Sărbătoarea „La Poale de Călimani” a ajuns la cea de-a IX-a ediţie

„La poale de Călimani” – Sărbătoarea bujorului de munte a ajuns la a IX-a ediţie a manifestării cultural-artistice şi turistice

Primăria comunei Şaru Dornei, Administraţia Parcului Naţional Călimani şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, au organizat, în perioada 14–15 iunie, a IX-a ediţie a manifestării cultural-artistice şi turistice „La poale de Călimani” – Sărbătoarea bujorului de munte, în comuna Şaru Dornei”. Această sărbătoare, care se organizează în fiecare an, a început cu un Tedeum oficiat de un sobor de preoţi, care s-au rugat pentru locuitorii din comună, pentru a avea gânduri şi idealuri bune, astfel încât să păstrăm flora şi fauna munţilor noştri şi pentru menţinerea şi apărarea naturii “care ne este necesară pentru a putea trăi mulţi ani pe pământ”.

Exo Fotografii Muntii Calimani

“Ne aflăm într-un loc cu totul deosebit care ne îndeamnă pe noi toţi să păstrăm natura, să păstrăm mediul care ne înconjoară pentru a ne putea desfăşura activitatea noastră din fiecare zi. Neîndeplinind anumite lucruri vom culege ceea ce poate se întâmplă în multe locuri din ţară şi în lume în urma defrişărilor de terenuri sau a altor lucruri dăunătoare pământului. În această regiune nu s-au întâmplat evenimente meteorologice care să ne afecteze viaţa de zi cu zi şi de aceea suntem datori să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne călăuzească paşii pentru a ne putea desfăşura activitatea în bune condiţii în folosul nostru şi al comunităţii, creându-ne locuri bune de a trăi şi a ne desfăşura activitatea”, a precizat preotul paroh Căilean Mihai.

28 iunie, Ziua muntelui Călimani a fost sărbătorită în avans prin expoziţii şi lansări de carte

După cuvântul de bun venit din partea gazdelor şi a reprezentantului Consiliului Judeţean Suceava, consilierul judeţean Ioan Abutnariţei, au fost prezentate publicului cele mai recente apariţii editoriale ale scriitorilor Paraschiva Abutnariţei, Lucia Nila, Gheorghe Paţa şi Casian Balabasciuc, alături de autori luând cuvântul şi muzicolog. dr. Constanţa Cristescu, consultant artistic la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Suceava şi fiica satului Şarul Dornei, Minorica Dranca, directoarea Muzeului Etnografic din Vatra Dornei.

lansare carti 2

“An de an mai punem căte o petală la bujorul de munte, aici la poale de Călimani, la Şaru Dornei. Vă mulţumesc celor care sunteţi prezenţi la această frumoasă sărbătoare, sunteţi alături de această frumoasă comună care este un muzeu în aer liber. Mulţumesc gazdei noastre, Administraţia Parcului Naţional Călimani, pentru implicarea în organizarea acestei manifestări, oferindu-ne inclusiv sediul pentru a găzdui aceste lansări de carte şi vernisajul unor expoziţii”, a spus Ioan Cătălin Iordache, primarul comunei Şaru Dornei.

Manifestările inchinate bujorului de munte, organizate în prima zi la Punctul de observare de la Administraţia Parcului Naţional Călimani, au continuat cu intervenţia prof. Virgil Popescu privind reflectarea cadrului natural şi a celui social istoric în toponomia comunei Şaru Dornei şi cu vernisajul expoziţiei de sculptură a lui Doru Ureche, a expoziţiei de tebalouri şi icoane a pictorilor Rodica Buscu, Viorel Pavel, Teodora Panţiru, Alex Palma, expoziţiei de insigne şi medalii aparţinând colecţionarului Sorin Toderaşcu, expoziţiei numismatice a colecţionarului Gelu Toderaşcu, expoziţiei foto “Parcul Naţional Călimani”, expoziţiei de pictură având ca temă tot Parcul Naţional Călimani, văzut de elevii din comună. Liliana Dumbravă şi Ana Melinte au organizat pentru cei prezenţi la Şaru Dornei un atelier în care au confecţionat obiecte de artizanat, iar “Crenguţele de brad” din Şaru Dornei au prezentat un recital de muzică folk.

Bujorul de munte a înflorit în Călimani la peste 1.800 de metri

Dacă pentru localnici expoziţiile şi spectacolele artistice au fost principalul punct de atracţie, pentru turiştii veniţi în Bazinul Dornelor şi care au dorit să ajungă în aceste două zile la Şaru Dornei, principalele atracţii au fost excursiile organizate în munţii Călimani, fiecare grup fiind însoţit de un ghid al Parcului Naţional Călimani. Pe lângă peisajele superbe, mulţi au putut admira pentru prima oară Rezervaţia Geologică 12 Apostoli, Rezervaţia Ştiinţifică Jnepeniş cu Pinus Cembra, bogăţia de culori oferită de secţiunea muntelui Călimani în zona fostei exploatări miniere de sulf, lacul Iezer de la poalele Vârfului Răchitiș şi bujorul de munte o floare inedită, care timp de două săptamani formează “covoare” roz-ciclam unicat…

bujorul de munte 2

“Ne aflăm la altitudinea de 1.900 de metri, suntem deasupra fostei exploatări de sulf din Călimani, în Şaua Negoiu, iar în spate avem Pietrosul Călimani, cel mai înalt vârf din zonă. Astăzi are un aspect mai plăcut pentru că este acoperit cu bujor de munte. Aceasta este perioada de vârf a bujorului şi majoritatea vârfurilor din Călimani sunt acoperite de câte un covor de bujori de munte.

Cei care vor să ajungă aici o pot face plecând din satul Gura Haitii pe drum până în fosta exploatare şi de acolo pe jos pe traseele turistice marcate. Nu încurajăm varianta cu maşina în primul rând din cauza drumului şi apoi pentru că suntem într-un parc naţional, iar mijloacele motorizate sunt poluatoare, provoacă zgomot care poate speria animalele”, ne-a spus ing. Liviu Huţanu, informatician şi responsabil cu activităţile de turism din Parcul Naţional Călimani.

Pentru informaţii există Centrul de vizitare a Parcului Călimani

Inginerul Liviu Huţanu a mai precizat că Centrul de Centrul de vizitare a Parcului Calimani, care funcţionează şi ca sediu al Administraţiei Parcului, a fost realizat din fonduri europene acordate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Programul Operational Sectorial MEDIU 2007-2013, în cadrul proiectului Dezvoltarea infrastructurii de vizitare şi conştientizarea comunitaţilor locale din Parcul Naţional Calimani, oferă tot sprijinul necesar turiştilor care ajung la Şaru Dornei şi vor să urce pe munte pentru a-i admira frumuseţile.

Centrul de vizitare

„În interiorul centrului există un spaţiu special amenajat pentru vizitare care oferă vizitatorilor informaţii despre flora şi fauna existentă în masivul Călimani, activităţile tradiţionale specifice zonei adiacente Parcului Naţional Călimani, activităţile permise în aria protejată, activităţile turistice, importanţa existenţei unui parc naţional, necesitatea protejării si conservarii habitatelor şi speciilor de interes european”, a precizat Liviu Huţanu.

Toate aceste informaţii sunt dezvăluite cu ajutorul dotărilor existente în spaţiul de vizitare: macheta parcului, serviciul de vizitare 3D, panouri informative, obiectele tradiţionale expuse care amintesc de vremurile trecute, mijloacele de vizionare a filmului despre parc, touchscren-uri cu informaţii despre parc şi zona adiacentă. De asemenea, se pot vizualiza împrejurimile centrului de vizitare cu ajutorul lunetelor montate în turnul de belvedere. Centrul de vizitare este deschis de luni până joi, între orele 8:00 şi 16:30, vineri de la 8:00 la 14:00, iar sâmbăta şi duminica doar la cerere prealabilă a turiştilor.

Folclor şi zi de bucurie pentru cuplurile ajunse la 50 de ani de căsătorie

Duminică, manifestările au continuat cu vizitarea Parcului Naţional Călimani, plecările iubitorilor de drumeţii montane având loc la ora 7:00 şi la ora 10:00. De la ora 12:00, în centrul comunei, fanfara din Calafindeşti a dat startul distracţiei. După festivitatea de premiere a familiilor care aniversează 50 de ani de căsătorie, pe scenă au urcat Grup vocal “Cântecul Muntelui”, Ansamblul folcloric “Cetina Călimanilor”, Grupul folk “Crenguţa de brad” Şaru Dornei, Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor Neagra Şarului, Ansamblul folcloric al Şcolii Răstoliţa, judeţul Mureş, Ansamblul folcloric “Şieuţ” din Bistriţa Năsăud, Ansamblul folcloric “Bistriţa Aurie” din Ciocaneşti, Ansamblul folkloric din Dorna Candrenilor, Ansamblul folcloric “Arcanul” a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, Ansamblul folcloric “Coşnencuţa” din Coşna, Ansamblul folcloric “Poieniţa” din Poiana Stampei.

vernisaj expo 2

Au susţinut recitaluri şi au primit aplauze din partea numeroşilor specatori soliştii vocali Oana Moraru, Remus Pascariu, Călin Brăteanu, Doina şi Ciprian Petroaie. Seara s-a încheiat pe ritmuri de muzică uşoară, dansuri cu trupa “Cristal Dance” din Şaru Dornei, un moment lăutaresc şi un foc de tabără.

Silviu BUCULEI
Mai multe fotografii pe pagina de fb Orion Media Vatra Dornei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *