Știrile zilei de4 decembrie 2023

Sărbătoarea sufletului românesc

Cred că pentru a sărbători este nevoie de suflet. Sufletul îl aşezi în palmă şi stai cu el la taifas. Te mărturiseşti ca la o spovedanie. Vorbeşti despre una, despre alta, despre ce ai făcut, ce n-ai făcut, despre ce-ţi doreşti să împlineşti. Este o zi încântătoare de toamnă. Ne-am adunat sub oblăduirea Bibliotecii „G.T.Kirileanu”, de vorbă cu limba română. Este o sărbătoare a sufletului românesc, fără vârstă.

sarbatoare

Doamna Todaşcă Nicoleta, coordonatoarea activităţii, a făcut posibilă întâlnirea profesorilor de limba şi literatura română de la şcolile din municipiul Vatra Dornei, reprezentanţi ai Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala „Arboroasa” Vatra Dornei, dorneni preocupaţi de actul de cultură. A realizat o scurtă prezentare a momentului şi apoi totul a decurs atât de firesc, încât n-am observat cât de repede s-a scurs timpul. Să stai de vorbă cu şi despre limba română într-o atmosferă de pioşenie este un moment deosebit.

Sala bibliotecii găzduia o expoziţie de carte care sta sub semnul sărbătorii. Răsfoind paginile cărţilor poţi trece cu gândul până departe, de-a lungul veacurilor, pe când se iţea limba noastră. În intervenţiile celor prezenţi s-au adus în discuţie primele semne atestate ale limbii române. S-a amintit despre Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, despre scrierile cronicarilor, despre primele şcoli cu predare în limba română, rolul tiparului în răspândirea culturii româneşti, despre preocuparea de a răspândi în Europa rostirea românească.

Domnul profesor universitar Adăniloaie Nichita a evidenţiat importanţa limbii române în Bucovina şi Basarabia. Despre activităţile susţinute de românii de peste Prut pentru perenitatea limbii române a vorbit doamna Patraş Aldona, s-au citit poezii scrise de Vlad Guga Taţiana, Nilaş Lucia şi Ungurian Gruia. Momentele de adevărată sărbătoare au fost întregite de un recital de poezie, din lirica lui Alexei Mateevici şi George Sion, susţinute de elevul Barbir Vasilică de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 din Vatra Dornei. Mesajul celor prezenţi a fost în unanimitate că oriunde ne vor duce paşii, să nu ne uităm limba noastră şi să fim mesagerii românismului.

de Prof. Jenica Romanică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *