Școala cu clasele I-VIII din satul Poiana Negrii, comuna Dorna Candrenilor, a fost sfinţită cu ocazia începerii anului şcolar. Profesori, părinţi, elevi, consilieri locali au asistat la slujba oficiată de un sobor de preoţi. Directorul şcolii, profesorul Candrea Bozga, a făcut o scurtă prezentare a zbaterii primarului Candrea Mafteiu, a susţinerii pe care acesta a avut-o din partea consilierilor locali, precum şi din partea membrilor comunităţii. Acesta i-a amintit şi pe profesorii care au activat la şcoala veche din Poiana Negrii, scoţându-le în evidenţă performanţele.
La rândul lui, primarul a trecut în revistă dificultăţile care au fost depăşite pentru ca lucrările la şcoală să fie continuate, precizând de la prima frază că meritul revine în întregime comunităţii, nu numai pentru susţinerea proiectului, ci şi pentru girarea acestuia. Majoritatea celor prezenţi au susţinut la unison că nimeni nu se mai gândea în urmă cu doi ani, când SC Eoliana a preluat contractul, că această clădire va arăta aşa cum arată astăzi. Și asta deoarece, aşa cum se întâmplă şi în cazul reabilitării unei case vechi, costurile sunt mai mici dacă o dărâmi şi construieşti una nouă.
Astfel, toţi pereţii de rezistenţă au fost dărâmaţi şi ridicaţi din nou. În toate sălile de clasă au fost turnate alte şape de beton deoarece cele existente erau foarte subţiri, fiind turnate direct pe pământ. S-au făcut drenuri în jurul clădirii deoarece, din cauza terenului mlăştinos, fundaţia începea să se lase. Defectele constatate la preluarea clădirii erau multiple şi, aşa cum ne-a declarat şi primarul Candrea Mafteiu, tot răul spre bine, în sensul că dacă firma care contractase iniţial proiectul l-ar fi dus la capăt, întreaga clădire risca să se transforme într-un real pericol pentru cei care intrau în ea.
Unul dintre părinţi, Ninel Vişan, ne-a declarat: „Este o mare realizare pentru comună. Și eu am făcut şcoala aici, ca şi primarul Candrea Mafteiu, ca şi fiul dumnealui, deputatul Dumitru Pardău, ca, de altfel, mulţi dintre cei prezenţi astăzi la sfinţirea şcolii. Copiii mei sunt beneficiarii noului lăcaş de învăţământ: băiatul meu este în grupa mică la grădiniţă, iar fetiţa mea a trecut în clasa a IV-a. Salut modul în care primarul Candrea Mafteiu a ştiut să gestioneze proiectul, de asemenea sunt bucuros că acesta a avut susţinerea Consiliului Local. A fost un mic test pentru întreaga comunitate, test trecut cu bine, prin modul în care s-a colaborat”.
Într-un moment în care în spaţiul public se dezbate adesea faptul că în România sunt un număr mult prea mare de biserici şi mult prea mic de şcoli, iată că prin darea în folosinţă a unei noi instituţii de învăţământ, candrenarii pun pe harta ţării o şcoală modernă, cu toate facilităţile necesare pentru un învăţământ performant. Și asta într-un moment în care aproximativ 4.000 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare, adică nici mai mult nici mai puţin decât una din cinci clădiri nu are autorizaţie sanitară. Este un adevărat dezastru naţional.
Iar dacă revenim la dilema de mai sus, cea legată de biserici vs şcoli, problema pusă corect e legată de pericolul la care sunt expuse atât biserica cât şi şcoala, şi anume ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să ne trezim cu ele din ce în ce mai goale.
Lasă un răspuns