Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice a organizat, în data de 31 august 2015, o conferință de presă pentru promovarea proiectului „Conservarea speciilor și habitatelor de interes comunitar din cinci arii protejate”. La conferință au participat Ing. Țăranu Cristian, președinte – Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice, Dl. Burdujan Cristian, manager proiect, membrii ai Unității de Implementare a Proiectului și ai asociației, cetățeni ai comunei Șaru Dornei, precum și reprezentanți ai presei.
Proiectul „Conservarea speciilor şi habitatelor de interes comunitar din cinci arii protejate ale judeţului Suceava” este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Implementarea acestuia se face în localitățile Cârlibaba, Ciocăneşti, Iacobeni, Crucea, Dorna-Arini, Şaru Dornei, Neagra Şarului, Coşna, Poiana Stampei și municipiul Vatra Dornei.
Proiectul susţine şi promovează dezvoltarea durabilă şi sănătoasă a comunităţilor adiacente ariilor naturale protejate, prin asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes comunitar, exploatarea raţională a resurselor existente, realizarea planurilor de management ale celor cinci situri, promovarea tradiţiilor locale autentice şi dezvoltarea unei atitudini eco-civice atât la cei care locuiesc în zonă, cât şi la turiştii care o vizitează, prin activități de informare și conștientizare.
Domnul ing. Țăranu Cristian a prezentat cele cinci situri Natura 2000 incluse în proiect respectiv, ROSCI0010 Bistrița Aurie, ROSCI0196 Pietrosul Broștenilor-Cheile Zugrenilor, ROSCI0245 Tinovul de la Românești, ROSCI0247 Tinovul Mare Poiana Stampei și ROSCI0249 Tinovul Șaru Dornei și a declarat că “Bazinul Dornelor se evidențează și prin abundența de arii naturale protejate”.
Domnul Burdujan Cristian, manager de proiect, a prezentat scopul și obiectivele proiectului, precum și progresele realizate până în prezent “au fost obținute deciziile de încadrare în procedura de evaluare strategică de mediu a planurilor de management, pentru toate cele sinci situri Natura 2000, acestea neavând nevoie de evaluare de mediu și evaluare adecvată. Au fost depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, din partea căreia se așteaptă un punct de vedere pentru fiecare plan în parte, urmând a fi depuse la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobare”.
Lasă un răspuns