Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură „Platon Pardău”, instituţie care cu această ocazie s-a redeschis oficial după importantele lucrări de reabilitare efectuate.
Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, Primăria Municipiului Vatra Dornei a organizat prima ediţie a manifestărilor dedicate Zilei Bucovinei, eveniment intitulat „Bucovina, mândră floare” şi susţinut la Casa de Cultură „Platon Pardău”. Cu această ocazie a fost consemnată şi redeschiderea oficială a Casei de Cultură, după importantele lucrări de reabilitare.
Evenimentul a debutat la ora 15:30, cu slujba de sfinţire a instituţiei, oficiată în prezenţa primarului Ilie Boncheş, a membrilor Consiliului Local, dar şi a angajaţilor instituţiei. Spectacolul a fost deschis de la ora 17:00, aproape două sute de dorneni fiind prezenţi în frumoasa şi eleganta sală de spectacol, proaspăt reabilitată.
Deschiderea spectacolului a fost punctată de Violeta Codorean, director al Casei de Cultură „Platon Pardău”, care a ţinut să mulţumească administraţiei locale pentru susţinerea proiectului de reabilitare a instituţiei:
„Consemnăm astăzi şi redeschiderea oficială a casei de cultură după ce, timp de aproape un an, lucrări importante de reabilitare au fost realizate aici, în sala de spectacol, care iată, astăzi, are un cu totul alt aspect, dar şi în restul spaţiilor de la parterul instituţiei şi la exterior. Nu cu mult timp în urmă a fost inaugurat tot aici, unul dintre cele mai frumoase Centre de Informare Turistică din ţară”, a subliniat Violeta Codorean.
Spectacolul „Bucovina, mândră floare” a cuprins suite de dansuri şi cântece puse în scenă de Ansamblul „Dorna Dorului”, ansamblu care însumează aproape 40 de ani de activitate atât în cadrul casei de cultură dornene, cât şi pe scenele din ţară şi din străinătate. Alături de dansatori, au evoluat pe scenă artiştii Pamfil Roată, Cornelia Lupaşcu Hariuc, Daiana Ivaşcu, Corina Hodiş Irod, Miruna şi David Ţăran şi soliştii instrumentişti Petrică Munteanu la trompetă şi Anghel Urs la vioară. Conducerea muzicală a fost asigurată de Petrică Munteanu, alături de instructorii coregrafi Liliana Groza şi Dumitru Candrea.
Invitaţii speciali ai serii au fost membrii Ansamblului „Dor românesc” din Bistriţa, artiştii realizând un frumos spectacol de romanţe şi cântece de petrecere, interpretate de Domnica Dologa, Ioachim Spânu şi Sandu Căpitan. Temelia Casei de Cultură a fost pusă în vara anului 1952 şi a continuat până la 5 martie 1962, adică aproape zece ani.
De atunci, această instituţie a găzduit evenimente culturale remarcabile care au transformat staţiunea într-un mic centru cultural pentru spaţiul bucovinean, sub conducerea lui Iacob Bertrold, Platon Pardău, Ion Cojocaru, Vasile Potop, Iustin Sănucean, Gabriela Iordache, Mihai Lucescu, Grigore Prisăcaru, Butichi Ciocan, Gheorghe Leş, Ioan Lostun, Vasile Panţâru, Ioan Chilat, iar din 2007, Violeta Codorean. O activitate, de aproape 40 de ani, însumează şi fostul administrator al casei de cultură, Mihai Taşcan.
De-a lungul anilor, s-a evidenţiat activitatea Corului Orăşenesc, a talentatei Trupe de Teatru „Ion Luca”, a Teatrului de Păpuşi „Căsuţa cu poveşti”. În curând vor puncta, cu succes, 40 de ani de activitate artistică, atât pe scena casei de cultură, dar şi pe scenele din ţară şi din străinătate, membrii Ansamblului „Dorna Dorului”. Tot în cadrul instituţiei îşi are sediul Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor.
„Casa de Cultură în care ne aflăm acum și exteriorul, inclusiv intrările de la hol până la sala mare, s-au renovat în totalitate din fonduri proprii, iar CNIPT-ul a fost renovat cu finanţare. Îi felicit pe toţi cei care s-au ocupat. Sunt undeva pe la 6 miliarde și cred că vor depăși sigur cu finalităţile care le vom avea. Vom găsi, sper, după ce trecem de toate fazele legale, finanţare şi pentru a renova etajul – să putem spune că întreaga Casă de Cultură a îmbrăcat haină nouă”, a declarat primarul Ilie Boncheş.
Lasă un răspuns