Știrile zilei de12 decembrie 2024

Echipa Liceului „Ion Luca”, locul I la concursul „Student pentru o zi”

Știm cu toții că lectura, în ultimul timp, a mai pierdut din elanul tineresc de altădată, că numărul cititorilor s-a mai diminuat în favoarea tehnologiei. Și totuși, noi, iubitorii lecturii, cititorii avizi de frumusețea cuvântului scris, nu capitulăm atât de repede, ci suntem într-o competiție constructivă în fiece clipă. Iată motivul pentru care nu am încetat să credem în arta cuvântului, în beneficiile comunicării și ne-am prezentat și de această dată la concursul „Student pentru o zi”, inițiat de Universitatea Ștefan cel Mare, din Suceava.

liceu

„Adolescenți pe mare”. Am socotit noi că e numele potrivit pentru echipa de trei tinere pregătite să se confrunte cu alți colegi de aceeași vârstă și preocupări identice – lectura contemporană, importanța scrisului în viața cotidiană. Ne-am încărcat cu energii pozitive și am purces ca de atâtea alte ori la răscolit bibliotecile și librăriile pentru a descoperi cartea care să ne reprezinte și să se integreze perfect în cerințele concursului. După consultări productive, descoperim ceea ce ne caracteriza. Rigoarea, seriozitatea, preocuparea în combinație perfectă cu ingeniozitatea fanteziei, a personajelor aproape de basm, dar și cu excentricitatea tinereții, a muzicii și sfaturile tinerilor rebeli de ieri, adulți înțelepți acum.

Svelte, cu ochi pătrunzători, sfredelitori, ele chiar au învățat „mersul pe valuri, în picioare”, într-un echilibru intelectual adolescentin. Larisa l-a prezentat pe „Domnul K. Eliberat” de Matei Vișniec. Un elogiu adus de autor lui Kafka, dar în același timp surprinde și un moment important din viața romancierului legat de plecarea și stabilirea acestuia în Franța. Libertatea după care a tânjit personajul și apoi incapacitatea lui de a se folosi de aceasta, întrebările sale la care nu primește răspuns, devin o adevărată incursiune în sufletul domnului K, dar și al cititorului. Un condamnat, un număr și o epocă pentru noi apusă deja. Absurdul situațiilor surprinde de fapt un absurd al unei societăți nu de mult trecută în uitare.

Ce ne spunem când nu ne vorbim a preocupat-o pe Loredana. A descoperit povești de iubire, de ură, de viață și moarte, de iad și rai într-un schimb de mail-uri contemporane dintre Floarea–Soarelui și Zmeul Albastru. O despărțire cauzată de un diagnostic greșit, o evadare dintr-o realitate, o poveste de dragoste întreruptă brusc, abandonarea comunicării, o revenire târzie într-un tărâm unde nu de mult se simțeau în siguranță, dar unde câmpul era gol deja. Fragmente de proză amalgamate cu poezii, eseuri, pagini de jurnal sau poezii, opinii exprimate cu un curaj debordant, reflecții despre lumea contemporană, despre prejudecăți, valori și atitudini a descoperit Beatrice în „Exerciții de echilibru” a cunoscutului actor, muzician, compozitor arhicunoscut de cei tineri, Tudor Chirilă. O carte cu adolescenți, despre ei, o comunicare pe blog, afirmațiile pe care acesta le făcea ori de câte ori avea posibilitatea să comunice și să se comunice în fața unei societăți, care probabil nu a înțeles totdeauna mesajul.

Situații frecvent întâlnite în relația cu familia, cu cei din jur, viciile contemporaneității, frumusețea vieții, pericolele care pândesc tinerețea și alte multe exerciții care te atenționează să-ți păstrezi echilibrul. Într-o frumoasă prezentare ilustrată de imagini selectate cu grijă Larisa, Loredana și Beatrice, elevele din clasa a-XI-a A, clasă de matematică-informatică, s-au impus prin spontaneitatea, dezinvoltura și siguranța ce caracterizează vârsta adolescentină. Juriul a apreciat strădania lor cu premiul întâi.

A meritat să sacrifici un timp mai îndelungat pentru pregătire și o duminică pentru a face cunoscute propriile preocupări, pentru a răsplăti pe cei care au inițiat acest proiect, pentru a răsplăti de fapt pe cei care scriu și se fac cunoscuți prin cuvântul scris. „Student pentru o zi” dă posibilitatea ca cei preocupați să fie cunoscuți, să se exprime, să fie respectați pentru ceea ce se mai întâmplă frumos încă în această perioadă a efervescenței creativității și a bunului gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *