Nicușor Cojocaru, “paratrăznet” pentru Boncheș?
În 2004, C-tin Huțanu, primar la acea vreme, fiind în competiție cu Dumitru Pardău pentru funcția de primar, a afirmat despre acesta: “Pardău nu e ceea ce pare!” Cum a reușit Huțanu să-l “citească” pe Pardău la o primă privire, în timp ce multora le-a luat aproape 10 ani, numai el știe. Deputatul, ajuns la al 3-lea mandat nu este subiectul acestui articol, ci Ilie Boncheș, actualul primar, cel pe care Pardău l-a convins în urmă cu doi ani să candideze la funcția de primar. Din ce în ce mai multe voci susțin că nici Boncheş nu e ceea ce vrea să pară. “Chibiții” în politica dorneană au adus recent în discuție abilitatea de care a dat dovadă primarul, în a-l transforma pe vicele Nicușor Cojocaru, în propriul “paratrăznet”.
După scandalul gigacaloriei și al pierderilor uriașe pe care le au oamenii de plată, surprinzător, cel care a încasat cel mai mult oprobiu public a fost Cojocaru, și nu Boncheș. În percepția publică, lui Boncheș nu i se atribuie nici măcar creșterea prețului de la 109 lei la 272 lei (!?) “Alții” sunt de vină, nu el! În discuțiile cu președinții de asociații, Cojocaru a fost cel care a fost perceput ca adevăratul partener de discuții. Președinții și administratorii s-au întors la asociații și le-au transmis blocatarilor că “Boncheș caută soluții pentru subvenții, în timp ce Cojocaru îi pune pe oameni la plată”. Dacă e o strategie asumată de vice, și anume de a-l proteja pe primar pentru ca formula Boncheș-Cojocaru să fie câștigătoare și în 2016, atunci e de înțeles ce se întâmplă. Dacă este doar o subtilă tehnică de manipulare a celui care începe să se dea “victimă a sistemului” moștenit de la Huțanu și Moraru, având ca scop atenuarea nerealizărilor acestui mandat, înseamnă că mulți l-au subestimat pe actualul primar.
Cu un Stelian Chiforescu încă activ din punct de vedere al plăcerii de a ne decide primarul și cu un Cojocaru eliberat de “autoritarismul” lui Huțanu, Dorna riscă să rămână “încremenită în proiect” până în 2020…
Părintele Valică blestemă păcănelele
Într-o emisiune la Orion-Media, părintele Mihai Valică a tunat și a fulgerat împotriva păcănelelor și a jocurilor virtuale care scot ultimii bănuți din buzunarele dornenilor. Deși noi am atras atenția asupra acestui flagel în toamna lui 2011, reușind să obținem din partea unor patroni interdicția ca minorii să aibă acces la ele, preotul Valică a susținut răspicat că în momentul de față avem de-a face cu un fenomen cu mult mai îngrijorător decât alcoolismul.
Preotul a făcut apel către patronii care dețin astfel de aparate sau în a căror spațiu se desfășoară activități de tipul pariurilor, atrăgându-le atenția că, în fața lui Dumnezeu contează foarte mult și din ce îți câștigi traiul. Deși este perfect conștient că edilii orașului precum și consilierii locali nu vor face nimic în a iniția o lege care să interzică astfel de activități la noi în oraș, a făcut totuși un apel către aceștia. Surprinzător, preotul a adus în discuție și un consilier local care desfășoară astfel de activități, tot el adăugând că speranțele, ca administrația să facă ceva în acest sens, sunt mici, atâta timp cât oameni din sânul puterii locale fac banii pe seama amărâților, deveniți dependenți de astfel de jocuri.
Într-adevăr, statistica prezentată de Mihai Valică este de-a dreptul bulversantă, într-un fel, aceasta fiind invers proporțională cu sărăcia din oraș. Ca și alcoolul, păcănelele au ajuns să reprezinte “debușeul” oamenilor incapabili de a-și găsi o motivație sau o direcție în viață, sau, de ce nu, chiar și soluții pentru condiția umilă în care se zbat. Preotul Mihai Valică a oscilat între apelul creștin și afurisenie, apelând în final, ca soluție ultimă, protestul stradal, chiar în fața acestor locații, protest la care să participe în special familiile celor care au de suferit de pe urma patimii pe care și-au dezvoltat-o unii dintre concetățenii noștri. Grea problemă, pentru absolut toți cei implicați, indiferent de poziția în care se află.
Lasă un răspuns