Dornisme: marea brambureală

Episodul din luna ianuarie a anului 2016, când agentul termic a fost mult sub parametrii normali de temperatură și locuitorii orașului s-au trezit din nou că nu au căldură în apartamente, a dus la finalul lunii la o dezbatere aprinsă a ședinței Consiliului Local, și la adoptarea unor măsuri care să vină în sprijinul abonaților la sistemul centralizat al orașului. După o ședință “furtunoasă” care a durat peste trei ore, s-a hotărât subvenționarea energiei termice către populație.

În baza acestei hotărâri, pe data de 1 februarie 2016, s-au emis primele facturi către populație. HCL nr 37/1.02.2016, în baza căruia s-au emis primele facturi, prevedea la art.1, modificarea cotei de TVA de la 24 la 20% la prețul local pentru energia termică, stabilind că noul preț, începând cu 1.01.2016, va fi de 264 de lei. Același HCL, la art.2, prevedea că: “Se aprobă subvenționarea energiei termice livrate populației începând cu 1.01.2016, cu suma de 44 de lei/gigacalorie, inclusiv TVA, la același preț”. După numai 24 de ore, asociațiile de proprietari, au primit un alt rând de facturi, în baza unui HCL nr 37/1.02.2016, modificat după cum urmează: “Art.2: Prețul de facturare pentru energia termică către populație începând cu 1.01.2016, va fi de 220 lei, inclusiv TVA”.

Art.3 din noua reformulare, spune că: “Se aprobă acoperirea de la bugetul local a diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată populației și prețul local al energiei termice facturat populației”. Reformularea textului hotărârii Consiliului Local este de fapt o ieftinire a prețului de furnizare a agentului termic către populație, preț care până la data de 1.02.2016 a fost de 272,8 lei, inclusiv TVA.

Hai la Dorna?

dornisme_gara_boschetari

Primăriei pare să-i pese cât negru sub unghie de eforturile tuturor celor care nu știu ce să mai inventeze pentru a-i aduce pe turiști în municipiul stațiune. Când Gara Băi te întâmpină cu o asemenea imagine dezolantă, ca cea din fotografia alăturată, când boschetarii orașului au transformat sala de așteptare a gării în azil de noapte, când un om al străzii are pantalonii dați jos în timp ce doarme pe podea sau când mirosul pestilențial te face să-ți ții respirația cât timp îți cumperi biletul, te-ntrebi dacă nu e mai bine să-ți “dai demisia” din orașul ăsta și să pleci fără să te mai uiți înapoi.

„Hai la Dorna” a devenit proiectul de suflet al unuia dintre colaboratorii ziarului nostru, un tânăr, care deși se află la studii în capitală, ține viu interesul tuturor celor care ar putea fi interesați de orașul nostru. Proiectul este unul lăudabil, pentru că până la urmă, mediatizarea indiferent a ce, se află în capul listei. Crede cineva că cei din Gura Humorului au procedat altfel, când ne-am trezit cu toții cu o știre pe toate canalezele de televiziune, ca să nu mai vorbim de internet, cum că acesta s-ar afla într-un top 30 al orașelor de care se arată interesați japonezii? A verificat cineva informația asta?

Prea puțin contează, important e pentru humoreni că oamenii au văzut, au citit, iar în creier le-a rămas un singur lucru: Humorul se bucură de recunoaștere internațională! Nici nu contează că nu va călca picior de japonez acolo, ceea ce contează e că mulți români ar putea alege această destinație în alegerile lor de vacanță. Începem și noi să intrăm pe această piață a propagandei, însă unele realități, ca cea din cazul pe care-l prezentăm acum, poate să ne facă un deserviciu și mai mare decât lipsa reclamei. Cum e să te trezești cu un grup masiv de turiști care coboară în gară, iar omul cu fundulețul gol, să reprezinte salutul de „Bun venit”?

4 comentarii publicate:

 1. bucovineanul

  bucovineanul propune ca toti cei responsabili de furnizarea apei calde si caldurii sa simta pe propria piele ceea ce dau la altii, sens in care propun ca toti acesti indivizi sa faca un dus (nu spun o baita la cada) in apa ,,calda,, distribuita de ei, si apoi sa nu li se permita nici un tratament medical. Sa vad pe unde vor scoate camasa…

  ma gandesc ca doar asa vor percepe nemijlocit cat de ,,calda,, e apa calda
  si sa o plateasca normal, ca apa calda cum o platesc si eu, desi e apa ,,pur rece,, asta se numeste HOTIE organizata si ma mananca degetele de o plangere penala. Acum am si dovada ca serviciile au fost de ffff proasta calitate.

 2. Doru Populi

  Si cu lucrarile de dezvoltare a retelei de apa/canal din oras a fost o golănie…. A câstigat o firmă relativ buna si mare, care a cedat o parte din cascaval si unora cu functii de aici, din localitate. De ce nu spune nimeni ai cui a fost firma care a făcut sapaturile prin oras cu tot felul de nepriceputi. Daca nu s-a sesizat DNA-ul până acum e mare jale… Da poate se prinde de hotie si de acuma inainte si ei sa inceapa ancheta cu un mic conflict de interese, poate se gândesc nişte dorneni să-i reclame pe hotii de aici. Sunt o gramada de fotografii si reclamatii facute cu ocazia lucrarilor, sunt oameni care au avut de suferit si care pot depune marturie despre calitatea lucrarilor si abuzuri, care îi pot infunda pe smecheri. Dornenii ar trebui sa caste ochii mai bine si sa se uite la viitoarele alegeri de primar la toti cei care candideaza. Cum naiba sa mai ai tupeul sa vii sa candidezi daca tu nu ai fost in stare sa fii la viata ta decat un elev mediocru, nu ai demonstrat nimic prin ce ai făcut atat ca sportiv, ori afacerist, om de cultură sau bisnitar de masini, cap de familie, patron sau director şi peste tot pe unde ai mai fost pus de gasca din care faci parte, nici un om politic onest nu ai fost la viata ta. Daca ai schimbat partidele ca pe chiloti, asa cum a bătut vintul politicii si ai furat pe dorneni la greu, ce urmaresti de fapt acuma? Sa-i furi mai tare şi mai mult ! Că nu ţi-a ajuns! În alte oraşe care au luat startul mai târziu ca noi a si ajuns gazul metan, la noi nu o să fie nici peste 10 ani atunci când seacă resursele. Alţii fac căldură şi din balegă, la noi nu avem nici o idee despre biomasă. La Galaţi se fac de mai bine de un an contracte individuale de apă/canal după ce s-a modificat regulamentul ACET-ului de acolo şi asta înseamnă că cei de la blocuri nu mai plătesc pentru alţii furturile de apă din reţea, nu trebuie să o facă pe-a detectivii şi politistii in bloc. La noi golanii nu acceptă aşa ceva, mai ales că sunt mânâ în mână cu Primaria şi cu vicele. Această cumătreală şi promovare mascată dar legalizata a hoţiei a transformat targul intr-o cloaca unde un investitor onest nu poate sa prospere. Se fura de peste tot si daca nu te integrezi intr-o gasca de interese, mori cu dreptatea agatata de gat. De ce nu faceti o rubrică unde pot sa scrie sa spună si sa ceara raspuns sau să depună acte, fotografii, inregistrari toti cei care au văzut sau au o dovada ca orasul asta e infratit cu Sicilia?

 3. voxpopulivoxdei

  ba exista o ”rubrica” unde se poate scrie, ”posta”, cere si se va primi raspuns obligatoriu si legal, doar ca e nevoie de putin curaj si un dram de responsabilitate civica, nu?
  numele ‘rubricii este ”REGISTRATURA” si se afla in incinta : 1. Primarie, 2. Politie, 3. Parchet..etc.
  Asa ca, sa nu ne mai plingem si sa-i dam bice!!
  am dreptate?? (pentru bucovinean pentru dourupopuli)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *