Consonanțe lirice: Stela Cojocaru Domocos și Veronica Ungureanu

Articolul de față aduce în atenția cititorilor două soprane care aparțin unor generații diferite, dar care au în comun orașul natal, și anume Vatra Dornei, și faptul că au studiat la Conservatorul din Cluj-Napoca. Ne referim în mod concret la Stela Cojocaru-Domocos și Veronica Ungureanu.

Pornim la drum însoțiți, mai întâi, de soprana Stela Cojocaru–Domocos, care s-a născut la data de 28 martie 1935 și a dovenit încă din copilărie că „are muzica în sânge”, prima persoană care a îndrumat-o fiind educatoarea Sofia Castravete, care la serbarea de Crăciun din 1941 i-a încredințat interpretarea colindului „O ce veste minunată”. După ce a devenit elevă, activitatea de îndrumare a domniei sale pe drumul muzicii a continuat-o învățătoarea Aurora Popa.

Studiile liceale le finalizează la Cluj-Napoca, unde devine membră a Corului Regionalei CFR Cluj, având astfel șansa de a fi remarcată de dirijorul Mircea Breazu, care i-a îndrumat decisiv pașii spre cariera muzicală. După absolvirea studiilor universitare rămâne în urbea de pe Someș, devenind soprană la Opera Națională din localitate, unde interpretează cu succes deplin diverse roluri în „Rigaletto”, „Traviata”, „Ciocio-san”, „Ana Lugojana”, „Lăsați-mă să cânt” și multe altele.

Trecem mai departe și o aducem în atenție pe artista lirică Veronica Ungureanu, despre care precizăm că s-a născut la data de 24 august 1968, înclinațiile musicale valorificându-le mai întâi în cadrul manifestărilor artistice scolare. Următorul pas îl face, oarecum surprinzător pentru acele vremuri, în cadrul corului Bisericii „Sfânta Treime” din orașul de la poalele Dealului Negru, dar primul său mentor a fost profesoara de canto Elena Vizitiu.

Aceasta o face să înțeleagă faptul că are un har deosebit pe tărâm muzical, care poate fi valorificat la cel mai înalt nivel dacă depune o muncă titanică, ceea ce s-a și întâmplat. Mai ales în condițiile în care, după absolvirea studiilor liceale la Vatra Dornei în anul 1987, și-a continuat studiile pe tărâm muzical în capitala Transilvaniei, specializându-se în canto sub îndrumarea distinsei profesoare Valeria Sorescu.

După absolvirea studiilor universitare ocupă un post de soprană în cadrul Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, în această calitate susținând mai multe concerte, inclusiv peste hotare, în țări precum Italia, Franța, Germania, Austria, Olanda, Luxemburg, Grecia și Israel. Trebuie de asemenea menționat faptul că a colaborat cu alte instituții muzicale din urbea de pe Someș, precum Opera Română sau Opera Maghiară, printre partenerele de scenă regăsindu-se fostele sale profesoare Maria Slătinaru, Cornelia Murgu și Mariana Nicolescu.

A aprofundat cu precădere stilul Bach sub coordonarea docenților Academiei Bach din orașul german Stuttgart și a participat la diverse concursuri în țară și peste hotare, printre care amintim: „Magda Ianculescu” (București),„Constantin Drăgoi” (Timișoara), „Haricleea Darclee” (Brăila) și „Jeunesses Mussicales” (Belgrad). În calitate de prim-solistă a Operei Române din Cluj-Napoca, a interpretat rolurile principale în creațiile verdiene „Trubadurul”, „Bal mascat”, „Aida” și „Don Carlos”, iar ca soprană a interpretat roluri din operele lui Bach, Mozard sau Handel.

A abordat roluri multiple și variate ca factură, atât în operete, cât și în opere lirice și dramatice, contribuind prin impecabila sa prestație scenică la creșterea sau întărirea prestigiului cultural al României, atât în țară cât și peste hotare, în condițiile în care, de foarte multe ori, după terminarea spectacolelor era solicitată să revină pe scenă pentru a „culege” noi ropote de aplauze, iar din acest punct de vedere nimic nu putea fi regizat.

Doamna Veronica Ungureanu n-a slujit muzica clasică doar pe scenă, ci și la catedră, în condițiile în care a devenit profesoară de canto la Liceul „Sigismund Ioduță”, aceasta fiind a doua modalitate prin care a înțeles să ofere ceva societății care i-a deschis cu căldură drumul deplinei afirmări.

1 comentariu publicat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.