Știrile zilei de5 decembrie 2023

AUDIO: pe râul Bistrița se va interveni cu utilaje pentru îndepărtarea ghețurilor

Inginerul Petru Ariciuc, director al Serviciului de Salvamont al orașului Vatra Dornei, a fost invitatul ediției de luni, 13 februarie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată. Inginerul dornean a vorbit despre inundațiile recente din bazinul Dornelor, dar și despre modul în care se va interveni cu mai multe utilaje pe râul Bistrița pentru înlăturarea aglomerărilor de gheață formate în ultimele zile.

Jurnalist: Informațiile recente arată că la Vatra Dornei vor sosi mai multe utilaje pentru spart gheața de pe râurile Dorna și Bistrița. De unde vin aceste utilaje și cum se va proceda?

Petru Ariciuc: Efortul financiar pentru aducerea acestor utilaje ține de modul în care a fost mediatizată toată această problemă a aglomerărilor de gheață apărute încă de acum două săptămâni pe râul Bistrița, fapt pentru care a fost convocat, la Vatra Dornei, Comitetul pentru Situații de Urgență, la care au luat parte în jur de 30 de persoane care au reprezentat Apele Române, Poliția, Jandarmeria, Pompierii și alte organe de intervenție.

A fost realizată o vizualizare a materialelor de informare (fotografii, materiale video, articole publicate în presă) provenite din perioada respectivă, după care s-a ieșit pe teren. S-a constatat situația la fața locului, după care s-a dispus ca măsură de primă urgență înlăturarea din albie a ghețurilor. Cel puțin parțial. Ideea este ca de Gheorghițeni și până spre amonte să se deplaseze mai multe utilaje care să spargă gheața și să o înlăture din albia râului Bistrița.

La ora actuală, tot ce înseamnă gheață pe râul Dorna, din cauza greutății, s-a așezat pe pietre, fapt pentru care nu este posibilă detonarea. Nu există transport de apă care să ducă ghețurile la vale și atunci se va interveni cu utilaje cu braț lung (de până la 20 de metri) care să înlăture gheața de pe mijlocul râului și să o mute pe mal.

Situația nu se prezintă deloc fericită pentru cei din vecinătatea râului deoarece digul de pe râul Dorna, care are o înălțime de aproape trei metri în mod normal față de luciul apei, nu este suficient, având în vedere că gheața se află la cota de inundații. Un episod ca cel de săptămâna trecută poate să creeze foarte mari probleme.

Jurnalist: Cum se prezintă situația în aval de Gheorghițeni?

Petru Ariciuc: Indiferent de unde se va da drumul gheții, nu va exista transport de apă. Gheața va fi înlăturată mecanic din albia râului către mal. Se va lucra, în primul rând, din aval spre amonte, adică de la Gheorghițeni spre Vatra Dornei.

Jurnalist: Când va avea loc o astfel de intervenție?

Petru Ariciuc: Viceprimarul orașului Vatra Dornei, Marius Râpan, afirmă că utilajele au plecat de la Suceava spre oraș în dimineața zilei de luni, 13 februarie. În momentul de față se procedează la obținerea tuturor aprobărilor necesare și la acceptul gospodarilor de a se intra cu utilajele pe terenul pe care îl dețin. Este o intervenție care va dura câteva zile bune.

Jurnalist: Săptămâna trecută, primarul orașului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, și-a manifestat intenția de a cumpăra pentru administrația dorneană un astfel de utilaj. Putem noi, cei din Dorna, să intervenim în astfel de situații sau este o problemă mai delicată?

Petru Ariciuc: Este o idee foarte bună! Un astfel de utilaj pentru Țara Dornelor reprezintă o soluție. Există zăpoare la Podul Alunului, la intrare în comuna Dorna Candrenilor și la Podu Coșnei, iar pe Bistrița, din păcate, curgerea râului se desfășoară în zonă de umbră în majoritatea zilei. Asta înseamnă că există pod de gheață compact de la ieșire din Iacobeni și până la Dorna, adică pe o distanță de 10 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *