Știrile zilei de1 decembrie 2024

Legea 17/2016 obligă asociațiile de proprietari să afișeze modalitățile de calcul a cheltuielilor lunare

Legea 17/ 2016 obligă preşedinţii de asociaţii de proprietari să afişeze detaliat modalităţile de calcul a cheltuielilor lunare

Adoptarea de către camerele Parlamentului a Legii 17 din 4 martie 2016 pentru modificarea şi completarea Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociațiilor de proprietari produce frisoane preşedinţilor de asociaţii de proprietari.

Potrivit prevederilor acestei legi: „asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari”.

tablou_cheltuieli_asociatie

fotografie via a1.ro

Legea 17/2016 a intrat în vigoare o dată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial Nr. 174 din 8 martie 2016. Sigur că această lege nu are în vedere elementele care deja sunt evidenţiate pe listele de plată: x mc de apă ori y lei/ mc egal z lei pe lună. Aceasta se referă la acele cheltuieli care de ani de zile reprezintă motiv de dispută între proprietari şi administraţiile asociaţiilor, niciodată rezolvate. Acum celebrele „cote ţevi” şi „cote indivize” vor trebui explicitate matematic pe listele de plată.

La fel şi gunoiul menajer care este livrat de locatari la găleată şi pungi, apoi se transformă în metri cubi şi se întoarce în lei/persoană. Nimeni însă nu suflă un cuvânt despre formula magică prin care se fac aceste calcule, iar când sunt întrebaţi preşedinţii şi administratorii dau din colţ în colţ, din bâlbă în bâlbă, şi recurg la aburirea oamenilor.

În principiu, legea se aplică după publicarea ei în Monitorul Oficial şi trebuie pusă în practică de cei cărora se adresează, în speţă asociaţiile de proprietari şi nu trebuie ca proprietarii să ceară în scris asociaţiilor să o aplice. Însă, după câte se pare, pentru unii dintre preşedinţi această lege este facultativă, aşa că legiuitorul a prevăzut şi sancţiuni, adică amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 lei.

Din această perspectivă este interesant de urmărit ce se va întâmpla începând cu 1 aprilie 2016, când pe listele de plată trebuie să vedem afişate modalităţile de calcul a cheltuielilor pentru luna martie.

4 comentarii publicate:

  1. Gelu V

    Dornenii sunt furați de ACET în stil mare! De când au venit ăștia, numai afaceri necurate se fac la noi. La Galați există contracte individuale apă/canal de mai bine de doi ani pentru fiecare locatar și fiecare plăteşte cât consumă. Regia locală de apă are contor la intrarea în condominiu, dar ăla este pentru informarea lor, adică le spune că în blocul respectiv există pierderi (o țeavă spartă, furturi de la locatari etc.) și asta îi face să caute să elimine aceste pierderi. Locatarii nu plătesc aceste pierderi! Gașca lui Ioja + Cojocaru nu au nici un interes să se apuce de treaba asta, îi lasă pe locatari să se bată și să se certe între ei, să o facă pe-a detectivii de aiurea și fără bază legală! Și tot acești filfizoni incompetenți mai au tupeul și nesimțirea să candideze la Primăria Vatra Dornei, locul de unde mulg de mai bine de 15 ani încontinuu! Și nimeni din orașul ăsta nu le vede golăniile și hoțiile și îi votează ca proștii. Treziți-vă, DORNENI, și căscați ochii mai bine la mafioții care o să vă ceară votul numai ca să își facă afacerile. Uitați-vă câte afaceri și-au tras actualii consilieri în ultimul timp, pe ce contracte au pus mâna datorită funcțiilor de la primărie. Halal de voi!

  2. voxpopulivoxdei

    Foarte bine! Să vedem acum cum stau bunii gospodari cu matematicile elementare!

  3. Doru Populi

    Cum nu vii tu, Ţepeş – Doamne, ca punând mâna pe ei
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei…”
    Precum vrut-a Eminescu, se făcu – poţi să constaţi:
    Astăzi, ei sunt două cete: senatori şi deputaţi!

    Unde-i Ţepeş – şi la Dorna ca să vie,
    Cu-o remorcă plină de araci şi prepeleci
    Să-i judece pe toţi consilierii de la Primărie
    Apoi să-i tragă-n ţeapă ori să-i arunce-n beci!

  4. danila prepeleac

    Oameni docili, dornenii dorm somnul iresponsabilitatii, jecmaniti si de unii si de altii, cu un oras mizwerabil, ii pasc inca multe altele. Dorneni nu stiu cat ii va costa – daca se va rezolva problema gazului – incalzirea si apa calda la noua centrala de cogenerare, brasoavele cu *energia electrica* ii altceva, iar diferenta costurilor le vor plati dornenii, pentruca, pretul energiei electrice va acopăeri cel mult *o treime* din costul de productie, restul va fi recuperat de la *abonatii la caldura si apa calda !!!*. Apoi, costul apei reci … intradevar dornenii sunt *jecmaniti pe fata*. Primaria din banii dornenilor, au investiti in infrastructura de aducere a apei, dar, BANII ii incaseaza ACET fara a da socoteala nimanui din Vatra Dornbei, dornenii … nimic, … etc, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *