Știrile zilei de21 februarie 2024

Bârfele, mai tari decât facebook-ul

Dacă puterea facebook-ului ne-a dat un preşedinte de ţară, prevăd că această armă modernă nu va avea aproape nici un efect în campania pentru funcţia de primar din municipiul staţiune. Vor conta şi banii, şi de data aceasta, iar voturile cumpărate ar putea face diferenţa, însă nu e de neglijat nici puterea bârfelor şi zvonurilor. Cu cât vor fi mai ingenioase, cu atât vor discredita mai mult, avantajând electoral pe cei care le împrăştie.

Un zvon de puterea unui tsunami s-a abătut asupra actualului primar, şi anume că domnia sa, împreună cu apropiaţii dumnealui, ar fi împiedicat o firmă din Ardeal să înfiinţeze o secţie de ansamblat cabluri la noi în oraş. Să se fi zvonit că primarul are o amantă, n-ar fi interesat pe nimeni, cel mult le-ar fi dat o ocupaţie dependenţilor de amantlâcuri, însă să refuzi crearea de noi locuri de muncă, aşa ceva este de neacceptat.

În ciuda faptului că primarul şi viceprimarul au negat acest lucru, aproape toţi cei care şi-au însuşit zvonul cred exact contrariul, şi anume că firma nu a fost lăsată să deschidă o secţie deoarece firme locale şi-ar fi pierdut cei mai buni angajaţi. Iar dacă la toate acestea mai adaugi un ingredient de genul „nu primarul conduce oraşul, ci alţii din spatele lui”, te trezeşti că adevărul nici nu mai contează în faţa unui mental colectiv manipulat.

Cam aşa stau lucrurile în momentul de faţă. Disperarea vremurilor noastre, legată de lipsa unui loc de muncă, îi face pe oameni vulnerabili în faţa unei maşinării de inventat şi împrăştiat zvonuri.

Consilierii oficiali şi neoficiali ai primarului ar fi putut să ceară o dezminţire din partea firmei respective. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar imaginaţia locuitorilor s-a aprins şi mai tare, la zvonul iniţial adăugându-se un altul, şi anume că investitorii ar fi găsit un spațiu la fosta „Cristalina” din Dorna Candrenilor, unde au fost primiţi cu braţele deschise.

Scopul acestor bârfe? Discreditarea. Iar dacă luăm în calcul mintea bolnavă a unora, la care adăugăm puterea poveştii, într-un orăşel cu oameni, ba naivi, care pleacă urechea la absolut orice, ba răutăcioşi, care de-abia aşteaptă să apară ceva urât la adresa oricui, înclin să cred că indiferent câtă bună-credinţă ai avea, de câtă moralitate şi profesionalism ai da dovadă, câteva bârfe îți pot afecta credibilitatea.

De ce nu poți câștiga într-un alt mod?

Pentru că dacă toată viața ai trișat, făcând averi ba prin înșelăciune, ba prin influențe politice, nu ai cum dintr-o dată să începi să te lupți corect. Când știu ce mizerie va urma, mă cam bate gândul ca anul sabatic să-mi fie chiar ăsta. Sau măcar jumătate din el.

2 comentarii publicate:

  1. zavaidoc

    Pai e simplu, cand ai sub „talpa” o masa uriasa de prosti”, este foarte usor … sa le promiti o paine dar … sa le-o oferi pe felii, o felie acum, o felie peste casteva luini si alta pe la … anul si la multi ani, ciudat ca atat de prostii fiind, nmu stiu ca de fapt, painea este cumparata „tot din banii lor” … ce lume mizerabila si plina de „ciocoi” !.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *