Știrile zilei de24 septembrie 2021

Omenie și educație

„Bade, ai lua în casa matale o familie de refugiaţi?”. ”Da. Îi învăţ să muncească la câmp şi le port copiii la şcoală”. Inteligenţa omului de la ţară implică înţelegere, discernământ. Răspunsul acestui om simplu mai atenuează din dezamăgirea provocată de o Biserică Ortodoxă mută, de politicieni care există doar pe Facebook sau de părerologii “repetenţi” din punct de vedere civilizaţional. Înclin să cred că ţăranul de mai sus este chintesenţa acestui neam, şi nu politrucii, analiştii şi ignoranţii de pe internet, care lasă impresia că românii sunt vidaţi de compasiune.

Nu voi enumera argumentele halucinante referitoare la amărâţii care au fugit din calea războiului şi nici de ce ar reprezenta aceştia o ameninţare la adresa Europei, religiei sau civilizaţiei. Un simplu exerciţiu de imaginaţie m-a făcut să-i scot pe musulmani din ecuaţie şi să-i pun pe evrei. Oare de ce am impresia că, dacă aceştia ar lua din nou drumul pribegiei, am avea parte tot de comentarii inepte: „Ce să caute ăştia aici?”, “L-au răstignit pe Isus”, “Au adus comunismul în România”, “Iar vreţi să intre tot comerţul pe mâna lor?”, “Să-i ia americanii”.

refugiati_editorial

Am mai văzut acest tip de reacţie şi în legătură cu alte etnii. Când ni s-au deschis porţile către Europa, iar ţiganii au plecat pentru a câştiga un ban, mulţi au spus: “Lasă, să le mai facă şi altora viaţa grea”, de parcă ţiganii nici nu ar fi fost ai noştri. La fel de uşor uităm că cea mai mare migraţie care a avut loc pe timp de pace în Europa, după război, a fost produsă de milioanele de români în căutarea unui loc de muncă. Am uitat şi ce s-a întâmplat şi până în 89, când ceauşismul i-a făcut pe mulţi să-şi rişte viaţa la frontiere, doar ca să scape din lagărul dictatorului.

Aceleaşi legi europene le-a permis acestora să-şi întregească ulterior familiile. Tocmai de aceea ar trebui să fim mai înţelegători faţă de drama refugiaţilor. Dacă cele 4.700 de şcoli de la nivelul ţării, mult prea puţine, ne produc o mare lipsă în plan educativ, cele 18.300 de biserici ar fi trebuit producă o mare compasiune faţă de această dramă umanitară. Germania pare să fi învăţat ceva din istorie, iar criza va fi gestionată. Pe lângă atitudinea matură a nemţilor, mai vine şi mesajul creştin al papei Benedict, care pe lângă încredere, ne readuce aminte şi că în faţa războiului suntem toţi oameni.

Noi, românii, ar trebui să stăm liniştiţi. Musulmanii nu ne vor lua nici moaştele, nici istoria. Sutele de sate care stau goale în toată ţară l-ar putea face pe preşedinte să nu mai anunţe că nu ne permitem să găzduim măcar populaţia unui sat mai mare. Toate confesiunile şi toate naţionalităţile au trăit în bună pace aici. De ce ar fi acum altfel? Cei mai mulţi dintre refugiaţi se vor întoarce în ţările lor după război. Cei care rămân vor trebui să se adapteze, iar toţi la un loc, să convieţuim. În rest, problema nu ţine de religie. Ține de frică şi de eliberarea de frică.

4 comentarii publicate:

 1. bucovineanul

  Domnule profesor, imi pare rau ca trebuie sa va spun ca ori sunteti manipulat, ori manipulati.
  Daca ati citi un pic in presa straina si nu neaprat sa cautati un anume cotidian, ati observa ca ceea ce se intampla este o invazie si vai de capul ei Europa ce o asteapta. Nu este indicat sa faceti asemenea comparatii si sa indemnati crestinii sa primeasca la san sarpele ! Daca vi-s asa de dragi cei care striga in fata camerelor de luat vederi moarte crestinilor, va recomand sa-i luati personal acasa, si sa le aveti grija.
  A- pro-pos, stiti ce inseamna un musulman in Romania ? loc de munca, casa, asistenta sociala, invatamant, si cel mai important, zazanie si razboi cu crestinii, pentru ca musulmanii nu-i iubesc deloc pe crestini.
  In conditiile in care avem peste 5 miliaone de romani peste granita pentru un loc de munca, dvs. faceti apologia… musulmanilor. Poate reveniti asupra acestei pozitii eronate.

  Doamne ajuta
  bucovineanul crestin ortodox !

 2. darling

  Mai bucovinene, sa nu fii in locul lor…doamne fereste.In familia mea au fost refugiati.. si nu stiti ce inseamna sa suferi…sa-ti lasi casa, fratii si tot ce ai agonisit intro viata si sa pleci cu ce ai pe tine…SI CU COPII IN BRATE..cum poate nu toata lumea iubeste pe toata lumea… asa ca sa nu mai vorbiM.. sunt oameni necajiti… stiti ce inseamna razboi.. nici macar nu-ti inchipui…asa ca lasa omenia sa -si faca datoria de om…

 3. bucovineanul

  domnule/doamna darling
  eu n am dreptate, da ma intreb, nici Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare nu are ?
  intra pe site-ul realitatea.net sau mediafax, de astazi, 26 septembrie 2015 si o sa vezi ce spune BOB
  in rezumat iti spun eu. zice ca cei care au intrat o sa fie ajutati atat cat se poate,functie de posibilitatle statului, dar altii sa nu mai vina. Problema imigrantilor sa o rezolve cei care au creat-o ! Mai clar nu se putea. Deci, asa cum spuneam la inceput, domnule profesor sunteti manipulat, ori manipulati oile !

  refuz sa fac parte din turma de oi blege si fara minte, manipulate si fara minte !

  am zis !

 4. Darling

  Nu mă intereseaza ce a zis BOB, eu nu spun că trebuie luaţi în braţe, dar totusi trebuie ajutati, atât cât putem, asta nu inseamna manipulare… şi nici nu faci parte dintro turmă de oi blege… în ceea ce priveşte emigranţii, sau orice alt om necăjit trebnuie ajutat… aşa era candva românul.. insă mi se pare că nu mai există omenie , pentru nimeni, am devenit niste americanisti, fara sentimente…cei care au creat acestă problemă, nu au nici un interes să o rezolve.. interesul lor este petrolul , ş.a…. nu-i intereseaza că oamenii au de suferit de pe urma acţiunilor lor… setea de putere şi bani nu va fi nicicând astâmparată… aşa că tot timpul vor fi şi asemenea lucruri jalnice….să vezi fiinţe umane, îngrămădite, speriate de tot ce îi înconjoară, în locuri straine şi cu care nu sunt obişnuiţi… aşa că doamne fereste de aşa ceva.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.