Traseul Via Transilvanica a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu 2023, acordat de Comisia Europeană

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, recent, câștigătorii Premiului European pentru Patrimoniu și a Premiului Europa Nostra 2023. Anul acesta, 30 de proiecte remarcabile în materie de patrimoniu, din 21 de țări europene, au fost premiate cu cea mai înaltă distincție europeană în domeniu, iar printre câștigătorii anului 2023 se numără și traseul de lungă distanță Via Transilvanica.

Via Transilvanica este primul traseu de drumeție de lungă distanță din România, care se întinde pe 1.400 de kilometri, cu trecere prin 20 de regiuni etnice și culturale diferite și prin aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO.

Punând accentul pe valorile de mediu, sociale și de patrimoniu ale traseului, acesta contribuie la dezvoltarea locală durabilă, conservând și cultivând în același timp patrimoniul de-a lungul traseului său, și creează o sursă de mândrie locală și internațională durabilă.

Cei 30 de câștigători au fost selectați de un juri format din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării de către comitetele de selecție responsabile de examinarea cererilor de premiere, care anul acesta au fost depuse de organizații și persoane fizice din 35 de țări.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la Ceremonia de Decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, care va avea loc pe 28 septembrie la Palazzo del Cinema din Veneția. Acest eveniment va fi onorat cu participarea Ceciliei Bartoli, președintele Europa Nostra. Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, este, de altfel, așteptată să participe la acest eveniment. În cadrul ceremoniei vor fi anunțați și laureații Grand Prix, dar și câștigătorul Premiului Public Choice Award.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *