Între 28 și 30 august s-au desfășurat, în localitatea Gorizia din Italia, sub patronajul UNESCO și al CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts), trei importante manifestări folclorice, și anume Festivalul Mondial de Folclor, ajuns la cea de-a 45-a ediție, Congresul Tradițiilor Populare, ajuns la cea de-a 41-a ediție, și Parada Internațională a Folclorului, eveniment ajuns la ediția cu numărul 50.
La Festivalul Mondial de Folclor au fost invitate ansambluri din Italia, Ungaria, Croația, România, Insula Paștelui (Chile) și Camerun. România a fost reprezentată de către Ansamblul „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei. Parada folclorică, un adevărat carnaval popular, așteptat cu nerăbdare de localnici, le-a prezentat acestora, dar și numeroșilor turiști, peste 20 de grupuri folclorice din diferite regiuni etnofolclorice ale Europei, din Africa și America de Sud, care au defilat de-a lungul a doi kilometri, dansând și cântând în costume tradiționale.
Deschiderea paradei a fost făcută de către cunoscuta fanfară tradițională din orașul Lintz (Austria), încheierea revenind Fanfarei Poliției Locale din Gorizia. Congresul Tradițiilor Populare, cu tema „Memoria Primului Război Mondial în Tradițiile Populare”, a reunit conducătorii grupurilor participante și câte o pereche de dansatori din fiecare țară, comunicările fiind prezentate și moderate de către reprezentanți ai UNESCO și CIOFF, personalități marcante în domeniul folclorului și al istoriei.
Pe scena festivalului concurs, amplasată în centrul orașului Gorizia, în fața unui juriu internațional și a peste 1500 de spectatori, tinerii artiști dorneni au susținut două spectacole care au cuprins cinci suite de jocuri populare din Țara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia și Banat. Spectacolul a fost completat cu suite instrumentale din principalele zone folclorice ale țării, solistul instrumentist la trompetă Vasile Boancheș și tânărul solistul vocal Ionuț Candrea, fost elev al Clubului Copiilor din Vatra Dornei, în prezent profesor de religie și membru al Ansamblului de Muzică Tradiționala Românească ICOANE al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.
Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a avut evoluții scenice excelente, prezentând la un nivel artistic ridicat adevăratele valori ale folclorului muzical coregrafic românesc. Juriul festivalului a acordat tinerilor artiști dorneni Trofeul „OSCAR del FOLKLORE” pentru excelenta execuție a dansului și a muzicii. Trofeul de popularitate, Castello di Gorizia, care se acordă în urma votului spectatorilor a fost atribuit la cea de-a 45-a ediție a Ansamblului Fontanavecchia din Italia. De asemenea, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a primit Cupa și Diploma de Participare la a 50-a ediție a Paradei Folclorului.
Invitația de a participa la un festival concurs de anvergură mondială este o recunoaștere la cel mai înalt nivel internațional a calității folclorului muzical coregrafic pus în scenă de către tinerii artiști dorneni sub îndrumarea profesorilor Vasile Moroșan și Dorin Pardău. Chiar dacă la nivelul ansamblului se realizează un nou schimb de generații, continuitatea activității artistice se desfășoară la standarde de calitate ridicate, trofeul obținut în Italia fiind cel mai important din palmaresul Ansamblului „Plauirile Dornelor”.
Un factor important pentru ținuta artistică a dansatorilor l-a constituit și prezența pe scenă a lui Andrei Mezdrea, fost elev al Clubului Copiilor, în prezent student în anul II la Academia de Arte „Gheorghe Dima” din Cluj, secția coregrafie. Deplasarea elevilor dorneni în Italia a fost susținută financiar de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Primăria Municipiului Vatra Dornei și Asociația Plaiurile Dornelor. Un aport important la desfășurarea activităților din cadrul Clubului Copiilor Vatra Dornei este adus permanent de către Aqua Carpatica, Fundația Vatra Hooikt din Belgia și Flymusic Suceava.
FELICITARI,