Dorneni de top: Iulia Usatiuc

Nu foarte mulți conștientizează rolul pe care doamna Iulia Usatiuc, directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Deac”, l-a avut și îl are în Vatra Dornei. Poate nici dumneai nu consideră nimic spectaculos în a transforma, în ani, o școală cu profil forestier, în liceu tehnologic. Și, totuși, datorită zbaterii ei, Dorna beneficiază de o instituție de învățământ cu un profil care întregeşte oferta școlară dorneană.

pg5DorneniTop

A reușit să transforme o școală forestieră în școală de arte și meserii, apoi în grup școlar, iar mai apoi, chiar în liceu tehnologic. Dacă cineva crede că evoluția s-a făcut de la sine sau că schimbarea a venit de sus în jos, se înșeală. Doar ambiția și îndârjirea doamnei directoare au făcut posibilă apariția unui liceu cu profil tehnologic.

Despre cât s-a zbătut, câte uși a deschis, cu câți inspectori a vorbit, cred că nici dumneai nu mai știe, însă ceea ce contează în final e că tinerii dorneni, precum și cei din zonă (vin elevi chiar și din Ilve), au o alternativă privind școlarizarea. De fapt, ar fi mai ușor să vă propun un exercițiu, și anume să ne imaginăm ce-ar fi făcut atâția tineri fără acest liceu? Nefiind interesați de un liceu teoretic, ar fi trebuit să meargă în alte orașe, să cheltuiască mult mai mulți bani sau, de ce nu, chiar să rămână neșcoliți. Și nu numai tinerii ar fi avut o problemă, ci și multe cadre didactice.

Câți profesori și maiștri ar fi putut preda la școala forestieră, asta în cazul în care n-ar fi fost desființată? Un număr limitat, evident. Pot spune, fără să exagerez, că doamna Usatiuc a schimbat destine. Fără această alternativă, poate că unii nu ar fi ajuns profesori, alții nu şi-ar fi completat studiile, nu și-ar fi dat masteratul, nu s-ar fi perfecționat. Iar dacă vorbim despre merite, ele nu se limitează doar la latura umană, fie că e vorba de tinerii sau de profesorii care au unde învăța sau profesa, fie că vorbim de un colectiv foarte bine închegat, atât profesional cât și colegial, sau de baza materială de excepție de care beneficiază liceul, vorbim de o zbatere, de muncă, de lobby pe la inspectorate și nu numai.

Pentru cei care nu au călcat încă pragul instituției de învățământ, stau mărturie toate emisiunile tv realizate de ORION Media în ultimii ani. Utopia înseamnă pur și simplu să-ți dorești mai mult. E o dorință pentru o societate mai bună, o omenire mai bună, un sistem educațional mai bun, relații mai bune între bărbați și femei, părinți și copii. Și în cazul doamnei Iulia Usatiuc, în urmă cu 15 ani, dacă ar fi spus cuiva în ce vrea să transforme școala forestieră, cu siguranță i s-ar fi spus că “e o utopie!”.

Pentru că, de cele mai multe ori, nici nu conștientizăm ce oameni valoroși trăiesc printre noi, meritele multora trecând neobservate, am decis să proiectez o rază de lumină asupra unui om care merită respect și recunoaștere publică. Nu îmi rămâne decât să-i doresc doamnei Iulia Usatiuc să se bucure de copiii frumoși pe care-i are, să rămână managerul de excepție care este, iar de calitatea umană cu care a înzestrat-o bunul Dumnezeu să se bucure cât mai mulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *