Cupa Toamnei la Șah la Vatra Dornei

Începând cu data 1 octombrie 2016, s-a desfăşurat la Vatra Dornei, în organizarea Clubului Copiilor, o frumoasă şi interesantă competiţie a sportului minţii, Cupa Toamnei la Șah. Au participat copii şi elevi din bazinul Dornelor organizaţi pe două grupe, și anume avansaţi (băieți și fete din toate categoriile de vârstă, cu 20 participanţi) și începători (copii sub 8 ani, 10 participanţi).

Competiţia s-a desfăşurat în sistem turneu în perioada 1 octombrie – 10 decembrie 2016 cu planificarea rundelor în baza tabelelor Berger, iar pentru creşterea nivelului calitativ al partidelor s-au jucat cel mult trei partide zilnic de către un jucător. Clasamentul final s-a făcut pe categorii de vârstă, separat pentru băieți și fete (jucători sub vârsta de 8 ani, jucători de 8-10 ani, de 10-12 ani şi de 12-14 ani), pe următoarele criterii:

a) numărul de puncte acumulate (un punct pentru o partidă câştigată, 1/2 puncte pentru partida remiză şi 0 punte pentru partida pierdută);

b) în caz de egalitate s-a aplicat sistemul Buchholz, fiind luat în calcul rezultatul partidelor directe între jucătorii cu acelaşi număr de puncte şi criteriul „cel mai tânăr câştigă”.

La grupa avansați, câştigătorii au fost, la categoria celor mai mici participanți, de sub 8 ani: elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Vatra Dornei, Radu Paul Muraru şi Ecaterina Cara Lanciu s-au clasat pe locul întâi, elevul Hinţi Rareş de la Școala Gimnazială Nr. 2 s-a clasat pe locul al II-lea, iar locul al III-lea a fost ocupat de elevul Cosmin Melniciuc de la aceeaşi unitate de învăţământ.

La categoria de vârstă 8-10 ani locul întâi a fost ocupat de Candrea Ionuţ de la Școala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei şi de Moroşan Alexandra, elevă la Liceul Tehnologic din Dorna Candrenilor. Locul al II-lea a revenit elevului Silion Robert de la Școala Gimnazială Nr. 2 şi elevei Muraru Ioana de la Şcoala Nr.1, iar pe locul al III-lea a revenit elevilor Flavius Cohal şi Andreea Meroniuc, de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei.

La categoria de vârstă 10-12 ani locul întâi a revenit elevei Sara Brașcanu de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei, locul secund a fost adjudecat de eleva Ștefana Macovei de la Școala Gimnazială Nr. 2, iar locul al III-lea a fost ocupat de Andra Boiarinof de la Şcoala Nr. 1 din Vatra Dornei.

La grupa şahiştilor începători clasamentul a fost următorul. Locul întâi a fost ocupat de Hinţi Mara de la Școala Nr. 2 şi de Cocinschi Darius de la Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei. Pe locul al II-lea s-au clasat Pantază Aiana de la Școala Nr. 1 şi Gavriluţ Ştefan de la Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei. Pe locul al III-lea a fost ocupat de Lazăr Maria Ştefana de la Școala Gimnazială Nr. 2 şi de elevul Cara Lanciu Andrei de la Școala Nr. 1.

Arbitrajul concursului a fost asigurat de Stelian Hasna, instructor de şah şi arbitru atestat de Federația Română de Șah, şi de Ionel Nemeş, profesor coordonator al Cercului de Şah de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei. Clasamentul şcolilor reprezentate în concurs a fost următorul. Locul întâi şi cupa concursului a fost adjudecată de Școala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei. Pe locul al II-lea s-a plasat Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei, iar pe locul al III-lea a urcat Liceul Tehnologic din comuna Dorna Candrenilor.

Șahiştii clasaţi pe primele trei locuri la grupa avansaţilor au primit medalii şi diplome, iar cei de la grupa începătorilor au primit diploma de „prieten al şahului”. Școala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei a primit Cupa Toamnei 2016, iar şcolile plasate pe locurile al II-lea şi al III–lea au primit diplome corespunzătoare. La festivitatea de premiere au participat profesori de la şcolile care au avut elevi înscrişi în concurs, părinţi şi iubitori ai jocului de şah din bazinul Dornelor.

Premiile au fost înmânate de arbitrii concursului, fiind asigurate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava şi de Candrea Minodora din Vatra Dornei. Este de apreciat seriozitatea şi dăruirea celor implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a concursului, merită felicitaţi toţi concurenţii deoarece au arătat o bună pregătire şi fair-play. Este lăudabil efortul celor care îndrumă copiii pe această cale bună, reuşind să-i desprindă pentru ceva timp de calculator, de telefon şi jocuri ce incită la violenţă şi răutate.

Este însă nevoie de o mai bună implicare a autorităţilor locale şi a unor binevoitori din zonă deoarece performanţa din orice domeniu trebuie încurajată şi susţinută în mod corespunzător. Ne mândrim când cineva dintre noi ne reprezintă cu cinste în lume, dar uităm că nu i-am fost alături în lupta sa pentru victorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *