Știrile zilei de30 noiembrie 2021

Dornisme: tensiune maximă pe „Valea Plângerii”

Tensiunea care s-a acumulat în rândul şomerilor tineri de pe Valea Bistriţei creşte de la o săptămână la alta. Cei mai mulţi dintre ei au plecat din ţară, iar cei rămaşi au lucrat zilieri la pădure în ultimele luni. Dacă la ziua comunei Crucea, de la începutul lunii septembrie, ne-am fi trezit cu un grup de tineri revoltaţi pe scenă, nimeni nu ar fi fost surprins. Poate doar Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, care i-ar fi putut întreba pe aceştia de ce nu s-au revoltat pe vremea lui Gheorghe Flutur şi a lui Dumitru Pardău, responsabili de numirea directorilor Filipiuc, Ioan Moraru şi Constantin Proboteanu, directorii CNU Crucea.

Băieţii, în ciuda disperării lor, ar fi ştiut ce să-i răspundă politrucului de la judeţ, mai ales că printre oamenii lui, în speţă un anumit senator, le promitea băieţilor în timpul grevei de la sfârşitul lunii ianuarie angajări la mina de uraniu, după “ce scăpăm de Moraru şi Proboteanu”. Băieţii au rămas tot şomeri, numitul Bereanu neagă că le-ar fi promis acest lucru, iar tinerii îşi vor continua demersurile pe la Ministere, poate chiar şi televiziuni naţionale. Un lucru rămâne totuşi cert: dacă CNU Crucea nu va angaja măcar o parte din aceşti tineri, orice tip de campanie electorală pentru Parlament riscă să fie boicotată. Indiferent că va fi vorba de PSD sau de PNL, numărul nemulţumiţilor, minţiţilor, păcăliţilor va fi mai mare decât cel al băgătorilor de seamă sau al celor aduşi cu forţa la întrunirile electorale.

ziua_comunei_crucea_dornisme

Când îţi iei cu tine copiii, nevasta şi părinţii, părinţi care au lucrat tot la mină, şi te pui între politruci şi cei care au venit pentru o bere, când le spui votanţilor că exact aceiaşi oameni promiteau locuri de muncă în urmă cu 4 ani, numai că sub forma USL, adică PSD şi PNL sub aceeaşi pălărie politică, e greu de crezut că cineva, indiferent că poartă numele de Flutur sau Nechifor, va mai îndrăzni să deschidă gura. Dorin Rusu, primarul, e conştient de această stare de spirit, însă toate apelurile privitoare la angajarea măcar a celor care sunt încă acasă s-au izbit de ridicări din umeri din partea noilor directori, campioni, de altfel, în justificări, ca şi predecesorii lor.

De fapt, tot primarul a explicat cel mai bine cum stau lucrurile: “Inclusiv eu, mi-am permis ca, după 17 ani de activitate la IMR, să le cer domnilor Moraru şi Proboteanu să-mi angajeze un nepot. Nepotul meu nu a fost angajat. Lucrează prin Germania acum. Deşi la început am avut o colaborare bună cu dumnealor, au uitat apoi de noi. Nu au ajutat comuna asta. Au angajat din Dorna. . Știţi cum e. Cu actuala conducere dialogul şi colaborarea sunt mult mai bune, dar nici ei nu au făcut angajări. Sunt sute de oameni care îndeplinesc condiţiile de pensie la CNU, însă oamenii nu pleacă datorită pensiei foarte mici”.

Aproximativ 60 de oameni vor pleca în pensie până la sfârşitul anului. Directorii par deocamdată să nu-şi asume nicio angajare, deşi este nevoie de oameni în diferite sectoare. Subiectul rămâne deschis atâta vreme cât forţa locală de muncă e nevoită să parcurgă sute sau mii de kilometri în căutarea unui loc de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.