Legea 230 din 6 iulie 2007, a Asociaţiilor de proprietari, defineşte cota indiviză astfel: „Cotă-parte indiviză, cotă-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţei utile a tuturor proprietăţilor individuale”. În practică, aceasta a devenit, precum se vede, locul unde se regăsesc diferenţele de căldură, aşa numitele „pierderi”.
Astfel pe listele de cheltuieli lunare „cota indiviză”/apart. este evidenţiată ca diferenţa dintre contorul de branşament, minus consumurile individuale, minus „cota ţevi”. Aşa este definită şi pe „Anexa la lista de plată lunară cu elementele de calcul ce stau la baza calculului din lista de cheltuieli = conform legii 230, completată cu Legea 17/04.03.2016”.
Anexa respectivă nu este asumată de nimeni, nu are semnătură şi nici stampilă, de unde putem presupune că a fost afişată de „staful” Asociaţiei de proprietari nr. 1, după numeroase intervenţii, cereri, reclamaţii la OPC şi articole în presa locală, sau de oricine altcineva. Ori această buclucaşă „cotă indiviză” a devenit nişa în care se pot ascunde hoţii de energie termică. Cum consumul individual se declară de proprietari (cu bună sau rea credinţă, sub semnătură însă), iar cota ţevi are o relaţie precisă de calcul: cota ţevi = 0,0439 gcal/lună x preţ gcal = val lei, singura variabilă din ecuaţie este „cota indiviză”.
Dacă în primele luni de iarnă (2016-2017) în bl. D23 de pe strada Unirii nr. 88 „cota” a avut valori comparativ egale cu cele din anii anteriori, adică 4 lei/ap., respectiv 8 (9) lei/ap., în luna ianuarie 2017 această „cotă” sare brusc la 31 lei/ap. Tradus în gcal, asta înseamnă o creştere de la circa 0,4 sau 0,8 gcal/scară la o valoare de 2,82 gcal/scară. Aş putea să mă gândesc la erori de citire, dar parcă nu-mi vine. Oricum, cu ce mai declară locatarul încălzeşti 2-3 apartamente o lună de zile, în vârf de sarcină.
Ca de obicei, administraţia asociaţiei este depăşită, fără reacţie şi fără comunicare. Contest, evident, valoarea absurdă a „cotei indivize”, se face un control, în 28 februarie 2017, dar bineînţeles că nu se comunică nimic. Cei 31 de lei se translatează, pentru luna februarie, la rubrica „restanţe”, pentru cei care au refuzat plata „cotei”. Cei care au plătit… să fie sănătoşi.
Ori restanţieră este, şi nu de azi de ieri, ci de ani buni, tocmai administraţia asociaţiei. În momentul de faţă preşedintele Dorin Larionesei şi administratorul Gruia Horobeţ. Adică tocmai cei plătiţi de oameni să le rezolve problemele. Ori aceştia îşi iau salariile, se fac că muncesc, de fapt chiar muncesc, dar nu pentru oamenii care îi plătesc, sau rezultatele muncii lor nu se fac simţite aşa cum ar fi de dorit și se poartă cu aroganţă şi sfidător. Ei sunt stăpânii!
Îi somez public pe aceştia, am făcut-o de mai multe ori verbal, să afişeze statul de funcţii al Asociaţiei nr. 1 şi salariile personalului angajat. Şi fără masca „confidenţialităţii”. Iar oamenii să le ceară acest lucru pentru că ei sunt cei care le bagă bani în buzunare şi le pun pâine pe masă. Atât timp cât salariaţii asociaţiei sunt plătiţi din banii celor care locuiesc în cele peste o mie de apartamente care fac parte din Asociaţie este cel puţin imoral să te ascunzi sub perdeaua „confidenţialităţii salariilor”.
Cum primăria municipiului nu pare a dori să se implice, măcar în limitele pe care i le permite legea (când a fost realizat ultimul audit financiar la Asociaţia 1 oare?), ne rămâne să ne războim între noi într-un perfect război al surzilor, cu hârtii la care nu se răspunde. Între timp am depus, la 20 martie 2017, o cerere în care solicit să se afişeze rezultatele controlului efectuat de reprezentanţii asociaţiei în data de 28 februarie 2017.
Şi presupunând că au fost identificate cauzele care au dus la creşterea nejustificată a „cotei indivize”, la 31 lei/ap. în luna ianuarie de ce aceasta (valoare cotei) s-a adăugat la rubrica restanţe? Nădăjduiesc ca măcar acum persoanele responsabile din cadrul asociaţiei să mă (ne) onoreze cu un răspuns. Dacă nu, mă gândesc că ar trebuie să fie instituţii care să poată privi Asociaţia 1 mai de îndeaproape şi mai cu atenţie. Într-o bună zi!
De fapt, asociațiile astea sunt cuiul lui Pepelea prin care se mulg banii locatarilor fără a da socoteală nimeni nimănui. Sunt mult mai multe probleme în afara acestei cote indivize, dar oamenii fraieri, muți, rțbdțtori sau, culmea, nerăbdători să plătească de parcă banii le-ar sări din portofele. Atât de mulți tac și plătesc! Orașul arată mizerabil și nu se arată la orizont niciun fel de speranță, așa că primăria are alte interese. Buticari am votat, asta avem. Problemele sunt muuuuulte! Interesul zero!
Până când ne vom lăsa furați? Acum doi ani ni s-au pus la plată 169 de lei. Cine a plătit a fost prost, cine nu a plătit nu mai apare nici la restanțe! Trebuie să existe ac pentru cojocul HOȚILOR.