Între 13 și 15 mai, s-a desfășurat la Târgu Jiu, ediția a 40-a a Concursului Național de Folclor și Meșteșuguri Tradiționale „Pe fir de baladă”. La ediția din acest an a celui mai longeviv festival de folclor și tradiții din țară, care se adresează elevilor, au fost prezenți copii și adolescenți din județele Argeș, Bihor, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Iași, Mehedinți, Maramureș, Neamț, Olt, Timiș, Sălaj, Suceava și Vâlcea.
Județul Suceava și zona etnofolclorică Bucovina au fost reprezentate de Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” și copii de la cercurile de artă populară de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei. Evenimentul de la Târgu Jiu a fost organizat de Palatul Copiilor din localitate, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, al Primăriei și al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu. Proiectul este inclus în Calendarul Activităților Educative Naționale al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Cele două comisii de jurizare au fost alcătuite din specialiști în domeniul folclorului și artei populare, președintele comisiei de folclor a fost Conf. Univ. Dr. Gabriela Rusu Păsărin, de la Universitatea din Craiova, Redactor Șef și realizator coordonator la Radio Oltenia Craiova, comisia secțiunii de meșteșuguri fiind prezidată de către Cercetător Prof. Dr. Corina Mihăescu de la Centrul Național al Patrimoniului București.
Spectacolul prezentat de elevii dorneni pe scena festivalului a cuprins două suite de jocuri populare din Țara Dornelor și Bucovina, soliști instrumentiști și vocali, iar în cadrul concursului de meșteșuguri au fost realizate cusături și ouă încondeiate. Prezența reprezentanților folclorului bucovinean la Târgu Jiu a fost remarcabilă, la deschiderea festivității de premiere, prof. Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu, subliniind faptul că „aproape toate premiile celei de-a 40-a ediții a festivalului pleacă la Suceava”.
Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a primit Trofeul Festivalului, locul întâi fiind obținut de soliștii instrumentiști Daniel Țăran, la fluier, Marius Țăran, la clarinet, Robert Florea, la trompetă, iar solista Ana Maria Chiloti a primit mențiune. Astfel, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a reeditat succesul de la ediția a 35-a din anul 2011, atunci când ansamblul a participat la festivalul de la Târgu Jiu, câștigând trofeul acelei ediții.
La concursul de meșteșuguri, toate cele patru eleve de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei au obținut locul întâi, și anume Cristina Ungureanu și Ionela Lupescu (cusături), Diana Bogoș și Marilena Spânu (încondeiat ouă). Activitatea Ansamblului Folcloric este coordonată de către prof. Dorin Pardău și prof. Vasile Moroșan, cercurile de artă populară fiind coordonate de prof. Vasilica Ștefănel și prof. Mirela Nedelea, la filiala Dorna Candrenilor.
Pe parcursul turneului de la Târgu Jiu, elevii dorneni au vizitat și au apreciat obiective reprezentative pentru istoria, cultura și identitatea poporului român, precum Cetatea Deva, Mănăstirea Lainici și Complexul Monumental Constantin Brâncuși.
La sfârșitul acestei luni, între 27 și 31 mai, formația de dansuri din cadrul Ansamblului „Plaiurile Dornelor” va participa la Kiev la Festivalul Internațional de Dansuri și Tradiții Populare pentru Copii și Tineri „The Sunny Chestnut”, eveniment care se va desfășura în cadrul amplelor manifestări culturale și artistice, prilejuite de Zilele Orașului Kiev, capitala Ucrainei.
Lasă un răspuns