Comuna Coșna, inima taberelor acestei veri

În ultimii ani, oraşul Vatra Dornei şi satul Coşna au fost, în timpul verilor, gazdele unor activităţi spiritual şi recreativ-educative, iar din această perspectivă acest an nu reprezintă o excepţie şi sperăm şi că pe viitor zona Dornelor va fi gazda exclusivă a respectivelor evenimente. Astfel în perioada 6–12 iulie s-a desfăşurat la Coşna tabăra pentru “exploratori” sub deviza “Exploratori pentru viitor”, la care au participat 90 de elevi preadolescenţi (între a V-a și a VIII-a) din judeţele Moldovei.

Elevii aflaţi în această tabără au avut posibilitatea să-şi petreacă timpul într-un mod util şi plăcut, participând la ateliere de gravură, arte decorative, origami, gastronomie, artizanat, muzică vocal-instrumentală, masaj, din program nelipsind drumeţiile, jocurile recreative şi sportive (fotbal, tenis de câmp), precum şi activităţile cu tematică spirituală. Tot la Coşna, în perioada 13–19 iulie s-a desfăşurat tabăra “fair-play” la care au participat, sub coordonarea domnului Daniel Chirileanu, 220 elevi din toată ţara, elevii prezenţi în tabără participând la drumeţii, orientare turistică, jocuri sportive (volei, fotbal, baschet, tenis, echitație, river-rafting), din program nelipsind, ca și la precedenta tabără, jocurile cu temă spirituală.

În perioada 20-26 iulie s-a desfăşurat tabăra pentru familii tinere, la care au participat 30 adulţi şi copii din judeţele Moldovei, evenimentul fiind organizat de Asociaţia pentru Educaţie, Sănătate şi Familie, invitaţii speciali ai evenimentului fiind domnii Romică Sârbu, specialist în educaţia copiilor şi Cătălin Bărbulescu, specialist în comunicare.

Pe parcursul desfăşurării evenimentului s-au discutat diverse aspecte ale relaţiilor dintre soţi, precum şi ale relaţiilor dintre părinţi şi copii, evidenţiindu-se faptul că cea mai importantă modalitate de a rezolva problemele inerente care apar într-o familie este comunicarea sinceră între soţi, pe de o parte, şi între părinţi şi copii, pe de altă parte. De asemeni, s-a evidenţiat faptul că pentru a fi eficienţi în educaţie, părinţii trebuie să fie consecvenţi în aplicarea principiilor şi să aibă un comportament impecabil, deoarece copiii lor, ca viitori adulţi în formare, inevitabil vor imita modelul comportamental oferit de părinţii lor.

Această tabără pentru familii tinere s-a desfăşurat sub devizia „Împreună pentru veşnicie”, participanţii vizitând şi oraşul staţiune Vatra Dornei, unde au avut mai multe ieşiri în aer liber, plimbări în parc, s-au dat cu tiroliana şi s-au plimbat cu telescaunul. Ultima tabără găzduită de comuna Coşna a avut loc în perioada 2-7 august, fiind o tabără pentru radio-amatori, la care au participat 15 copii, dintre care 5 autorizaţi în radio-amatorism, acţiunea desfăşurându-se sub coordonarea domnilor Liviu Pascu şi Mihai Enea.

În funcţie de nivelul de competenţă la care se află în momentul actual, cei 15 copii au participat la activităţi de trafic radio, au învățat să utilizeze alfabetul internaţional şi alfabetul Morse, să se orienteze în teren, dar să și acorde primul ajutor. Participanţii la evenimentele care au fost incluse în articolul de faţă au avut posibilitatea să petreacă în zona noastră câteva zile de neuitat, în mijlocul naturii, departe de aglomeraţia şi poluarea marilor oraşe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *