In Memoriam: Valeriu Ciuhlău

După fiecare interviu pe care îl realizam cu domnul Valeriu Ciuhlău la Orion FM, îi spuneam că are o voce de radio şi că oricând ar putea fi un bun prezentator. Și avea nu numai voce, ci şi dicţie, o claritate chirurgicală a cuvintelor, dar şi o căldură umană cu care îţi capta atenţia.

Valeriu Ciuhlău a fost mai mult decât atât. A fost un bărbat frumos, care ar fi putut face carieră pe o scenă. Dincolo de aspectul fizic plăcut cu care l-a înzestrat bunul Dumnezeu cu atâta generozitate, Valeriu Ciuhlău a avut o calitate aparte, care a făcut din domnia sa omul îndrăgit de atâta lume: omenia. O prezenţă ca a dumnealui poate inhiba pentru că automat te întrebi cum poate omul din faţa ta să zâmbească atât, să fie bine dispus, amabil, grijuliu în a-şi alege cuvintele, să aibă un simţ al umorului, şarm din abundenţă, precum şi acea umanitate pe care atât de rar o întâlnim.

M-am gândit că asta o fi masca lui cea de toate zilele, însă invenţia numită Facebook mi-a arătat şi latura sa din afara serviciului, cea a familiei. Acelaşi om, ca şi pe scena pe care se manifesta zilnic. Mărturie stau fotografiile în care domnul Valeriu este strâns în braţe de copii şi de soţie, ca pe o comoară care este doar a lor.

Prin serviciul public căruia i s-a dedicat cu profesionalism, Valeriu Ciuhlău a fost şi al nostru. De fapt, a fost al tuturor celor care i-au fost colegi de şcoală, de serviciu, prieteni intimi, de familie și așa mai departe. Cum este să treci prin viaţă şi nimeni să nu aibă un cuvânt rău de spus despre tine?

Sau, mai bine zis, cum e să treci într-o altă dimensiune a fiinţei tale, dar să nu fi purtat niciodată vreun gând rău cuiva, să nu fi bârfit sau judecat pe nimeni şi, cel mai important, să reuşeşti nu numai să nu faci rău, ci dimpotrivă, să faci mult bine? Poate că tocmai acest bine, împreună cu tot ce a reprezentat pentru mica noastră comunitate, să fie pansamentul sufletesc de care copiii dumnealui, dar şi soţia, au atâta nevoie acum.

Iar o ultimă lecţie le-a dat şi lor, arătându-le că aşa cum s-a luptat el cu boala, fiind considerat un erou de medicii care l-au îngrijit, aşa trebuie să se lupte ei cu viaţa şi inclusiv cu absenţa lui. Și, dacă vorbim de absenţă, e vorba doar de cea fizică, pentru că cealaltă, a spiritului, a tot ceea ce a reprezentat pentru mulţi, aceea nu va dispărea niciodată.

Să îl odihnească bunul Dumnezeu, iar noi ceilalţi, indiferent de măsura în care a făcut parte din vieţile noastre, să îi mulţumim pentru acest lucru, să îi păstrăm memoria şi să ne gândim că o viaţă ca a dumnealui ne poate fi şi nouă la îndemână.

22 comentarii publicate:

 1. Jojo

  Un articol reușit pentru o persoană cu adevărat specială. Cuvintele nu ne ajung pentru a descrie bunătatea şi gingășia acestui om minunat care a fost Vali. Va rămâne mereu în amintirea noastră. Dumnezeu să îl odihnească în pace și să îi aibă în pază pe cei rămași în urma sa!

 2. Darling

  Dumnezeu să-l odihnească în pace, a fost un om bun şi de o omenie rară în vremurile noastre.

 3. Istvan

  Un OM frumos a cărui amintire va dăinui prin calitățile personale de mare cinste, demne de urmat ca exemplu! Odihnească-se în pace! Condoleanțe familiei.

 4. Murphy

  A fost singurul polițist dintre milițienii din Vatra Dornei! Dumnezeu să-l odihnească.

 5. Iulia

  Timpul s-a oprit mult prea devreme în loc. Îmi pare nespus de rău. Se spune că Dumnezeu ia oamenii buni la el mai repede. Condoleanțe familiei.

 6. Cristina

  A fost și va rămâne un model demn de urmat. Îl vom păstra în amintire. Dumnezeu să-l odihnească.

 7. Maria

  Dumnezeu să-l odihnească în pace pe domnul Vali. A fost un om minunat! Condoleanțe familiei.

 8. Nelu

  Odihnește-te în pace, Vali. Dumnezeu să te ierte și să te aibă în grădina lui.

 9. Marius Costea

  Dumnezeu să-l ierte. Condoleanțe familiei. Am fost coleg de salon cu el la Spitalul Gerota în urmă cu trei ani. Astăzi l-am sunat și având telefonul închis l-am sunat la serviciu și așa am aflat această veste teribilă. Am vorbit cu el la telefon anul trecut când era internat la Cluj. Un om deosebit, Dumnezeu să-l ierte și să-i întărească familia.

 10. Radu Zelincă

  Un om de o noblețe sufletească pe care din ce în ce mai rar o întâlnim, din păcate. O persoană fină, liniștită și echilibrată. Cred cu tărie că bunul Dumnezeu, datorită credinței și cumătriei pe care o avea domnul Vali, dar și suferinței pe care a dus-o ca un adevărat oștaș al lui Hristos, l-a așezat în ceata drepților. „Cu drepții odihnește, Doamne, sufletul adormitului robului tău Valerian”. Toți cei care l-am cunoscut îl vom păstra cu drag în sufletele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *