Copilul, încă de mic, vine în contact cu realități, simboluri și manifestări religioase ale căror semnificații, în înțelesul lor cel mai simplu, este bine să le cunoască. Mai întâi în familie, copiii învață să-și manifeste într-un anumit fel sentimentele, își formează deprinderi de conduită cu ajutorul cărora să devină persoane deschise comunicării cu Dumnezeu și cu semenii.
Educația religioasă a copiilor trebuie și poate fi continuată în cadrul orelor de religie, dar și în cadrul activităților extracurriculare. Acesta este și scopul derulării parteneriatului educațional încheiat între cele două instituții, Parohia Sf. Ilie din Vatra Dornei, respectiv Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei.
Desfășurată pe parcursul a trei zile, 18, 19 și 21 aprilie, activitatea catehetică „Taina Împărtășaniei”, coordonată de către preotul paroh Victor Cîrceie, a implicat toți elevii școlii, însoțiți de cadrele didactice. Având un caracter interactiv, structura catehezei a dat posibilitatea participanţilor de a se cunoaşte mai bine, de a se autoevalua în ceea ce priveşte bagajul de cunoştinţe şi de a descoperi frumuseţea vieţii liturgice trăite în Hristos.
Expunerile au inclus atât mijloace moderne de comunicare, precum Power Point, imagini şi filmuleţe tematice, cât şi demonstraţii practice, precum prezentarea sfintelor vase, a prescurilor, a veşmintelor liturgice, a sfântului antimis. Nu au lipsit jocurile de spargere a gheţii, discuţiile libere şi răspunsurile la întrebările elevilor. La sfârșitul activității, toți elevii au beneficiat de o masă oferită de Parohia Sf. Ilie la restaurantul Casa Bucovineană din Vatra Dornei.
Reamintim că Parohia Sf. Ilie şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei derulează de mai mulţi ani parteneriate educaţionale concretizate în activităţi catehetice, manifestări culturale, precum mini-concerte de colinde, momente artistice de Ziua Eroilor, 1 Decembrie, vizionări de filme, programe de informare şi prevenire, acţiuni sociale (oferirea de daruri copiilor proveniți din familii nevoiașe), expoziții de desene.
Toate aceste activităţi au drept scop educarea copiilor în spiritul creştin al păstrării valorilor naţionale, iubirii aproapelui, cunoaşterii şi mărturisirii credinţei strămoşeşti, contribuind activ la autocunoaştere şi la descoperirea de sine. Se reconfirmă astfel rolul fundamental al Școlii şi al Bisericii în formarea şi educarea tinerei generaţii, rol ce trebuie asumat în egală măsură şi de familie, ca prim factor educaţional.
Prof. Florentina Bighiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei
O initiativa laudabila, ar fi buna de exemplu si pentru alte parohii si preoti parohi …
Ca sa nu se mai spuna ca popii au buzunare mari si mana – numai de luat, nu si de dat