Ziua Internațională a iei românești marcată și la Vatra Dornei

1

Peste 300 de dorneni, dar și turiști, au participat marți, 24 iunie, începând ora 18.00, în parcul stațiunii de munte, la un eveniment inedit. La invitația Casei de Cultură „Platon Pardău” din localitate și a postului de radio ORION FM, cu toții s-au adunat la Foișorul Muzical pentru a sărbători ia și cămașa populară, ziua de Sânziene prilejuind românilor de pretutindeni să participe la acțiuni dedicate Zilei Internaționale a iei românești. Dintre participanți, peste 100 au purtat cu mândrie ia sau cămașa tradițională, făcând ca parcul să fie mai colorat ca niciodată, mai ales că, în ciuda codului galben de ploi, Vatra Dornei a avut parte de o după-amiază însorită.

3

„Ideea proiectului a fost de a-i determina pe dorneni ca în această zi, şi nu doar, să purtăm ia sau cămaşa tradiţională, adaptată la vestimentaţia modernă. Să o scoatem din lada de zestre a bunicii şi să o purtăm cu drag. Cu bucurie, constatăm că mesajul a fost receptat de multă lume şi ne-am întâlnit, într-un număr atât de mare, îmbracaţi în frumoasele ii sau cămăşi tradiţionale” ne-a declarat Violeta Codorean, referent cultural la Primăria Vatra Dornei și inițiatoare a evenimentului.

2

Un juriu, format din profesor-etnolog Paraschiva Abutnăriţei, directorul Ansamblului “Dorna Dorului”, Dumitru Candrea, profesor şi artist plastic Valetina Petrescu Anechitei, dar și reprezentanți ai organizatorilor, au nominalizat candidații pentru premiul de cea mai frumoasă și autentică ie și cămașă, premiile find oferite, prin tragere la sorți, Mihaelei Anton, care a îmbrăcat o ie veche de 125 de ani, și lui Cosmin Nica. Premiul pentru cel mai tânăr purtător de cămaşă tradiţională i-a revenit lui Alexandru Marinca, de doar 2 ani. Un rol important în organizare l-au avut și membrii Asociației Vatra Dornei Tineret, 20 dintre ei venind îmbrăcați „regulamentar” la eveniment.

4

„E pentru prima dată când mă îmbrac în cămașă populară și mă bucur că am această ocazie. E un eveniment frumos și cred că ar trebui repetat” ne-a spus Vlad Vorobeț, unul dintre membrii VDT, elev care a terminat clasa a XI-a. „Avem noroc și de o vreme splendidă, toată lumea e bucuroasă că poate ieși din tiparele modei de zi cu zi și cred că ar trebui să purtăm mai des nestematele de cămăși populare. Felicitări organizatorilor!” ne-a mărturisit și Carmen Cătună, una dintre participante, care, pe lângă ie a venit la eveniment și cu un coș plin cu turtă dulce și afinată, oferindu-le celor prezenți.

5

În fața foișorului au dansat membrii Ansamblului „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor și Elevilor și au cântat melodii populare Maria Bârgăoanu, dar și frații Miruna și David Țăran. Au fost prezenți și profesori de la Liceul „Ion Luca”, oameni de afaceri, consilieri locali, dar și primarul Ilie Boncheș.

6

„Ceea ce m-a impresionat este că au venit foarte mulți tineri, care au purtat cu mândrie cămășile sau iile. E un aspect ce mă face să cred că păstrarea tradiției este, totuși, pe mâini bune. Pentru noi a fost o onoare să fim cooptați în acest proiect, pe care ne-am dori să îl permanentizăm” ne-a declarat Doru Bighiu, realizator de emisiuni radio-tv la ORION și co-prezentator al evenimentului, alături de Violeta Codorean.

10

La final, după ce s-au prins într-o mare horă, toţi participanții au fost protagoniştii unui photo-shooting realizat de artistul fotograf Flav Pop și de discipolii săi, Ciprian Pardău şi Mihai Buzilă, dar şi ai unui videoclip „best of”, realizat de Bogdan Leniuc, de la ORION TV. Acestea urmează a fi promovate pe pagina de facebook a evenimentului. Tot din fotografii vor fi selectați și cei care vor primi premiile pentru cea mai fotogenică prezenţă feminină şi masculină.

9

Ziua Universală a Iei tradiționale românești a fost propusă, anul trecut, de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, ajungând să fie sărbătorită de românii de pretutindeni pe data de 24 iunie, de Sânziene. Astfel, în 2013, 6 continente, 48 de țări, 109 localități şi 143 de evenimente au marcat această zi dedicată României şi românilor.

8

Fotografii de Flav POP
Pentru albumul foto complet, vizitaţi pagina de facebook Orion Media :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *