Maşina, formă de manifestare a egoului masculului român

accident

Dacă în America, arma a ajuns o formă de manifestare a unui tip de putere, mai ales cea care compensează frustrarea și ratarea, în România, sentimentul de putere, recunoașterea socială, precum și exacerbarea egoului, sunt date de mașină. Însăși conceptul de “putere” înseamnă “deasupra altcuiva”.

Șoselele din România au devenit adevărate poligoane de defulare a bărbaților care, neavând posibilitatea de a se lupta, de a se duela, de a-și măsura forțele, folosesc mașinile ca mijloc de etalare a bărbăției. Bărbatul român nu conduce normal, el gonește. De multe ori spre moarte, a sa sau a celorlalți participanți la trafic. Statistica arată că cele mai multe accidente sunt frontale, adică pe contrasens, un loc în care n-ai ce căuta. Depășirile produc adrenalină, atrag aprecieri.

Masculinitatea îți este recunoscută, iar asta te împlinește. Lipsa autostrăzilor este într-adevăr o cauză, însă indisciplina șoferilor, dorința acestora de a se lua la întrecere, ne arată că adevărata cauză a faptului că, anual, echivalentul populației unui sat dispare de pe suprafața țării din cauza accidentelor, e reprezentată de macho-ismul indivizilor care își manifestă prezența până în punctul în care devine letal. Ce e de făcut?

În primul rând, trebuie să apară autostrăzile mult visate, legislația trebuie înăsprită, obținerea permisului să se facă mult mai greu, testele psihologice să fie reale. Toate acestea devin inutile dacă nu se vor face eforturi pentru educarea (în special a tinerilor) populației. Educație sau infrastructură? Ambele sunt importante. România e un imens “sat”. Scurtele porțiuni de drum liber dintre sate îi fac pe șoferi să accelereze, aceștia încercând să recupereze timpul în care au încetinit. Un turist străin care ne-a vizitat recent țara a exclamat uimit: “E pentru prima dată când văd în România mai mulți oameni morți în accidente, decât câini omorâți de mașini”.

Nu există buletin de știri care să nu înceapă cu un accident, cu oameni morți, cu ambulanțe și resuscitări, cu familii care se sfâșie de durere și cu clasicele declarații ale martorilor. Bărbăția prost înțeleasă, teribilismul, inconștiența, fie că e vorba de consumul de alcool sau de neadaptarea vitezei la condițiile de trafic, lipsa experienței pe anumite porțiuni de drum, duc la adevărate tragedii. Iar Dorna și zona Dornelor nu fac excepție de la acest măcel național. Vom învăța ceva din dramele consumate recent?

Avem din abundență și noi acel tip uman descris mai sus, a cărui mod de manifestare la volan este unul de tip sinucigaș, provenit din frustrări, dorința de a epata și de a-și demonstra măiestria la volan, dacă în celelalte aspecte ale vieții a eșuat. Evitați acest tip de om și vă veți prelungi zilele pe care le mai aveți de trăit.

1 comentariu publicat:

  1. Bizom Ioana

    Domnule Cioata, dintre toate accidentele ce au avut loc in ultimul timp in zona noastra, nu ati gasit alta fotografie de postat?! Sau vi s-a parut interesanta asta care ne aminteste ca acolo am pierdut pe cineva drag si ca era sa-l pierdem si pe mihai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *