Știrile zilei de4 decembrie 2023

Prima întâlnire a lemnarilor de pe Valea Bistriței cu Gerald Schweighoffer

Primul dialog în 10 ani

La invitația patronului HolzIndustrie, domnul Gerald Scweighoffer, a avut loc prima întâlnire între acesta și reprezentanții asociației lemnarilor de pe Valea Bistriței. Din partea asociației au fost prezenți Cătălin Pîcu, Dan Lupuliasa și Mihai Cioată, subsemnatul (în calitate de purtător de cuvânt și membru al asociației). Întâlnirea a durat neașteptat de mult, aproape 4 ore, la final, domnul Gerald Schweighoffer invitându-ne să-i vizităm fabrica de la Siret.

pg3Lemnarii

Domnului Gerald i-au fost înmânate o scrisoare, precum și un memoriu, în care au fost atinse principalele ofuri ale lemnarilor referitoare la politica agresivă a gigantului HolzIndustrie. După întâlnire, timp de câteva zile, toți 3 am răspuns la zeci de telefoane, în care ni s-a pus cam aceeași întrebare de către procesatorii de lemn: “Care a fost REZULTATUL?” Rezultatul este unul multiplu, în sensul că la cererile noastre se va răspunde în jurul datei de 20 iunie, în scris, inclusiv la cele care au fost menționate în afara memoriului. S-a câștigat o perspectivă a DIALOGULUI, lucru care nu a existat până acum. Cel mai mare câștig va rămâne cu siguranță moralul lemnarilor.

Dacă timp de 2 luni de zile, o mână de oameni s-au ținut tare, în timp ce alții au stat pe margine, comentând la adresa inutilității oricărui tip de demers, cauza fiind considerată a fi pierdută, unii și-au luat din timp, din treburile zilnice, alergând să-i adune pe ceilalți, să organizeze ședințe, să cheme presa, și chiar să bată drumul pe la Judecătorie ca să înființeze o nouă asociație, după ce au realizat că președintele asociației cu care porniseră la drum, are un comportament pro-HolzIndustrie și pro-Direcția Silvică Suceava.

Nu te poți numi președinte de asociație, când, după ce lipsești la 3 ședințe, vii la a 4-a, și le spui membrilor că nu e bine să se pomenească numele Schweighoffer, că nu e bine să se trimită memorii la ITRSV sau la Direcția Silvică. Faptul că oamenii au înțeles imediat cu cine au de-a face, a dus la înființarea, chiar de-a doua zi, a unei noi asociații, intitulată sugestiv: “Asociația Românilor Adevărați”. Rezultatul?

Reprezentanții multor firme au abandonat cealaltă asociație, înscriindu-se în cea nou înființată. S-a pierdut o lună de zile, timp în care cei de la Direcția Silvică Suceava ar fi putut să răspundă deja la un prim memoriu. Am insistat pe comportamentul persoanei din Neamț, deoarece HolzIndustrie nu ar fi ceea ce e, cel puțin nu la nivelul ăsta, dacă nu ar exista un astfel de comportament duplicitar. Ar trebui să ne intre bine în cap tuturor, că nu numai austriecii ne disprețuiesc, ci toți cei din afară care vin și fac afaceri cu noi! Motivul: ne cumpără pe mai nimic!

Nu poți câștiga aprecierea cuiva când te vinzi ieftin! Dar poți câștiga respectul cuiva când ești demn, când vorbești pe picior de egalitate, indiferent că unul are 1 miliard de euro pe an cifră de afaceri, iar tu nu știi dacă ai de unde da salarii la final de lună, pentru 5 angajați. Nu vom publica conținutul memoriului, deoarece acesta i se adresează personal domnului Gerald Schweighoffer. Ceea ce pot să spun însă, e că domnul Schweighoffer a avut la ce să mediteze pe drumul de întoarcere.

Ce urmează?

E greu de zis că cineva știe ce urmează, din punctul de vedere al relațiilor dintre cele 2 părți. HolzIndustrie va da o serie de răspunsuri, însă nu vor sta pe loc. Așa cum au făcut-o în cei 10 ani, vor încerca și de data aceasta să fie cu un pas înaintea procesatorilor autohtoni. Nici noi nu stăm degeaba, urmând ca în perioada următoare să le facem o vizită șefilor de la Direcția Silvică Suceava.

Memoriul, care va include mai multe teme de discuție punctuale, este aproape finalizat. Fiecare tabără își face strategii, cheia rezolvării problemelor va fi însă, armonizarea relațiilor între administratori, HolzIndustrie, firmele mici. Un lucru e cert, și anume că ceea ce se întâmplă de 2 luni pe Valea Bistriței, a avut ecou în toată țara. RNP București a aflat deja de ofurile noastre, iar la întâlnirea de la Brașov a lemnarilor din ASFOR, toată lumea a salutat demersurile făcute.

Cea mai importantă cerință a lemnarilor

Ca și în articolele precedente, prima cerință a fost cea legată de volumul mult prea mare de masă lemnoasă pe care-l achiziționează HolzIndustrie din județul Suceava. Diminuarea cantității achiziționate din județ de HolzIndustrie, va împiedica falimentul firmelor mici. Directorul Helmut Fleissner, ne-a declarat că în 2014, targetul lor la rășinoase este de 30%, și de 45% pe an, în următorii 2 ani. La prima vedere pare un procent decent, care nu ar trebui să îngrijoreze.

Domnul Helmut a respins procentul pe care i l-am prezentat, acela conform căruia HolzIndustrie procesează aproximativ 60% din rășinoasele județului, ceea ce creează un monopol. HolzIndustrie ne-a prezentat calculele lor. Atunci, unde e lemnul? La ei, evident, doar interpretarea datelor, fiind cu jumătăți de adevăr. În opinia mea, procentul de 30% prognozat de dumnealor este calculat ca raport între volumul de lemn de rășinoase pentru cherestea din județ (cca 800-900 000 mc anual) și volumul total de lemn, produs într-un an întreg de județul Suceava (cca 2,2 milioane mc, acest volum incluzând și alte sortimente, alte specii). Procentul corect trebuie calculat, ca raport, între volumul de lemn de rășinoase pentru cherestea procesat de HolzIndustrie din județul Suceava (posibil cca 600 000 mc) și volumul de lemn de rășinoase pentru cherestea produs într-un an întreg în județ (cca 800-900 000 mc).

Din acest raport rezultă că procentul industrializat de Holz este de peste 60%, adică exact cifra pe care am susținut-o noi în timpul discuțiilor. E ca și cum, într-o gospodărie, în care se produc zilnic 20 litri de lapte, un membru al familiei numeroase mănâncă zilnic toată smântâna (cca 0,5 kg), și spune că el nu a mâncat decât 2,5% din producția zilnică. În realitate, el a înfulecat 100% din producția de smântână, iar diferența de “bunătăți” (zer și altele) a rămas pentru ceilalți membri ai familiei, care se plâng că n-au smântână. În acest moment, HolzIndustrie înfulecă UNTUL, Direcția Silvică, SMÂNTÂNA, iar procesatorii autohtoni, au dat-o pe… ZER. Revenind la procentul de lemn procesat de Holz, corect este cel calculat pe specie și sortiment industrializat.

Mesaj către micii procesatori

Întrucât în discuțiile purtate au fost atinse multe teme, unele sensibile, credem că este cel mai înțelept ca acestea să fie discutate cu ocazia întâlnirilor viitoare ale lemnarilor. Publicarea unor informații în presă nu ar ajuta cu nimic demersul nostru de principiu. Dimpotrivă, ar putea dăuna dialogului început. Calendarul imediat va include o întâlnire cu conducerea Direcției Silvice Suceava. După fiecare întâlnire, vă vom ține la curent cu pașii făcuți în demersurile noastre.

2 comentarii publicate:

  1. razasul

    Paduri, poate „ruinele padurilor romanesti”, cate „paduri” isi mai poate permite Romania sa taie ???, nu va raspunde nimeni pentruca … principiul „dupa noi potopul”, tot asa cum … „a ajuns sa arate si Dorna”, functioneaza din plin, deci … „pentru care paduri?” va certati ?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *