Dornisme: nici „treaba germană” nu mai e ce-a fost?

Harababura dintr-un market de provenienţă germană ne-a făcut să-i tragem pe angajaţi de limbă. Răspunsurile pe care le-am primit aduc a balcanism curat şi nicidecum cu o “treabă nemţească”, care ar trebui să implice organizare, disciplină, ordine.

Dacă este adevărat că angajaţii sunt plătiţi doar pentru 6 ore de muncă pe zi, lucrând în realitate 8-10 ore, sau că inclusiv comenzile au ajuns de multe ori să le facă chiar ei, nici nu e de mirare că aspectul jalnic de acum nu mai are nimic în comun cu momentul deschiderii marketului. Nu trebuie să te pricepi prea mult ca să-ţi dai seama că până şi aranjamentul produselor e haotic, fără nici o logică.

Faptul că se tot schimbă aranjarea produselor de pe un sector pe altul, ducând în eroare cumpărătorul care şi-a format după mai mult timp un reflex de a căuta un produs în locul în care ştia că este expus, sau faptul că accesul la anumite produse este blocat, toate la un loc dau impresia de dezordine şi improvizaţie.

kaufland_vatra_dornei

În mod frecvent, în primele ore de la deschiderea magazinului, vezi cum personalul abia scoate din depozit marfa şi produsele şi o aranjează pe rafturile goale, rămase aşa din ziua anterioară. Personalul parcă s-a împuţinat, iar în zilele mai aglomerate vezi cum funcţionează numai o casă de marcat. De multe ori, admonestarea pe care o primesc din partea cumpărătorilor care stau la coadă nu este băgată în seamă şi nu se deschide decât cu foarte mari insistenţe o a doua casă.

Aşa-zisul manager nu-şi face simţită prezenţa, şi nici n-ar avea cum, dacă el, aşa cum am aflat, este responsabil de mai multe marketuri din judeţ. Astfel, personalul, puţin la număr şi prost plătit, încearcă să facă faţă unor cerinţe minim necesare desfăşurării activităţii într-un astfel de lanţ de magazine, dar care e departe de a asigura standardele minime necesare unor astfel de supermarketuri.

3 comentarii publicate:

  1. voxpopulivoxdei

    Nu e dom’le, nu e! Niciodată n-a fost. Suntem o societate de consum, nu era clar?

  2. danila prepeleac

    Mda, ati auzit ca, NU NOI, suntem prea prosti, insa, cred ca *cehii* au dovedit si cerut explicattii, de ce *se produc anume … pentru VEST si, anume pentru EST-ul Europei*, DOVEDIT !, raspunsul UE … nu cred ca a fost prea concludent, tocmai de acea, in Romania se poate manca orice si servi oricum … de ce va mira *uina sau alta*, suntem si traim dion Estul Europei … unde …

  3. Anonim

    toate se antampla din cauza politrucilor locali care comanda la pupitru tuturor firmelor din zona dornelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *