Directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru, și directorul CNU Suceava, Constantin Proboteanu, și-au dat demisia în cursul zilei de marți, 3 martie. La aflarea acestor vești, protestatarii au declarat că se mențin pe poziții și că nu au de gând să înceteze greva spontană până când nu li se va respecta fiecare punct din protocolul semnat de ministrul Andrei Gerea la 30 ianuarie.
CITEȘTE ȘI: Minerii de la Crucea, închiși în continuare în subteran!
Directorul general al CNU, Ioan Moraru, și-a dat demisia în jurul orei 12:00, în cursul zilei de astăzi, după ce a purtat o discuție, la București, cu ministrul Andrei Gerea, pe tema situaţiei Companiei Naţionale a Uraniului, dar și a situației critice de la exploatarea minieră Crucea, acolo unde 241 de mineri sunt blocați în continuare în subteran, amenințând cu greva foamei și închiderea alături de familii și copii.
Ioan Moraru a precizat, astăzi, că a stabilit cu ministrul că va lua în continuare decizii în numele Companiei, până la numirea unui nou director general. Surse politice menţionează că în locul lui Moraru va fi numit un susţinător al PLR, în persoana fostului subprefect al judeţului Suceava, Constantin Harasim, informație neconfirmată momentan oficial.
Directorul Companiei Naționale a Uraniului, sucursala Suceava, Constantin Proboteanu, și-a dat și el demisia în această după-amiază, argumentând că este un gest de onoare să renunțe la conducerea sucursalei, în condițiile în care nu poate gestiona situația actuală.
„În momentul în care aşteptările sunt mari şi sunt în situaţie de neieşit, e de onoare acest gest. E o situaţie care ne depăşeşte”, a declarat Proboteanu pentru Mediafax.
Mai mult de atât, Proboteanu a declarat că a coborât în subteran, pentru a discuta cu minerii, la ieșire spunând că aceștia nu au de gând să revină la suprafață până când nu primesc tot ceea ce s-a stabilit prin protocolul semnat de ministrul Andrei Gerea în data de 30 ianuarie, în urma vizitei acestuia la exploatarea minieră Crucea.
Constantin Proboteanu este și singura persoană care a reușit, până în momentul de față, să ofere presei cifre exacte cu privire la minerii blocați în subteran. Conform fostului director, 241 de mineri ar fi blocați în mină, din cei 457 de angajați direct productivi.
Lasilor!!!! Cand dati de greu va dati demisia, in loc sa fiti alaturi de oamenii pe care, chipurile i-ati reprezentat. Se vede ca a-ti ajuns acolo pe politic si prin sapaga. Directori de carton ce sunteti! V-as inchide intr-o galerie, sa traiti la lumina lampasului de carbid si sa icarcati cu lopata la vagoneti de uraniu, asa macar o saptamana poate vi s-o indrepta fata de la radiatii.
vine iarna?
-va cumparat si pe voi? ce pret aveti?
-…
– asa de eftin?
mare scofală, au pregatită o altă uşă pe care să intre, nu te teme