Profesoara Jenica Romanică, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din orașul Vatra Dornei, a fost invitatul ediției de vineri, 10 februarie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată. Profesoara dorneană a vorbit despre protestul organizat la Vatra Dornei împotriva Guvernului României și, în special, împotriva Ordonanței 13/2017.
Listen to Telefonul Zilei (10.02.2017): profesorul Jenica Romanică – Protestele din România byMonitorul de Dorna on hearthis.at
Jurnalist: Spiritul civic a murit la Vatra Dornei? Până duminică (n.r. 5 februarie 2017), la Vatra Dornei nu ieșise nimeni în stradă, în comparație cu Câmpulung Moldovenesc, unde a existat un protest la care au participat circa 200 de persoane. Duminică seara a existat, totuși, un grup restrâns de persoane care au protestat în fața Primăriei din oraș.
Jenica Romanică: A fost o acțiune, după părerea mea, spontană. Am reacționat și m-am prezentat imediat la această întâlnire, la acest protest. Am făcut acest lucru deoarece mi se pare că a avea atitudine, a avea spirit civic este foarte important pentru zilele noastre. Am fost puțini, însă vreau să menționez că pe lângă grupul nostru a trecut foarte multă lume.
Multe persoane din Vatra Dornei, mulți turiști, tineri și elevi, care ne-au admirat pe deoparte, dar care erau uimiți că un grup atât de mic de oameni încearcă să facă ceva pentru oraș, pentru țară, pentru noi. Vreau să menționez că atitudinea celor care au fost prezenți în fața Primăriei pentru a protesta a fost una civică și normală, așa cum trebuie să se manifeste un om într-o societate.
Jurnalist: Ați fost un grup restrâns, dar înainte sau după dumneavoastră a fost un grup și mai mic. Profesorul Constantin Obreja de la Școala Generală Nr. 1 din Vatra Dornei a manifestat alături de încă o persoană la un moment dat. N-au știut de grupul din fața Primăriei?
Jenica Romanică: Poate că n-au știut ora la care lumea a început să se adune. Personal îmi doresc ca într-o societate să existe comunicare, fie că vorbim de un oraș mic sau de un oraș cu zeci de mii de locuitori. Comunicarea este un lucru esențial. Chiar dacă ideile oamenilor sunt diferite, că nu se poate ca toată lumea să fie pe aceeași lungime de undă, comunicarea face lucrurile să se miște. Îmi doresc o comunicare benefică în orașul nostru.
Jurnalist: Ați pus degetul pe rană. La ce se întâmplă în România de zece zile încoace, românii au învățat să demonstreze, să manifesteze. Aveți dreptate, marea problemă este comunicarea. Nimeni nu comunică de fapt cu nimeni. Nici președintele României cu partidul majoritar din Guvern, nici Liviu Dragnea cu protestatarii.
Jenica Romanică: Cred că nici în interiorul partidului (n.r. PSD) nu se comunică așa cum ar trebui. Mi s-ar părea foarte interesant să existe o comunicare benefică și între generații. Să nu existe o ruptură între cei tineri și cei mai în vârstă. Cei bătrâni au fost cândva tineri, iar cei tineri vor fi la un moment dat bătrâni.
Jurnalist: Se pare că, așa cum scria Gabriel Liiceanu, mai avem încă 13 ani. Evreilor le-a luat 40 de ani să se plimbe prin deșert. A trecut o generație. Noi avem 27 de ani.
Jenica Romanică: Consider că suntem maturi după 27 de ani de democrație.
Jurnalist: Trebuie să treacă o generație pentru a ne maturiza. Dar iată un lucru interesant; după Colectiv, un elev de clasa a noua din oraș a avut inițiativa de a face o demonstrație post-Colectiv. Cu ajutorul internetului a reușit să scoată în stradă sute de oameni.
Jenica Romanică: Este adevărat. Am participat și m-am simțit extraordinar atunci. Am văzut că tinerii au idei. Ați văzut ce s-a întâmplat pe la toate întâlnirile acestea din marile orașe. Tinerii au luat atitudine, au făcut curățenie, s-au comportat civilizat. Au existat mici incidente, însă acestea sunt trecătoare.
Dar așa ne dăm seama că avem potențial cu ajutorul oamenilor care vor binele, vor adevărul, vor să elimine minciuna și corupția. Pentru fiecare în parte ne luptăm de zeci de ani de zile în România.
Jurnalist: Este interesant faptul că în comunitățile mici se așteaptă ca alții să dea tonul.
Jenica Romanică: Societatea întotdeauna are nevoie de lideri adevărați. Inițiativa trebuie să vină din partea fiecăruia dintre noi. Nu să se aștepte ca altul să facă un anume lucru. A fost interesantă reacția străzii în timpul protestului nostru. Întrebau cine suntem, de unde venim, ce facem acolo. Au venit alături de noi și câțiva turiști din Iași care ne povesteau că au participat și acolo la proteste. Dar nu putem compara ce a fost la Iași cu ce am făcut noi la Vatra Dornei.
Însă ei se întrebau mirați de ce nu a ieșit mai multă lume în stradă. Unde este lumea? Ce se întâmplă? Este adevărat, orașul Vatra Dornei, după orele 19:00, doarme în sensul că nu mai trec oameni pe stradă. Doar turiști mai întâlnești la această oră pe străzile municipiului. Dornenii unde sunt? Trebuie să avem atitudine. Așa mi se pare normal, altfel trăim degeaba. Dacă nu avem idei și nu ne manifestăm.
Cum adică să meargă altul pentru mine? Fiecare trebuie să ia măsuri pentru fiecare. Toți trebuie să acționăm pentru noi toți, pentru comunitate. Sper ca în acest sfârșit de săptămână lumea să se mai desmorțească și să ieșim din nou în stradă.
Mare respect doamnei profesoare Jenica Romanică!