Știrile zilei de19 ianuarie 2025

Cine conduce, de fapt, domnule Chiforescu, orașul Vatra Dornei?

I-am scris vreo 2-3 scrisori deschise domnului Stelian Chiforescu, om de afaceri, actualmente consilier personal economic şi politic al primarului Ilie Boncheş, însă de fiecare dată, în ultima secundă, decideam să nu le public. De data aceasta, m-a determinat să scriu o replică pe care mi-a dat-o la începutul lunii decembrie, când l-am invitat la un interviu împreună cu un domn care este preşedintele unui partid politic dornean. Atunci, domnul Chiforescu mi-a replicat: „În ce calitate să vin? Eu nu sunt om politic! Cheamă preşedinţii de partide!”. Replica aceasta m-a făcut să scriu aceste rânduri despre domnia sa, străduindu-mă ca acestea să fie cât mai aproape de realitate.

Departe de mine gândul de a-l ofensa în vreun fel, doresc doar să creionez portretul celui, care într-un fel sau altul, direct sau indirect, a influenţat viaţa oraşului. Ca om de afaceri, a influenţat-o categoric, în bine, ca vicepreşedinte Aqua Carpatica sau prin grupul de firme LaDorna. Ca om care pretinde că nu este implicat politic, dar care a tranşat campanii electorale în favoarea unui primar sau a unui deputat sau chiar grup politic, aici e discutabil. Domnul Stelian Chiforescu este un cetăţean liber al acestei ţări, aşa că nimeni nu-l poate opri să sponsorizeze o campanie sau să fie chiar şeful vreuneia.

Însă la fel de liberi suntem şi noi în a-i aminti măcar faptul că atunci gând garantezi pentru cineva, ca personalitate publică, sau când bagi bani într-un candidat şi echipa lui, ca om de afaceri, nu poţi să nu-ţi asumi nu numai o responsabilitate, ci şi suspiciuni şi critici din partea celorlalţi sau chiar eşecul personajelor susţinute. Susţii o campanie politică, îţi place sau nu, eşti implicat politic. Mai mult decât atât, după ce candidatul a câştigat, mai şi declari public că îţi asumi mandatul acestuia. Atunci, cum mai poţi afirma că nu eşti implicat politic?

Mai mult decât consilier economic

Domnul Stelian Chiforescu nu va recunoaşte niciodată că el „centrează” şi că tot el „dă cu capul”, însă ştie că şi noi ştim că dumnealui a făcut lista de consilieri PDL din actualul mandat, că i-a nominalizat pe Paul Boncheş şi Mihai Voloşeniuc pe lista de consilieri judeţeni, că a tranşat numirea lui Nicuşor Cojocaru în funcţia de viceprimar, că i-a dat postul de administrator public lui Mircea Rusu şi, cel mai important, că a avut un rol decisiv în câştigarea alegerilor de către Ilie Boncheş la funcţia de primar al municipiului. Despre campaniile în care l-a susţinut pe Dumitru Pardău la funcţia de deputat, ce să mai spunem? În afară de tovărăşia pe care aceştia doi o au, cu siguranţă că au existat şi interese de altă natură, iar ca om de afaceri, într-o ţară a demenţei politice, poate nu a fost rău să ai un om aflat în permanenţă pe lângă polii de putere de la Bucureşti, care să-ţi umble pe la Ministere şi agenţii atunci când ai nevoie.

Nu merg în direcţia asta acum şi nici nu spun că nu l-aş fi folosit pe Pardău în acelaşi fel, dacă aş fi fost om de afaceri. Despre „produse politice expirate”, numai de bine, căci în ceea ce-l priveşte pe personajul care a câştigat atâtea mandate de deputat cu sloganul „Deputatul nostru”, a devenit din ce în ce mai evident că acesta a fost doar „Deputatul unora” sau „Deputatul propriilor interese”. Domnul Stelian Chiforescu este mai mult decât consilierul personal al primarului, „neremunerat”, aşa cum îi place să ne reamintească în fiecare intervenţie în media locală. La ultimul interviu acordat pentru Orion MEDIA, interviu în care l-a secondat pe primar, acesta a precizat că este şi „consilier politic”. Ca şi cum ar fi o surpriză!

Ne-am bucura ca într-o zi să lase modestia deoparte şi să admită că este chiar mai mult decât atât, şi anume că este „vioara întâi” a actualei echipe administrative, omul al cărui cuvânt cântăreşte greu în luarea deciziilor. Nu mai e un secret pentru nimeni din administraţie că primarul şi vicele se cam „gudură” în faţa acestuia, iar atunci când aceştia nu se consultă cu dumnealui şi fac o boacănă (a se vedea situaţia cu decizia de a-i atribui lui Boca un teren), devin ezitanţi şi împăciuitori. Conform unor martori, în momentul în care s-a decis mutarea locaţiei „Serbărilor Iernii”, de la baza pârtiei, în faţa izvorului Sentinela, deşi de faţă erau primarul, vicele, comandantul Jandarmeriei, precum şi câţiva funcţionari, se spune că domnul Chiforescu a coborât din maşină, a aruncat o privire, după care ar fi spus: „Da, aici facem”, s-a urcat din nou în maşină şi a demarat în trombă.

