Municipiul Vatra Dornei anunță lansarea proiectului „Revitalizarea infrastructurii economice și sociale în municipiul Vatra Dornei”, cod SMIS 326798, finanțat prin intermediul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea PRNE_P7 – „O regiune mai atractivă”, în cadrul apelului de proiecte Operațiune pentru proiecte etapizate din POR 2014-2020, PR/NE/2024/7/RSO5.1/1/ Infrastructura – Etapizate.
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al investiției propuse prin cererea de finanțare constă în îmbunătățirea calității vietii populației în municipiul Vatra Dornei. Din statisticile la nivel județean și național (ex. Atlasul zonelor marginalizate din România) rezultă că municipiul Vatra Dornei și zona rurală arondată este caracterizat prin indicatori extrem de crescuți la cel puțin trei din cele șase tipuri de zone dezavantajate ce sunt determinante în aprecierea calității vieții cetățenilor: populație în zone dezavantajate pe capital uman (8,41%), populație în zone dezavantajate pe ocupare (20,99%), populație în zone marginalizate (8,41%). Rezultă de aici că sărăcia și excluziunea socială constituie, de regulă, fenomene generalizate la nivelul municipiului Vatra Dornei, fiind identificate procente importante de persoane care trăiesc în gospodării aflate în risc de sărăcie și de excluziune socială, cunoscându-se și faptul că riscul de sărăcie este invers proporțional cu gradul de urbanizare.
Ca urmare, intervenția își propune să influențeze atât în mod direct, cât și indirect, calitatea vieții prin scăderea indicatorilor menționați. În mod concret s-a acordat mare atenție faptului că pe lângă locuitorii municipiului Vatra Dornei trebuie luați în considerare și potentialii investitori, întrucât UAT Municipiul Vatra Dornei deține un rol important în satisfacerea necesităților socio-economice, culturale, educaționale ale populației din zonele rurale adiacente pentru care orașul reprezintă un pol de dezvoltare pe mai multe planuri, populație caracterizată, în mare măsură, prin rate ridicate ale sărăciei, îmbătrânire demografică, lipsa accesului la serviciile de bază, subdezvoltarea capitalului uman, apartenența la zone marginalizate (caracterizat printr-o pondere ridicată a populației de etnie rromă) etc. S-a urmarit dezvoltarea echlibrată prin investiții directe în locuințe sociale realizate în municipiul Vatra Dornei, precum și prin faptul că investițiile vizează în general populația aflată în prag de risc, tineretul, infrastructura stradală etc., cu consecințe importante în creșterea atractivității zonei. Concret, obiectivul general va fi atins prin implementarea unui proiect cu două măsuri: măsuri de tip A – infrastructură socială și măsuri de tip B – infrastructură rutieră (denumite ca A și B).
Primul dintre ele vizează investiții în rezolvarea unor probleme de natură socio-economică, valorificându-se ideea că dezvoltarea durabilă și creșterea standardelor de viață în municipiul Vatra Dornei sunt dependente de îmbunătățirea nivelului de trai fiind o condiție esențială pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, precum și de faptul că este necesar ca o comunitate să beneficieze în încercarea îndeplinirii dezideratelor menționate de posibilități de petrecere a unui timp liber de calitate, de îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile.
Al doilea proiect vizează îmbunătățirea calității și a aspectului infastructurii publice urbane, mai exact a infrastructurii de transport și deplasare în interiorul teritoriului administrativ al municipiului Vatra Dornei, prin reabilitarea unei străzi urbane și construirea de alei pietonale, acestea fiind astfel selectionate încât să asigure complementaritatea (accesul) cu (la) investițiile de natură socială.
Obiective specifice ale proiectului
1. Realizarea investițiilor în infrastructuri sociale. Implementarea proiectului are în vedere rezolvarea în mod direct și indirect a unor necesități identificate pe plan local în municipiul Vatra Dornei:
● îmbunătățirea sistemului de locuire
● asigurarea unor spații publice de recreere și joacă pentru copii
● creșterea calității spațiului public
● crearea unei ambianțe urbane moderne și a unei imagini arhitecturale și amenajarea de spații verzi
● crearea de noi locuri de muncă
● îmbunătățirea activității tuturor societătilor furnizoare de materii prime și materiale în domeniul construcțiilor, precum și a societăților producătoare de bunuri și servicii
În mod concret, obiectivul specific poate fi atins prin implementarea a patru din cele șase obiecte aparținând proiectului: A1. Blocuri de locuințe; A2. Anexe gospodărești; A3. Parcări; A4. Spațiu de joacă pentru copii. Ele sunt adresate tinerilor, copiilor și grupurilor vulnerabile din comunitatea locală, urmărind pe termen lung implicarea acestora în activități comunitare, urmărindu-se ca prin punerea în aplicare a unor proiecte care pot dezvolta viața tinerilor, activități de timp liber, care să fie împlinite pentru UAT Municipiul Vatra Dornei și nevoia de a învăța gestionarea și preocuparea pentru creșterea atractivității zonei etc. Activitățile ce conduc la realizarea obiectivului sunt de tip A. „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale, culturale și recreere” (GS).
2. Realizarea unor investiții în îmbunătățirea spațiilor publice urbane. Obiectivul specific va fi
atins prin implementarea proiectului care presupune extinderea și modernizarea unei străzi urbane: strada Miriștei și realizarea de alei pietonale: B1. Extindere și modernizare strada Miriștei; B2. Alei pietonale. Prin reabilitarea acestei străzi urbane și construirea aleilor pietonale se realizează și obiectivele operaționale ale Strategiei integrate de dezvoltare urbană a municipiului Vatra Dornei, înregistrându-se:
Beneficii de tip A:
● îmbunătățirea accesului la servicii de bază pentru populație
● creșterea numărului de obiective în vederea unei dezvoltări durabile
● asigurarea legăturii directe sau indirecte cu instituții politico-administrative, socio-medicale, turistice, dar și cu celelalte investiții realizate prin proiect
● economie de timp pentru transportul persoanelor și bunurilor
● creșterea mobilității populației
● accesul rapid al mijloacelor de intervenție pentru situații excepționale salvare, poliție, ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență)
● accesul la mijloacele de transport în comun: autobuz, tren
● asigurarea unor spații potrivite pentru relaxare și menținerea sănătății copiilor (locuri de joacă pentru copii)
Beneficii de tip B:
● economie de carburant
● reducerea costurilor cu repararea autovehiculelor
● creșterea valorii terenurilor din zonă
Beneficii de tip C:
● reducerea poluării prin scăderea suspensiilor în aer
● reducerea poluării prin scăderea nivelului noxelor și emisiilor de carbon
Activitățile ce vor conduce la realizarea OS2 sunt de tip B. „Îmbunătățirea spațiilor publice urbane”.
3. Implementarea proiectului în condiții de eficiență, eficacitate și siguranță prin asigurarea
unui management adecvat și prestarea unor servicii de natura a asigura sustenabilitatea investiției. Obiectivul specific identificat urmărește ca prin atribuirea unor contracte de prestări servicii (14 contrate de achiziție) să fie asigurată implementarea proiectului în condiții de siguranță financiară și procedurală, garantându-se astfel eficiența și eficacitatea superioară a absorbției sumei ce reprezintă sprijinul financiar nerambursabil; necesitatea identificării acestui obiectiv rezultă și din condițiile impuse de reglementările programului de finanțare.
În secțiunea „Planul de achiziții” corelat cu informațiile prezentate în secțiunea „Activități previzionate” sunt menționate toate contractele de natură a asigura atingerea acestui obiectiv specific. De asemenea, trebuie menționat faptul că asigurarea unui management adecvat este de natura a realiza indicatorii propuși prin proiect în conformitate cu Ghidul Solicitantului specific priorității de investiție, indicatori de realizare și de proiect prezentați în tabelul anexat „Realizare indicatori”. Realizarea investițiilor în infrastructuri sociale.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 23.571.061,04 lei, din care valoarea totală eligibilă nerambursabilă este de 9.637.315,86 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor FEDR este de 8.191.718,48 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 15 luni de la data semnării contractului de finanțare. Proiect cofinanțat din Programul Regional Nord-Est 2021-2027.
Lasă un răspuns