bătrâni din Roșu.

Ascultați aici interviul AUDIO cu consilierul local Andreea Păștinaru:

Jurnalist: La începutul săptămânii ne-ați cerut un drept la replică. Domnul Costel Ungureanu, managerul firmei Dorna Consult SRL a folosit numele dumneavoastră, săptămâna trecută, într-o intervenție telefonică. Dumneavoastră ați ascultat ce a spus dumnealui în legătură cu intervenția dumneavoastră din Consiliul Local și așa este corect, ca la cererea dumneavoastră să vă oferim această posibilitate de a avea un drept la replică.

Andreea Păștinaru: Sigur că da! În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit această posibilitate. De asemenea, cu tot respectul pentru domnul Costel Ungureanu, care era foarte revoltat de faptul că i-am menționat numele, nu avea de ce. În primul și primul rând nu consider că sunt mai puțin demnă de respectul cuiva dat fiind faptul că mi-am permis, în calitate de consilier local, să îmi pun un semn de întrebare asupra unor magazii care au fost construite cu niște sume destul de mari, zic eu. O magazie de lemne cu suma de 70.580 de lei și o alta cu suma de 38.350 de lei, dacă îmi amintesc eu foarte bine.

Problema s-a pus în felul următor: în ședința de Consiliu Local am întrebat colegii cu privire la aceste magazii, pentru că la capitolul alte cheltuieli de investiții erau trecute aceste magazii. Am întrebat de ce, care este motivarea pentru aceste sume, cum s-a ajuns la aceste sume. Ulterior neprimind un răspuns. Iar atunci domnul primar a rugat departamentul de specialitate de la Urbanism să îmi ofere aceste răspunsuri. Doamna Gabi mi-a răspuns foarte clar: magaziile au fost făcute de către Dorna Consult SRL, prin reprezentanții acesteia numărându-se domnul Costel Ungureau – nu i-am folosit numele pentru că mi-a trecut doar așa prin minte.

În ședința de Consiliu Local am întrebat unde este domnul Costel Ungureanu pentru că aș dori să ne ofere un raport asupra acestor magazii. Mi s-a răspuns că nu este prezent, fapt pentru care am cerut doamnei Gabi și domnului primar să prezinte raportul și contractele, să explice cum a fost făcută licitația, dacă s-a respectat tot ceea ce era de respectat conform legii. Respectiva doamnă m-a asigurat că până la sfârșitul ședinței vom primi acest raport. Din păcate, nici după terminarea ședinței nu am primit acest raport.

Jurnalist: Ați mai făcut vreun demers după ședința de Consiliu Local pentru a intra în posesia acestui raport?

Andreea Păștinaru: Văzând că nu am primit acest raport, am sunat-o pe această doamnă și am întrebat-o ce se întâmplă. Mi-a răspuns foarte clar că trebuie să revin luni (n.r. 20 martie 2017) la Primărie pentru a vedea raportul respectiv. Luni am fost la Primărie, iar doamna mi-a spus din start că trebuie să fac o cerere scrisă către domnul primar (n.r. Ilie Boncheș) fiindcă am solicitat raportul respectiv.

Jurnalist: Am înțeles! Deci chiar dacă aveți calitatea de consilier local, vi s-a sugerat să faceți o cerere.

Andreea Păștinaru: Deși sunt consilier local, mi s-a sugerat să fac o cerere. Așa că m-am supus regulilor. Am făcut cererea și am așteptat un răspuns din partea domului primar Ilie Boncheș și din partea celor de la Urbanism.

Jurnalist: Ce o să faceți în ședința ordinară de Consiliu Local de joi (n.r. 30 martie 2017)? Că ați ajuns în această situație de a nu avea această informație pe care ați cerut-o până la momentul ședinței de Consiliu Local de joi. Ce o să faceți în această zi?

Andreea Păștinaru: Desigur că în ședința de joi, pe lângă proiectele din listă, la punctul diverse îl voi întreba pe domnul primar de ce nu am primit raportul respectiv, de ce am fost nevoită să fac o cerere, în condițiile în care într-o ședință anterioară s-a spus că îl primim fără cerere scrisă. Și atunci probabil că domnia sa îmi va oferi și un răspuns. Dar în principiu vreau să mai menționez un lucru. Nu simplul fapt că magaziile respective au costat suma aceasta, ci că este strigător la cer că într-un Consiliu Local se întâmplă lucruri de acest gen.

Pentru că am constatat că nu a existat o licitație, domnul Costel Ungureanu a spus că nu are un contract făcut cu Primăria, iar mie nu mi se pare normal. Eu din câte știu, lucrurile acestea trebuie să urmeze o anumită procedură. Trebuia să se treacă prin Consiliul Local, trebuie să fim informați cu privire la magaziile respective și că era necesar să facem magaziile respective în condițiile în care și dumneavoastră știți că, din punct de vedere financiar, municipiul Vatra Dornei nu stă foarte bine.

Jurnalist: Am observat și eu că în ședința de Consiliu Local dumneavoastă ați fost indignată de prețurile foarte mari pe care le-ați amintit la începutul acestui interviu. Ulterior s-a aflat, din intervențiile și interviurile pe care le-am făcut noi, Orion Media, că nu există un contract și că nu a fost respectată procedura care ar fi trebuit să existe.

Andreea Păștinaru: Surpriza a fost mare pentru mine, sigur că da. Dar presa nu a avut acces la ședința de comisii, iar acolo s-a ridicat această problemă, dacă s-a urmat sau nu procedura legală. Colegii din PNL au înțeles că magaziile urmează să fie făcute cu toate că s-a repetat de două ori că magaziile respective erau deja construite. Nu s-a respectat absolut nicio procedură. Noi, practic, dacă am fi aprobat acest buget, deși colegii majoritari l-au aprobat, am fi fost părtași la o ilegalitate conform legii. Și probabil că peste o lună sau două eram nevoită să dau cu subsemnatul la DNA.

Jurnalist: I-ați amintit pe colegii din PNL. Credeți că dumnealor asta au încercat să facă în ședință, să-l ajute pe primarul Ilie Boncheș să iasă din acea situație? Pentru că am auzit la unul dintre consilierii PNL spunând că trebuie făcută licitația, că trebuie adus un caiet de sarcini, deși nu există așa ceva deși magaziile sunt finalizate.

Andreea Păștinaru: Nu știu dacă neapărat colegii au dorit să vină în ajutorul domnului primar pentru a ieși din situația respectivă pentru că au constatat că nu este bine ceea ce se întâmplă. Presupun că a fost cumva o dorință de a lor de a ieși cu basmaua curată dat fiind faptul că urmau să aprobe acest lucru.

Jurnalist: Este o ședință de Consiliu Local extrem de interesantă, nu?

Andreea Păștinaru: Cu siguranță va fi o ședință de Consiliu Local extrem de interesantă. Profit pe această cale să îi transmit domnului Ungureanu că eu nu am făcut niciodată în viața mea un coteț pentru că nu consider că este un lucru admirabil. Nu văd de ce m-aș lăuda cu faptul că am făcut un coteț. Îl felicit pentru domnul Ungureanu pentru afacere și pentru faptul că este un manager bun și îi doresc mult succes în continuare. Dar trebuie să înțeleagă un lucru, nu sunt expertă în construcții, dar naivă și mai puțin demnă de respectul domniei sale nici atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *