Reportaj: la pas prin muzeele din orașul bucovinean Vatra Dornei

Nu mai este demult o noutate că muzeele, indiferent de natura și specificul lor, reprezintă importante puncte de atracție turistică, iar din acest motiv localitățile care au asemenea obiective de interes sunt avantajate în mod special. Municipiul Vatra Dornei deține două astfel de puncte turistice, și anume Muzeul de Etnografie și Muzeul de Științe ale Naturii, pe care le-am vizitat și despre care vom discuta în cele ce urmează.

Muzeul de Etnografie din orașul Vatra Dornei

Muzeul de Etnografie îl regăsim în clădirea Primăriei Municipiului Vatra Dornei și cuprinde tot ce are mai reprezentativ cultura materială și spirituală specifică zonei rurale din Țara Dornelor. Astfel, vizitatorii muzeului intră în contact prima dată cu măștile folosite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, care reprezintă urși, capre, babe și moși.

Mai departe, ochii vizitatorilor cad pe cănile și farfuriile de ceramică, lingurile de lemn (unele dintre ele realizate de artistul popular Ion Cruceanu), ștergare, pături și covoare care se regăsesc în inventarul oricărei gospodării țărănești, iar pe manechine regăsim costume populare specifice diverselor localități din zona din apropierea orașului Vatra Dornei.

Nu putem face abstracție de faptul că în patrimoniul muzeului se regăsesc obiecte donate de soții Istrate și Violeta Gherman, și anume fotografii, ștergare și ouă încondeiate. Găsim, de asemenea, o colecție aparte de ouă încondeiate provenite din zonele Vatra Dornei, Iacobeni, Ciocănești, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei.

În cadrul muzeului un loc aparte îl ocupă casa țărănească în care se poate regăsi întregul specific și care include în mod obligatoriu bucătăria cu soba, masa și scaunele, vasele din lut, odaia cu pat, păturile, pernele și covorul, dar și nelipsita ladă de zestre.

Muzeul de Științe ale Naturii din Vatra Dornei

La rândul său, Muzeul de Științe ale Naturii le oferă vizitatorilor posibilitatea de a cunoaște flora și fauna din zona Dornelor, din județul Suceava, dar și din întreaga Românie. Astfel, la etaj cei interesați pot vedea mai întâi lanțul trofic, ceea ce înseamnă mecanismele de hrănire a componentelor faunei din zona Dornelor.

Mai apoi pot fi analizate exemplare de animale împăiate care trăiesc în micul nostru colțișor de Românie, ele fiind prezentate foarte ingenios, respectând proporțiile din mediul lor natural. Pot fi admirate exemplare de animale precul ursul, vulpea, lupul în timp ce atacă un cerb, familia de porci mistreți, cerbul, căprioara, bursucul și multe altele.

Un loc aparte îl ocupă peștii, reptilele, fluturii și păsările, și anume ciocănitoarea, huhurezul, vrabia, cioara, bufnița etc. Din acest perimetru dedicat cu precădere florei și faunei din Țara Dornelor un loc aparte îl ocupă plantele medicinale, al căror rol terapeutic este incontestabil. Acesta trebuie analizat și studiat în continuare, căci din acest punct de vedere mai sunt cu siguranță multe lucruri noi și interesante de descoperit.

Vizita continuă la parterul muzeului, unde pasionații de natură pot admira mostre de faună care nu se regăsesc în mirificul nostru colț de zonă, dar care sunt specifice altor regiuni din județ și nu putem în niciun caz să omitem numeroasele trofee de vânătoare, de o atractivitate aparte bucurându-se cele trei trofee, ele fiind vânate de fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu.

Menționăm că la Ciocănești se află Muzeul Ouălelor Încondeiate, pe care însă nu-l includem în acest articol deoarece a făcut obiectul altor însemnări, când am adus în atenția cititorilor Monitorului de Dorna superbul sat de pe Valea Bistriței.

Se discută în ultimul timp la Vatra Dornei despre posibila deschidere a unui muzeu destinat unor obiecte reprezentative pentru zona noastră, donate de persoane particulare care s-au născut și au trăit în orașul stațiune.

Dacă acest plan se va concretiza, orașul Vatra Dornei va avea un punct de atracție turistică suplimentar și nu este cazul să enumerăm aici beneficiile incontestabile pentru turismul dornean și sucevean.

1 comentariu publicat:

  1. Gelu BV

    Ar trebui amenajat un punct de informare despre Ţara Dornelor, bine pus la punct – nu o caricatură cu două pliante vechi. Un loc vast, unde să fie o colecţie de hărţi, cărţi poştale ilustrate, fotografii mai noi şi mai vechi, albume, monografii şi date despre istoria locală, cărţi despre zona asta sau cărţi scrise de oamenii de aici, mici obiecte de artizanat produse de meşterii locali, tablouri, DVD-uri cu filme de prezentare şi altele asemenea. Un loc unde un turist să poată sta într-o zi ploioasă de luni să ne cerceteze pe noi dornenii, să ne cunoască puţin şi să îşi dorească să ne mai caute; un loc de unde să îşi poata cumpăra ceva amintiri – nu nişte chinezării ieftine, un loc de unde să afle ce, cum, unde, când poate descoperi frumuseţile acestui Colţ de Rai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.