Sub acest generic, la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, a avut loc o manifestare dedicată lui Mihai Eminescu, la împlinirea a 134 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. În organizarea manifestării s-au implicat membrii Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, reprezentanții instituției gazdă și ai Bibliotecii Municipale „G. T. Kirileanu”, având drept colaboratori filiala „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, filiala Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei și, ca invitat special, Corul „Ecou dornean”, instruit și dirijat de preotul Iulian Borgovan.
După cuvântul de deschidere, rostit de Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură, preotul Mihai Valică, președintele ASATD, s-a referit la personalitatea lui Mihai Eminescu, menționând, printre altele, că „Eminescu este un sfânt al culturii românești, actual, mai ales prin publicistică. Pentru convingerile sale patriotice și pentru activitatea sa a fost urmărit de poliția austriacă. A luptat pentru adevăr, a luat apărarea românilor, a țăranilor și a vorbit despre sărăcirea românilor prin taxe”.
Consideră că scriitorii trebuie să se implice în viața comunității și să determine stoparea unor abuzuri: „să îl urmăm pe Eminescu în a corecta relele din societate”, a îndemnat, în finalul intervenției sale, preotul Valică. Violeta Codorean a atras atenția asupra portretului lui Mihai Eminescu, la 27 de ani, realizat de un tânăr și talentat pictor dornean, Andrei Bălău, și a vorbit despre „urmașii lui Eminescu”, prin fratele Matei Eminescu, singurul care a trăit mai mult și a lăsat urmași; unul dintre fii, Gheorghe Eminescu, este autorul unei monografii complexe despre Napoleon Bonaparte.
Cel mai tânăr urmaș cunoscut este strănepotul lui Gheorghe, Ion Teodor Eminescu Iacobescu, care trăiește în Franța, scrie poezie, a vizitat România, dar nu cunoaște limba română. Un grup muzical de copii talentați, „Unison”; de la Școala Gimnazială Nr. 4, instruiți și conduși de profesoara Alina Tiniuc, au interpretat „Glossă”, și „Pe lângă plopii fără soț”, pe versuri de Mihai Eminescu, și alte cântece cunoscute, printre care și o baladă haiducească, încheind recitalul cu un cântec despre libertate, prestația lor fiind deosebit de apreciată de către cei prezenți.
Elevele Maria Barbir (clasa a VIII-a), Daria Cimbru și Alessia Salvan (clasa a V-a), de la Școala Gimnazială Nr. 4, îndrumate de profesoara Alina Leonte, au recitat „Rugăciune” și „Răsai asupra mea”, de Mihai Eminescu. Aldona Patraș a recitat „Baladă pentru Eminescu”, de Radu Gyr, iar poeții Gruia Ungurian și Paraschiva Abutnăriței au prezentat creații proprii dedicate marelui omagiat.
Programul desfășurat la Casa de Cultură s-a încheiat cu recitalul de excepție al Corului „Ecou dornean”. Talentații artiști au interpretat cântece pe versuri de Mihai Eminescu, precum „Rugăciune”, „Sara pe deal”, „Floare albastră” și un impresionant „strigăt al tuturor românilor, o chemare la unitate”, după cum a menționat preotul Iulian Borgovan, „Cântă cucul a-nstrăinare”. Prestația profesionistă a coriștilor a creat puternice emoții tuturor celor prezenți la eveniment.
Toți participanții au fost invitați să viziteze expoziția de carte „Trecut-au anii”, deschisă la Biblioteca Muncipală, după care s-au deplasat în Parcul Municipal, acolo unde a fost depusă o coroană de flori la bustul poetului, dăruit de maestrul Ion Irimescu, iar scriitorii Violeta Cîmpan și Ovidiu Tomegea au recitat versuri din Mihai Eminescu. Dornenii îl prețuiesc pe Eminescu pentru amprenta lăsată în cultura și literatura română și pentru faptul că a pus numele localității pe harta României și în conștiința tuturor cititorilor operei sale, prin nemuritoarea „Doină”: „Din Boian la Vatra-Dornii”.
Lasă un răspuns