Dacă aşa au stat lucrurile, atunci înseamnă că nu e doar consilier economic şi politic al primarului, ci şi consultant… urbanistic. Și repet, asta nu înseamnă că avem vreo problemă cu locaţia aleasă, dimpotrivă, ci cu modul de lucru al aşa-zisei „echipe” din fruntea oraşului. Oare domnul Chiforescu este străin de demisia primarului din PDL, împreună cu consilierii judeţeni Voloşeniuc şi Boncheş? Sau a consilierului local Dan Forfotă? Adică oamenii pe care i-ai trecut pe listă în 2012, ca să ajungă în consiliu, pleacă de pe listă, de bună voie? Înţelegem, a fost mai degrabă un „troc” făcut cu Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava. Pentru două milioane de euro, contract pentru asfaltarea a 14 străzi, că eşti în PDL sau non-combatant PSD pare să nu mai conteze, într-un oraş făcut praf tocmai datorită orgoliilor politice. Când vor mai cere un mandat, de consilier sau primar, electoratul va decide dacă anumite compromisuri atârnă sau nu în balanţă. Pe mine personal, ca fost candidat independent, mă distrează aceşti aşa-zişi oameni politici, ajunşi unii dintre ei „independenţi”.

Cât îşi atribuie din mandatele precedente?

Dacă în mandatul primarului actual, domnul Stelian Chiforescu, om care şi-a asumat public acest mandat după încheierea alegerilor locale, este „pe plus”, reuşind împreună cu 2-3 oameni să aducă administraţia pe „linia de plutire”, aceasta fiind la un pas de colaps financiar, lăsat de primarul Ioan Moraru, întrebările care s-au tot pus de-a lungul timpului s-au învârtit în jurul apropierii pe care a avut-o faţă de primarul Constantin Huţanu în cele două mandate ale acestuia, atât în calitate de partener politic, de apropiat sau poate chiar de „consultant” (a se vedea consultanţa oferită de acesta în momentul contractării unor credite de la bănci în vederea asfaltării unor străzi). În afară de cei doi, poate doar Rodica Albei ar mai cunoaşte dedesubturile adevăratei relaţii dintre aceştia, nouă sau altora din oraş nu ne-a rămas decât să facem speculaţii.

Cu siguranţă au fost mai multe lucruri bune, domnul Chiforescu având intenţii bune, indiferent de primarul care a condus oraşul, însă nu dumnealui a fost la „butoane”, nu la dumnealui a fost „cheia” Primăriei, aşa cum îi place să spună. Dacă am fi răutăcioşi, am spune, că într-adevăr, nu a avut „cheia”, dar a avut „telecomanda”. Relaţia excelentă pe care domnul Chiforescu a avut-o cu şeful ADR Neamţ a fost cu siguranţă exploatată de către cuplul Huţanu-Albei şi irosită de Ioan Moraru, primarul care le-a urmat. Se face domnul Chiforescu vinovat de ceva în privinţa cuplului amintit mai sus? Pentru un analist ca domnia sa, retroactiv, suntem convinşi că a tras nişte concluzii, şi nu neapărat pozitive, măcar în privinţa momentelor în care parcă decreta public: „Costică e cel mai bun!” sau că „Fără Rodica Albei, punem lacătul pe Primărie în trei zile!”.

Având acces la informaţii acum, văzând anumite valori ale unor proiecte, şansele irosite, mandatul 2004-2008 complet ratat, cheltuirea chiar iresponsabilă a banului public (contractul cu Luxten, contractul cu Romib, autobuzul şi măturătoarea luate în leasing la sume fabuloase), studii de fezabilitate interminabile şi fără finalitate, toate acestea l-au făcut poate între timp să-şi mai schimbe părerea, deşi, cel puţin la nivelul anului 2004, câştigarea celui de-al doilea mandat de către Constantin Huţanu, cu domnul Chiforescu în postură de şef de campanie, putem spune că a schimbat soarta oraşului în rău. Ulterior, datorită noilor conjuncturi politice, am realizat că mai bine ieşea candidatul alianţei „Dreptate şi adevăr”. Până şi aici a dres-o, spunând: „Am ajutat un dornean să ajungă deputat”, lucru care la acea dată părea un plus, astăzi realizând cu toţii că nici acesta nu se poate deconta cu mai nimic în faţa dornenilor, în afară de reabilitarea spitalului, adică a acelei clădiri vechi de peste 100 de ani, în locul spitalului nou promis.

Salutăm prezenţa domnului Chiforescu în fruntea oraşului

Dacă luăm în calcul că Nicuşor Cojocaru a fost „vioara a doua” în mandatele lui Huţanu, iar Ilie Boncheş era total lipsit de experienţă la începutul mandatului, prezenţa omului de afaceri dornean alături de aceştia într-un moment de colaps, atât la nivel financiar, cât şi la nivel de încredere, în faţa altor instituţii, cât şi a partenerilor administraţiei, ne-a făcut pe mulţi să respirăm uşuraţi. Domnul Chiforescu n-a scăpat niciodată de critici, nici măcar din partea specialiştilor pe care i-a creditat adesea, cum ar fi doamna Rodica Albei, care printre altele a spus: „Chiforescu se pricepe la afaceri, însă administraţia e cu totul altceva”, o replică pe care acesta a şters-o cu un zâmbet şi căreia i-a dat şi răspunsul: „Banul public trebuie cheltuit cu la fel de mare grijă ca şi banul personal din afacerea proprie”.

De fapt, domnul Chiforescu a mai venit cu astfel de replici memorabile de când îl sprijină pe primarul Boncheş, gen: „Unii sunt supăraţi că le-am luat ţâţa din care sugeau!”, făcând referire aici la cei care trăiau de pe urma banului public, sau: „E timpul ca anumite persoane din administraţie sau din politica centrală să facă un pas în spate”, aici nenominalizând pe nimeni. Putem presupune doar că anumite personaje pe care le-a susţinut în trecut nu se mai bucură de susţinerea lui în viitor, şi bine ar face, pentru că ar face-o din nou în detrimentul comunităţii, şi de ce nu, chiar în detrimentul primarului Boncheş, care deşi a primit asigurări înainte de campanie, s-a trezit singur pe la uşile ministerelor din capitală.

Ultima replică mi-a fost servită mie: „Domnule profesor, Primăria e până în 2020. Sau dacă mai vreţi să mai luaţi o dată bătaie de la noi, puteţi să mai candidaţi şi în 2016”. Personal, am luat-o ori ca pe-o glumă, ori ca o dorinţă de a mă mobiliza şi de a candida din nou la anul, ştiut fiind faptul că domnului Chiforescu aceste campanii îi aduc multă adrenalină, şi cum prea mulţi adversari cu şanse în a-l învinge pe actualul primar nu sunt, nici o victorie facilă nu l-ar mulţumi pe eternul şef de campanii electorale de la noi din oraş. Aşa că cine ştie, poate ne vom confrunta din nou, iar cele cinci sute de voturi care m-au despărţit de domnul Boncheş să le anihilez prin auto-suficienţa şi încrederea mult prea mare (de tip Gheorghe Flutur) pe care cei doi o au în momentul de faţă, după un mandat „molcuţ”, dacă ar fi să vorbesc pe limba domnului primar.

În loc de concluzie

Întrebările vor persista cu siguranţă şi după acest articol. Fiecare e liber să înţeleagă ce vrea. Există totuşi şi unele certitudini care nu pot fi comentate subiectiv. În 15 ani, s-au adunat datorii, creanţe ale Primăriei de circa 1.200 de miliarde lei vechi. Aceşti bani nu se regăsesc în infrastructura oraşului. Mai mult de atât, an de an, gaura în buget a fost mărită prin dobânzi la bănci (miliarde de lei vechi pe lună). Aceşti bani provin de la fiecare cetăţean al oraşului, prin taxele şi impozitele colectate.

Credem că e de bun simţ ca Primăria să dea justificări detaliate dornenilor şi să SESIZEZE organele abilitate ale Statului în legătură cu aceste aspecte. Cât despre munca „neremunerată” de consilier economic, facem precizarea că astăzi, în orice ţară civilizată, nu există voluntariatul suprem. Am prefera să lăsăm ipocrizia deoparte şi să-i fie plătită domnului Chiforescu activitatea de consultanţă şi să i se încredinţeze, prin fişa postului, rezolvarea unei prime teme: explicaţii detaliate, transparente, privitoare la găuroiul din buget preluat la începerea mandatului.

4 comentarii publicate:

  1. un dornean

    din totdeauna cei cu putere economica au tras sforile in politica si au avut grija ca in functiile inalte sa ajunga cei care le-au servit interesele, indiferent daca acestia au fost sau nu capabili pentru aceste functii.

  2. un dornean

    Dintotdeauna interesele economice au guvernat din umbra politicul, promovand in functii inalte oameni mediocri, usor de manipulat, in realizarea scopului lor meschin.

  3. un dornean

    Pana la un nou VASILE DEAC, vom fi condusi de aceeasi foreveri morari, hutani, rusi, cojocari, romani si iliuti aserviti intereselor economice personale si nu celor ale urbei

  4. un dornean

    ne-am saturat de vorbele dvs goale si de realizarile de 2 lei! Faceti curatenie in Primarie ca pute de indiferenta, indolenda si nesimtirea unor angajati care au uitat ca sunt in slujba comunitatii si nu a intereselor proprii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *