Știrile zilei de9 decembrie 2023

Colțul lui Alki: cinci motive pentru care Vatra Dornei este cel mai fain oraș

Cum mulți știu deja și mai mulți înțeleg fundamentul și esența, pot spune cu mâna pe pistol că Vatra Dornei este la vârful vârfului apogeului existenței sale. Bineînțeles, asta e datorită faptului că de la Revoluție încoace am dus-o excelent, țara prosperă, leul se cumpără în Euro și, să fim serioși, suntem mai creștini, mai daci și mai elevați decât fraierii ăia din ceea ce numesc ei occident. De fapt, natalitatea e în creștere, la fel ca și speranța de viață, populația e tânără, excelentă, educată, cultivată.

Iar în vârful acestui corn al abundenței nu stă nimic altceva decât magnificul nostru oraș. Iată puține din muntele de motive pentru care nimeni nu ne întrece, oricât de români s-ar vrea și orcât de tare s-ar bate cu cărămida în piept că ei sunt fruncea, asemeni bănățenilor:

1. Infrastructura!

E super șmecheră, și nu e nicidecum o glumă proastă născută din obsesia parvenită de a avea cât mai multe mașini. Dacă comuniștii au făcut Transfăgărășanul și l-au lăudat și besmeticii ăia de la TopGear, nu ne interesează. La noi, drumurile sunt păstrătoare de tradiție. Da, da! Tradiția drumurilor de a arăta ca atunci când călca pe ele opinca Vitoriei Lipan, în căutare de Nechifor.

Acum, unii o să fie cârcotași și o să zică că găuri și asfalt de mântuială de 27 de ani, și pietonală călcată de dube din interes de business sau alte veselii. Dar eu știu mai bine că ei sunt doar guri rele, iar orașul trebuie să arate rustic, că altfel nu s-ar vedea cât de mult respectăm tradiția! Tocmai de accea, și alte structuri arată ca acum câteva sute de ani, de exemplu…

2. Cazinoul!

Care arată de departe, mult mai bine decât pe vremea Împăratului Frantz Joseph. Habar n-avea el că Bucovina lui dragă și al ei simbol unic pe lume are a ajunge de un așa excepțional hal. Mai ales de când domnii ăia binevoitori de la biserică l-au reabilitat și pus pe roate. Era nasol dacă ne certam pentru el, cum se ceartă domnii de la CCR despre cele 14.000 de legi neconstituționale în privința cărora nu se face nimic. Dar cum suntem bravi și demni, am făcut o treabă serioasă! La fel cum am făcut și cu…

3. Transportul în comun!

Da. De când Vatra are microbuze care fac curse interne regulat, cele peste 40 de taxiuri au tarif uman, nu de Cluj-Napoca, punctualitate, respect față de client, și nici măcar nu se mai uită peste umăr să vadă dacă nu le mănâncă pâinea evazioniștii ăia de la Uber! Fir-ar ei să fie cu corporațiile lor!

Nu ne pătează nouă sol dornean mioritic cu corporații inutile care doar o să scoată afară banii din țară, și nouă o să ne lase doar praf în ochi, vezi-Doamne, TVA-ul! Nu există! Desigur, în Gara Mică nu se mai aud replici de gen: „până pe Schitului? Du-te bă de aici că nu las eu locu’ de parcare pentru 5 lei amărâți!”

4. Avem cel mai tare cinema!

Serios! Cinematograful de la Vatra Dornei e ATÂT de tare, încât toată lumea merge acolo! Și știți cum e asta cu “toată lumea”? Cum am văzut recent într-un film. Dacă toată lumea ar avea super-puteri, nimeni n-ar mai fi erou. La fel și aici! Toată lumea a auzit de cel mai tare cinema, cel din Dorna! Da! Chiar ieri am vizionat un film care apare în 2025!

5. Turismul dornean este noul standard mondial!

Alaltăieri au venit niște tipi, nu știu, niște săraci de undeva de-au zis că se cheamă Aspen, să studieze ei ce facem noi de-avem schiori pe pârtie și în timpul verii! Nu e incredibil cum noul brand al orașului a devenit mai tare decât brandul de țară? Aia înseamnă management excepțional al resurselor!

Nu o frunză și două litere de pe internet luate de madam Udrea la supra preț! Dornenii au știut să-și pună în valoare brandul de Țară a Dornelor, și iată rezultatele!

Desigur, scriu acestea fiind călător în timp, și vă trimit spusele via e-mail temporal, ca să știți, că noi, dornenii care mai trăim aici în 2020, încă o ducem bine. De fapt, e mare lucru că în orașul ăsta mai duce cineva ceva.

4 comentarii publicate:

  1. danila prepeleac

    Sa aplaudam pentru *gluma buna*, restul, Dorna … poate peste vre-o 50 de ani, sau prin alte generatii.

  2. Aura Atudorei

    Ai dreptate în multe din aspectele amintite mai sus, dar chiar e lupul asa de negru? Dorna suferă urmările oricărui oraș trecut prin comunism, delăsare și nepăsare, dar puține orașe au frumusețea naturii la o aruncatul de bat…

  3. QuarTz

    Aura… asta e ca şi cum ai spune că ai cancer, dar cumva e ok, pentru că n-ai avut niciodată carii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *